Η εξερεύνηση του δάσους, καβάλα σε μια μοτοσικλέτα, η σε ένα ATV, και η περιπετειώδης αναζήτηση, είναι στοιχεία που κάνουν την οδήγηση εκτός δρόμου, μοναδική.

Είτε είναι Καλοκαίρι, κι εσύ θέλεις να φτάσεις σε εκείνη τη μοναχική παραλία, για να κάνεις μπάνιο μόνος σου, είτε είναι Χειμώνας, κι αναρωτιέσαι πόσο ψηλά μπορείς να σκαρφαλώσεις σε εκείνες τις φαινομενικά απροσπέλαστες βουνοκορφές. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν αποφασίζεις να ανακαλύψεις πόσο γρήγορα μπορείς να οδηγήσεις στο χώμα, πόσο ακόμα μπορείς να βελτιώσεις τις ικανότητες σου στο απαιτητικό στρίψιμο σε σαθρά εδάφη, και πόση ώρα μπορείς να οδηγείς «διπλωμένος» απολαμβάνοντας τις χαρές της πλαγιολίσθησης. Εδώ, οι ταχύτητες είναι μικρότερες από την άσφαλτο, με την τεχνική να παίζει κυρίαρχο ρόλο, οι κίνδυνοι από διερχόμενα οχήματα ανύπαρκτοι, και η οδηγική νιρβάνα σχεδόν εξασφαλισμένη.

http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/390/NEWS/xoma1.jpg

Με On-Off;
Όπως υποδηλώνει και το όνομα της κατηγορίας, οι μοτοσικλέτες On-Off διαθέτουν διπλή προσωπικότητα, και έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Ελλάδα, λόγω του κακοτράχαλου οδικού δικτύου, αλλά και του εκτενούς δικτύου από χωματόδρομους. Εδώ έχουν διαπρέψει, και συνεχίζουν να διαπρέπουν, προσπαθώντας να φέρουν εις πέρας πολλαπλές αποστολές, από την καθημερινή μεταφορά του αναβάτη στα αστικά κέντρα, έως εκδρομές, αλλά και ταξίδια, σε άσφαλτο και χώμα. Με τα χρόνια, και με την ασφαλτόστρωση όλο και περισσότερων χιλιομέτρων του οδικού δικτύου παγκοσμίως, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της κατηγορίας έχουν μεταμορφωθεί σε ψηλές street μοτοσικλέτες, αφήνοντας το χώμα κατά μέρος. Παρ’ όλα αυτά, θα σας μεταφέρουν άνετα σε μέρη, όπου τα street θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, και συνεχίζουν να αποτελούν άριστα εργαλεία για ορεινές διαδρομές αλλά και για τα νησιά. Ταυτόχρονα, θα σας βγάλουν χωρίς απρόοπτα νικητές στις καθημερινές μάχες με τις λακκούβες των δρόμων.

http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/390/NEWS/xoma3.jpg

Με Enduro ή με MX;
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, και αν σκέφτεστε σοβαρά την είσοδο σας σε αυτή την κατηγορία, τότε το χώμα έχει αρχίσει ήδη να σας παίρνει το μυαλό. Οι μοτοσικλέτες Enduro διαθέτουν φώτα και συνήθως εξοπλισμό δρόμου, και πάνω στη σέλα τους μπορείτε να οραματιστείτε και να πραγματοποιήσετε από τις πιο περιπετειώδεις εξορμήσεις στα… βάθη του δάσους, έως και να δοκιμάσετε την τύχη σας σε κάποιο αγώνα. Το Motocross είναι το πλέον απαιτητικό άθλημα εκτός δρόμου, με τις αντίστοιχες μοτοσικλέτες να είναι όσο σπαρτιάτικες γίνεται, δίχως φώτα και εξοπλισμό δρόμου, ενώ πολλές φορές διαθέτουν μόνο μανιβέλα για εκκίνηση. Φυσικά, δεν βγάζουν πινακίδα κυκλοφορίας, ενώ η ιδανική τους χρήση είναι οι πίστες ΜΧ.

http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/390/NEWS/xoma4.jpg

Με ATV;
Πολλοί αναβάτες μοτοσικλέτας σνομπάρουν τα ATV, καθώς οι τέσσερις ρόδες φέρνουν στο μυαλό αυτοκίνητο, ενώ και το δίπλωμα που απαιτείται εδώ είναι για αυτοκίνητο. Η αλήθεια είναι πως τα συγκεκριμένα οχήματα βρίσκονται κάπου στη μέση. Όποιες κι αν είναι οι ιδιαιτερότητες τους, προσφέρονται για διασκεδαστική οδήγηση εκτός δρόμου, ενώ ταυτόχρονα, ορισμένα διαθέτουν τεράστιες μεταφορικές δυνατότητες. Έτσι, μπορείτε να φορτώσετε τις σχάρες τους, και να χαθείτε με παρέα για καιρό, μέσα στη φύση. Ταυτόχρονα, κινούνται και στην άσφαλτο, και αναλόγως του τύπου τους, μπορούν να κάνουν ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου.

(mototriti)