Είναι γιορτές και ήπιατε λίγο παραπάνω. Παρά τις αντιδράσεις των φίλων εσείς επιμένετε να πάρετε το αυτοκίνητο σας. Λόγω της μέθης δεν έχετε καλή κρίση για το τι είναι επικίνδυνο εκείνη τη στιγμή και δεν είστε σε θέση να σκεφτείτε λογικά. Ένας τρόμος όμως κυριαρχεί το μυαλό σας. Εν όψει κρίσης δεν το χρειάζεστε το πρόστιμο. Πως θα γλιτώσετε το αλκοτέστ;

Δυστυχώς για εσάς κι ευτυχώς για τους υπόλοιπους οδηγούς δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσετε τα σύγχρονα αλκοτέστ της τροχαίας! Ο ρυθμός με τον οποίον το συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ είναι 4-12 γραμμάρια την ώρα. Κατά συνέπεια μόνο ο χρόνος μπορεί να σας ξεμεθύσει. Ούτε ο καφές, ούτε τα κρύα ντους, ούτε η σοκολάτα ή οι τσίχλες και τα στοματικά διαλύματα, που είναι «κόλπα» που ακούγονται κατά καιρούς. Το μηχάνημα είναι αρκετά ευαίσθητο και ανιχνεύει την αλκοόλη στον αέρα που εκπνέετε.

Ιδιαίτερα εάν είστε διαβητικοί ή εάν έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας (π.χ. ηπατίτιδα) μπορεί να θεωρηθείτε μεθυσμένοι ακόμα και με 1-2 ποτηράκια. Και αυτό οφείλεται στο ότι αυτά τα προβλήματα υγείας επηρεάζουν το μεταβολισμό της αλκοόλης.

Εάν δε, έχετε καταναλώσει τόσο μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. 110γρ αλκοόλης =10 ποτήρια κρασί σε 3 ώρες) μπορεί να σας «πιάσει» το αλκοτέστ ακόμα και την επόμενη μέρα.

Η καλύτερη λύση είναι να σκέφτεστε την ασφάλειά σας περισσότερο από την τσέπη σας! Δώσετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας σε κάποιον φίλο και αφήστε τον να σας πάει αυτός στον προορισμό σας ή πάρτε ταξί. Εάν τώρα ήπιατε λίγο αλλά δεν νοιώθετε και πολύ καλά, μπορεί να μη σας γράψει το αλκοτέστ αλλά και πάλι δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε. Ιδιαίτερα εάν ζαλίζεστε, μασάτε τα λόγια σας, δεν ισορροπείτε καλά ή νοιώθετε χωρίς αναστολές και πολύ χαλαροί, τότε ίσως δεν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της οδήγησης.

Μπορείτε να κινηθείτε λίγο, π.χ. να χορέψετε και να πιείτε αρκετό νερό ώστε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό της αλκοόλης αλλά σε κάθε περίπτωση μην πιείτε άλλο και αφήστε τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του.
Και αυτές τις γιορτές να οδηγείτε με ασφάλεια!

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook