Ενημέρωση προς τους ελαιοπαραγωγούς εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης

«Φίλοι ελαιοπαραγωγοί λόγω των συνεχών αλλαγών της Νομοθεσίας στην χρήση των φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου και των άλλων ασθενειών στην ελαιοκαλλιέργεια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ισχύοντα σήμερα, ώστε να αποφύγετε την χρήση μη εγκεκριμένων φαρμάκων (ουσιών) που θα προκαλούσαν απόρριψη παρτίδων και δεξαμενών ελαιολάδου, επιφέροντας οικονομική ζημιά και δυσφήμιση για το Κρητικό ελαιόλαδο.

Όπως όλοι γνωρίζετε για την γνωστή πλέον απαγόρευση για την δραστική ουσία Dimethoate η οποία κυκλοφορούσε στο εμπόριο κυρίως με τις ονομασίες Nagor 40 EC, Novadim Progress 40 EC, Dacol Progress 40 EC, Rogor L 40 EC, Perfekthion 40 EC κ.α.

Πέραν αυτής άλλες δύο δραστικές ουσίες απαγορεύτηκαν για χρήση στην ελαιοκαλλιέργεια και δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται στα ελαιόλαδα της νέας εσοδείας 2022 -2023.

Η πρώτη είναι η δραστική ουσία beta-cyfluthrin η οποία κυκλοφορούσε κυρίως με τις εμπορικές ονομασίες Bulldock 2,5 SC, Beta Cyfluthrin Nufarm 2,5 SC κ.α.

H δεύτερη είναι η δραστική ουσία a-cypermethrin η οποία κυκλοφορούσε κυρίως με τις εμπορικές ονομασίες Fastac 10 SC, Abilo 10 SC, Vertona 10 SC κ.α.

Οι δραστικές ουσίες που επιτρέπονται πλέον στην ελαιοκαλλιέργεια για την καταπολέμηση του δάκου και οι αντίστοιχες κύριες εμπορικές ονομασίες με τις οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι οι κάτωθι:

Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4036/2012 η χρήση μη επιτρεπόμενων στην ελαιοκαλλιέργεια φυτοπροστατευτικών ουσιών ελέγχεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και προβλέπει ποινές έως 10.000 Ευρώ για παραγωγούς που παραβιάζουν το νόμο.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook