Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Ως μια μορφή “απειλής” φαίνεται και είναι για το καλοκαίρι μας οι μωβ μέδουσες που είναι στην …επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Οι μωβ μέδουσες ενδέχεται να απειλήσουν το καλοκαίρι μας και να “τρομοκρατήσουν” τα μπάνια μας στη θάλασσα.

Το παραλιακό “μέτωπο” της Κρήτης φαίνεται ότι αποτέλεσε τον περασμένο Ιανουάριο έναν τόπο “επίσκεψης” των μωβ μεδουσών και πλέον τίθεται το ερώτημα αν αυτό δύναται να συμβεί στα μέρη μας και μέσα στο καλοκαίρι,

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδα Χρήστου που μας εξήγησε ότι οι μωβ μέδουσες έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να επισκεφτούν την Κρήτη, αυτό το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά οι πιθανότητες να εμφανιστούν φέτος είναι ελάχιστες.

“Υπάρχουν μικρές πιθανότητες, οι μωβ μέδουσες να επισκεφτούν την Κρήτη και μόνο σε ό,τι αφορά τις βόρειες παραλίες καθώς αυτές κινούνται στο Αιγαίο. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και αναλόγως τα ρεύματα που υπάρχουν”, τονίζει στο Flashnews.gr o κ. Χρήστου.

Και συμπληρώνει: “Μάλιστα, το φαινόμενο είναι φέτος εξασθενημένο σε σχέση με πέρυσι και ειδικά στην Κρήτη. Οι μωβ μέδουσες κάνουν έναν υπερδεκαετή κύκλο, δηλαδή ανά 14-15 χρόνια και μπορεί να διαρκέσει 1-2 χρόνια. Περισσότερο έντονο το φαινόμενο εμφάνισης των μωβ μεδουσών είναι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα”.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα τσιμπήματος από τη μωβ μέδουσα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Όπως σημειώνεται στο in.gr, τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να απολαύσουμε τα μπάνια μας φέτος στις παραλίες της Κρήτης. Ούτως ή άλλως η προσοχή συνίσταται για πολλούς λόγους και όχι μόνο για τις μωβ μέδουσες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook