Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay
Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Επιτέλους ήρθε η στιγμή για τα ζευγάρια που καθυστέρησαν τον γάμο τους εξαιτίας της έλευση της πανδημίας να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Τα προηγούμενα χρόνια η επιβολή περιορισμών για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊου ανάγκασε πολλά ζευγάρια να πάρουν την απόφαση την αναβάλλουν το γάμο τους προκειμένου να ζήσουν αυτή τη σημαντική μέρα όπως την είχαν ονειρευτεί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φέτος τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και τα ζευγάρια τρέχουν να παντρευτούν. Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι ελάχιστες αλλά τα ζευγάρια που επιθυμούν να ενώσουν τις ζωές τους πάρα πολλά.

Οι επιχειρηματίες τρέχουν και δεν φτάνουν

Το φετινό καλοκαίρι οι γάμοι έχουν την τιμητική τους. Όλα τα ζευγάρια που αποφάσισαν να αναβάλλουν τους γάμους τους τα δυο προηγούμενα χρόνια περιμένουν με ανυπομονησία να παντρευτούν φέτος. Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την διοργάνωση γάμων μετά από δυο χρόνια που οι δουλειές τους είχαν πέσει φέτος επιστρέφουν δυναμικά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Παρασκάκης ιδιοκτήτης του κτήματος Αλκυών στο Flashnews.gr « Φέτος οι προγραμματισμένες γαμήλιες εκδηλώσεις είναι περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια που υπήρχαν οι περιορισμοί λόγω της Πανδημίας. Ο κόσμος μπορεί πλέον να σχεδιάσει και να κάνει τον γάμο του όπως τον είχε ονειρευτεί. Μάλιστα οι γάμοι που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι παραπάνω σε σχέση και με το 2019 που δεν υπήρχαν περιορισμοί.

Οι διαθέσιμες ημερομηνίες για να κλείσει κάποιο ζευγάρι για τον γάμο του είναι ελάχιστες και σίγουρα όχι μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα ο κ. Παρασκάκης αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή αν έρθει κάποιο ζευγάρι να κλείσει για τον γάμο του θα βρει μόνο καθημερινές διαθέσιμες. Ωστόσο ίσως ακούγεται λανθασμένα στο κόσμο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για γάμο. Φυσικά και υπάρχουν αλλά όχι μέσα στο Σαββατοκύριακο ή την Παρασκευή. Μονάχα καθημερινές». Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι «πολλά ζευγάρια επιλέγουν και την Τετάρτη για τον γάμο τους. Οπότε αρχίζει και γίνεται δύσκολο να βρεις κενή Τετάρτη για να προγραμματίσεις γάμο»

Ο κ. Παρασκάκης τόνισε ότι «τα ζευγάρια φέτος έχουν πιο έντονη την επιθυμία να παντρευτούν. Γενικότερα ο κόσμος έχει την ανάγκη να διασκεδάσει, να βγει, να αναπληρώσει όσα έχασε δυο χρόνια κλεισμένος στο σπίτι και με περιορισμούς».

Την αύξηση στους γάμους που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι ανέφερε στο flashnews.gr και ο Άρης Χουδαλάκης ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου «Φέτος παρατηρούμε αύξηση στην αγορά κοσμήματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας καθώς υπήρξαν αρκετά ζευγάρια που αποφάσισαν να αναβάλουν το γάμο τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επομένως όλοι οι γάμοι που είχαν αναβληθεί τα δυο προηγούμενα χρόνια καθώς και οι γάμοι που θα γινόντουσαν κανονικά φέτος πέφτουν μαζεμένοι. Παράλληλα τη φετινή χρονιά πραγματοποιούνται και περισσότερες βαπτίσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο όχι τόσο πολλές σε σχέση με τους γάμους. Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί γάμοι και βαπτίσεις που γίνονται μαζί».

Φωτογραφία από Artistic Films από το Pixabay 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κλάδος των νυφικών. Σύμφωνα με την επιχείρηση Ειρήνης Πολέντα, «φέτος είναι προγραμματισμένοι περισσότεροι γάμοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ίσως περισσότεροι και από το 2019. Όλοι οι γάμοι που αναβλήθηκαν το 2020 και το 2021 έχουν μαζευτεί για να πραγματοποιηθούν φέτος. Όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλές καθημερινές που έχουν προγραμματιστεί γάμοι. Φυσικά δεν είναι όπως τα Σαββατοκύριακα ωστόσο υπάρχουν πολλές ημερομηνίες, Δευτέρες και Τετάρτες ειδικά, που θα γίνουν πολλοί γάμοι Παρατηρούμε μάλιστα ότι η Παρασκευή αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για πολλά ζευγάρια σε σχέση με άλλα χρόνια».

Παράλληλα ο Μπάμπης Γαλανάκης βιντεογράφος – Videoview, αναφέρθηκε στο Flashnews.gr για τις ημερομηνίες που επιλέγονται για τους φετινούς γάμους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι ότι πλέον πραγματοποιούνται γάμοι καθημερινές όπως Τρίτη, Πέμπτη που παλιότερα δεν υπήρχαν. Για παράδειγμα έχω κλείσει μια βάπτιση σε ημέρα Τετάρτη από Έλληνες που παλιότερα αυτό δεν θα συνέβαινε με τίποτα. Οι Έλληνες κοιτούσαν παλιότερα διάφορους παράγοντες για να επιλέξουν την ημερομηνία του γάμου τους ή μιας βάπτισης. Ωστόσο φέτος με το να έχουν μαζευτεί εκδηλώσεις δυο χρόνων, οι διαθέσιμες ημερομηνίες στα κέντρα δεξιώσεων είναι περιορισμένες, οπότε τα ζευγάρια αναγκαστικά επιλέγουν ακόμα και καθημερινές για τον γάμο τους».

Στον ίδιο ρυθμό ο Dj Βασίλης Μαυρουδής αναφέρει ότι « υπάρχει αύξηση στους γάμους που θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι. Δυο χρόνια η βιομηχανία του γάμου ήταν σαν να λέμε “εκτός υπηρεσίας” και πολλές εκδηλώσεις είχαν αναβληθεί. Βέβαια ως επί το πλείστο καθημερινές επιλέγουν τα ζευγάρια που έρχονται από το εξωτερικό για να παντρευτούν. Οι Χανιώτες θα επιλέξουν κυρίως να κάνουν το γάμο τους μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτός και αν θέλουν οπωσδήποτε να παντρευτούν φέτος το καλοκαίρι».

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay 

Μεγάλο φόρτο εργασίας έχουν φέτος και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον στολισμό των γαμήλιων εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα ο Θρασύβουλος Μπολάκης ιδιοκτήτης της επιχείρησης Εν Κήπω ανέφερε στο Flashnews.gr « τώρα που οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί αποτελούν παρελθόν τα ζευγάρια αισθάνονται ότι μπορούν να προγραμματίσουν ξανά τον γάμο τους. Οπότε φέτος παρατηρούμε μια αύξηση στους γάμους που έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα παρατηρούμε ζευγάρια αναγκαστικά να επιλέγουν να παντρευτούν και καθημερινές καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Βέβαια καθημερινές επιλέγουν κατά κύριο λόγο ξένα ζευγάρια».

Γάμοι από… χρυσάφι;

Η ακρίβεια όπως είναι φυσικό άγγιξε και τους γάμους. Η άνοδος τω τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα άλλαξε τις τιμές που χρεώνουν οι επιχείρησες που ασχολούνται με την διοργάνωση γάμων. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τους γάμους έχουν επανακαθορίσει τις τιμές τους.

Φωτογραφία από Photo Mix από το Pixabay

Ειδικότερα ο κ. Παρασκάκης ανέφερε ότι «ο κλάδος μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος καθώς οι τιμές στις προμήθειες που παίρνουμε έχουν αυξηθεί σε ένα ποσοστό 20% – 30%. Αναγκαστικά κάναμε και εμείς μια ανατίμηση, όπως και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης για να μοιραστεί λίγο η ζημιά. Η αύξηση στην τιμή εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της εκδήλωσης και κυμαίνεται περίπου από 1 ευρώ – 3 ευρώ το άτομο χωρίς αυτό βέβαια να είναι απόλυτο».

Παράλληλα ο κ. Χουδαλάκης μίλησε και εκείνος για την άνοδο των τιμών τονίζοντας ότι «φυσικά και οι τιμές των κοσμημάτων δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από τη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και την άνοδο των τιμών. Συγκεκριμένα στο κόσμημα παρατηρείται μια αύξηση στις τιμές των κοσμημάτων που υπολογίζεται στο 35% – 40% σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πριν την έλευση της πανδημίας».

Φωτογραφία από ROBSON JUNIOR από το Pixabay

Τέλος ο κλάδος τον στολισμών έχει επηρεαστεί και αυτός από τη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί. Συγκεκριμένα ο κ. Μπολάκης ανέφερε ότι «έχουν αυξηθεί τα πάντα και ιδίως τα φυτά που είναι εισαγωγής. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή είναι η προέλευση του προϊόντος. Μάλιστα σε κάποια είδη η αύξηση μπορεί να φτάσει το 30% ακόμα και το 50%». Ωστόσο ο κ. Μπολάκης ανέφερε σχετικά με τις επιλογές των ζευγαριών ότι «κάποια ζευγάρια δεν θα κοιτάξουν καθόλου το οικονομικό κομμάτι και θα επιλέξουν εκείνο που επιθυμούν ανεξαρτήτως τιμής. Υπάρχουν όμως και τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν κάτι πιο απλό γιατί είναι πιο περιορισμένοι οικονομικά

Σε αντίθεση ο κ. Μαυρουδής ανέφερε ότι ο δικός του κλάδο «δεν έχει επηρεαστεί από την γενικότερη άνοδο των τιμών και δεν υπάρχει αύξηση στις τιμές».

Για παραμονή των τιμών στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές κάνει λόγο και η επιχείρηση Ειρήνης Πολέντας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook