Η σύγχρονη εφαρμογή κινητού (Mobile App) αναπτύχθηκε από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αποτελεί ένα παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στα Πανεπιστήμια έχοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο των φοιτητών σε πολλές λειτουργίες που παλαιότερα γίνονταν αποκλειστικά από τη γραμματεία.

Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε το 2020 από τον απόφοιτο του Τμήματος Στάθη Καραδημητρίου1 με την επίβλεψη του Κώστα Παναγιωτάκη2, Αναπληρωτή Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος με σκοπό την εξυπηρέτηση των μελών του Τμήματος πάνω σε όλες τις λειτουργίες που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως χωρίς κανένα κόστος για το Πανεπιστήμιο. Δημιουργήθηκε με τη σύγχρονη πλατφόρμα προγραμματισμού κινητών Android Studio και είναι δωρεάν διαθέσιμη στο play store. Στη νέα έκδοση της εφαρμογής τον Ιούνιο του 2022 έχουν προστεθεί δύο widgets για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση,

  1. ένα για γρήγορο άνοιγμα της οθόνης που περιέχει την αναζήτησή καθηγητών και
  2. ένα για ταχύτερη προβολή του ωρολόγιου προγράμματος.

Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης δεν χρειάζεται να πλοηγηθεί, παρά μόνο να προσθέσει στην αρχική του οθόνη το ανάλογο widget. Βελτιώσεις της τελευταίας έκδοσης επίσης αφορούν θέματα επικοινωνίας με το χρήστη αλλά και τον επανασχεδιασμό της εφαρμογής, έτσι ώστε όποιο κι αν είναι το ζητούμενο από το χρήστη, να μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτερα και απλούστερα. Ουσιαστικά με μόλις μερικά tap στην οθόνη, μπορεί ο χρήστης να βρει ότι τον ενδιαφέρει σε λιγότερα βήματα και ευκολότερα. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο να απλοποιηθεί η απεικόνιση της πληροφορίας στη μικρότερη οθόνη, χωρίς να χάνεται κάποια πληροφορία που ίσως χρειαστεί ο φοιτητής. Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα, είναι η προβολή των ανακοινώσεων της σχολής μέσα στην εφαρμογή και το section των χρήσιμων υπηρεσιών (e-class, Εύδοξος, Ακαδημαϊκή ταυτότητα κ.α.) όπως φαίνονται και στις παρακάτω εικόνες.

Εικόνα 1. Στιγμιότυπα από διάφορες βασικές λειτουργίες της εφαρμογής.

Εικόνα 2. Στιγμιότυπα από τις κατηγορίες Πρόγραμμα Σπουδών, Ανακοινώσεις και Φοιτητές.

Η εφαρμογή είναι εξαιρετική σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών του Τμήματος σε νέες τεχνολογίες Πληροφορικής. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Τμήμα ΔΕΤ λειτουργεί η κατεύθυνση Επιστήμη των Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορικής αλλά και η κατεύθυνση και Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία. Η τριτη κατεύθυνση του Τμήματος περιλαμβάνει επίσης σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα διοίκησης, οικονομίας, επιχειρηματικότητας προσαρμοσμένα στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Ψηφιακός  μετασχηματισμός στo Τμήμα ΔΕΤ

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός του Τμήματος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 όταν το Τμήμα ΔΕΤ, ήταν πιθανότητα το πρώτο Τμήμα στην Ελλάδα που είχε αναπτύξει εφαρμογή εικονικής περιήγησης στις εγκαταστάσεις του, προσφέροντας τη δυνατότητα στους υποψήφιους φοιτητές να βρεθούν εικονικά σε όλους τους χώρους του Τμήματος.

Το Τμήμα ΔΕΤ είναι ένα από τα ελάχιστα Τμήματα στην Ελλάδα που διενεργεί διαδραστική Διαδικτυακή Ενημέρωση σε υποψηφίους Πανελληνίων Εξετάσεων αξιοποιώντας πλήρως το ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε για το ερευνητικό του έργο με την δεύτερη θέση Πανελλαδικά στις Επιδόσεις στην Έρευνα Περιφερειακών Τμημάτων Οικονομικής Κατεύθυνσης.

Το σημαντικότερο στοιχείο που αποδεικνύει την ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού από το Τμήμα ΔΕΤ αποτελεί το δωρεάν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του με θέμα Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός που κατατάσσεται ανάμεσα στα μεταπτυχιακά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Κρήτη. Το Τμήμα ΔΕΤ αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και να διασφαλιστεί η ανοδική του πορεία, εφόσον γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο το αιτιολογημένο αίτημα του για ένταξη του και στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

Ο κ. Ευστάθιος Καραδημητρίου έλαβε το πτυχίο του στην πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος στις 22/05/2022
  1. Ο Ευστάθιος Καραδημητρίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σήμερα εργάζεται ως  Junior Software Developer σε ασφαλιστική εταιρία στην Αθήνα, ενώ έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό εφαρμογών κινητών.
  2. Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων, Πολυμέσων και Μοντελοποίησης του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook