Εκλογές μετά το Πάσχα με την προϋπόθεση ότι θα έχει υλοποιηθεί πλήρως η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) προβλέπει ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου.

Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου, και σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Τρίτης οι Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν ήδη συμφωνήσει.

Το μεσημέρι ο Λουκάς Παπαδήμος συναντάται με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα επισημαίνουν ότι το πρώτο σκέλος των διαπραγματεύσεων για το PSI θα έχει ολοκληρωθεί περί τις 15 Φεβρουαρίου.

Όμως, οι διαδικασίες που αφορούν στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα συνεχιστούν, καθώς -όπως παρατηρούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές- «αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προσκλήσεις προς τους επενδυτές».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοικτό το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ώστε να κυρωθούν οι σχετικές συμβάσεις.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να έχει εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του ότι οι απαιτούμενες ενέργειες, αλλά και οι τεχνικές δυσκολίες που αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων οδηγούν εκ των πραγμάτων σε παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Κατά την ίδια εφημερίδα, δεν αποκλείεται να αποσαφηνίσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος το σχεδιασμό του με δημόσια παρέμβαση εντός Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παράτασης του βίου τη κυβέρνησης, ακόμα και μέχρι το τέλος του 2012, ζητώντας παράλληλα μικρότερο και ευέλικτο σχήμα.