Σύσκεψη με θέμα την διάσωση-διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου, με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Στρατάκης και Δημήτρης Τζιράκης, ο εκπρόσωπος του «Καμπάνειου» Ιδρύματος Δημήτρης Πλευράκης και ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου «Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός» Χάρης Ροδιτάκης.

Όπως αποφασίστηκε η αναπτυξιακή εταιρίας «Πλοηγός» ως κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης θα οργανώσει και θα υλοποιήσει πρόγραμμα για την κατάρτιση-εκπαίδευση τεχνητών για την συντήρηση-επαναλειτουργία των παραδοσιακών ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου. Για την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης που στηρίζει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, το «Καμπάνειο» ίδρυμα που θα παραχωρήσει στον «Πλοηγό» τους αναγκαίους χώρους για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων οι οποίοι στη συνέχεια θα πιστοποιηθούν από την αρμόδια κρατική αρχή.

Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία-λειτουργία Κέντρου Χειροτεχνίας και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στο Οροπέδιο Λασιθίου, πρόγραμμα που επίσης θα υλοποιήσει ο «Πλοηγός» με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Το κέντρο αυτό θα έχει στόχο στη διάδοση-διάσωση των πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου και τη διασύνδεση τους με την οικονομία αλλά και τον τουρισμό.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε δημοτικές εγκαταστάσεις και θα αφορούν αντίστοιχα την κατά τόπους τοπική παράδοση, όπως χειροτεχνία, υφαντική, ξυλογλυπτική, γυναικεία επιχειρηματικότητα κ.λ.π.

«Πρόκειται για δυο σημαντικές αποφάσεις που λάβαμε σήμερα για την πολιτισμική κληρονομιά του Οροπεδίου Λασιθίου με την υλοποίηση δυο προγραμμάτων και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου. Στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάδειξη της παράδοσης του τόπου και την ενασχόληση και των νέων ανθρώπων με αυτή. Ευχαριστούμε για την συνεργασία το Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, τον κ. Ροδιτάκη από τον «Πλοηγό» αλλά και τον κ. Πλευράκη από το «Καμπάνειο» Ίδρυμα για τη στήριξη», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης. Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου επεσήμανε, για τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, ότι, «υιοθετούμε την πρόταση των τελευταίων παλαιών μοστόρων των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύουμε με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να παραδοθεί η «σκυτάλη» στις νεότερες γενιές».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του «για τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου, Δήμου και φορέων, για την επίτευξη του κοινού στόχου που αφορά τη διάσωση των παραδοσιακών ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου όπως επίσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της απασχόλησης μέσα από την κατάρτιση σε παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook