Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

Στην 100η Σύνοδο Πρυτάνεων, στα Χανιά, παρευρέθηκε η Υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, με την παρέμβασή της να επιβεβαιώνει τον σαφή στόχο Κυβέρνησης και Υπουργείο για την ταχύτερη προώθηση και εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου για τα Πανεπιστήμια. Του νόμου εκείνου, που επιδιώκει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε AE, απελευθερώνοντας τα δίδακτρα, αποκόπτοντας την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο, υποβαθμίζοντας τελικά τα ίδια τα πτυχία και τσακίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και βέβαια διορίζοντας διοικήσεις που θα έχουν τον ρόλο του manager στο νέο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Δε δίστασε μάλιστα η Υπουργός να εκβιάσει τους Πρυτάνεις, πως η μη εφαρμογή του νόμου και ιδίως της ελεγχόμενης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια (Πανεπιστημιακή Αστυνομία), θα συνδεθεί άμεσα με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.

Δυστυχώς για την ίδια και την κυβέρνηση όμως, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έχουν πάρει θέση στον αντίποδα των απαιτήσεων κυβέρνησης και κεφαλαίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που προσπαθούν να τις επιβάλουν με όπλο τον αυταρχισμό.
Στέκονται αποφασιστικά στην πλευρά εκείνη που υπερασπίζεται τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς, της ουσιαστικής γνώσης που θα παρέχεται ολόκληρη στο βασικό πτυχίο και δε θα πωλείται στα πανάκριβα μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Που στελεχώνει τα Πανεπιστήμια με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και δεν κάνει λάστιχο τη δουλειά και τη ζωή των συμβασιούχων, που είναι και η πλειοψηφία των εργαζομένων, για λίγα ψίχουλα.

Απέναντι στη λογική που αντιμετωπίζει τη μόρφωση σαν ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουν όσοι μπορούν και αντέχει η τσέπη τους, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο λαός μας συνολικά έχει την πείρα και θα συνεχίσει την πάλη του για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους για όλους.

Δε γίνεται φυσικά να μη γίνει αναφορά στην και πάλι «εν κρυπτώ» επίσκεψη της Υπουργού στον νομό μας. Βέβαια δεν την αδικούμε!

Αν είχε γνωστοποιήσει τον ερχομό της, θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με την οργή των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων του νομού μας, που απαιτούν να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου, που η ίδια η Υπουργός με παρέμβασή της προκάλεσε και που αποδεικνύουν πως για άλλη μια φορά η καταστολή μπαίνει μπροστά, όταν οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να εφαρμόσουν αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά σχέδια.
Θα έπρεπε επίσης να έρθει αντιμέτωπη με την αγανάκτηση γονιών και εκπαιδευτικών, που αυτές τις μέρες έμαθαν πως τα σχολεία τους θα υποβαθμιστούν και οι μαθητές θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με χειρότερους όρους από τις προηγούμενες χρονιές. Που θα δουν τα παιδιά τους είτε να στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα και μικροσκοπικές αίθουσες, είτε να στριμώχνονται στα αριθμητικά πλαίσια του αντιεκπαιδευτικού νόμου, χωρίς κανένα εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό κριτήριο, με το καθεστώς υποστελέχωσης να ενισχύεται και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης του ωρολογίου προγράμματος, ειδικά για τις ειδικότητες, να θεωρείται δεδομένη.

Για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρη η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που στηρίζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να γίνουν πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αντιμετωπίζουν τη νέα γενιά και τις οικογένειές τους σαν κόστος και ταυτόχρονα σαν πελατεία. Στις απανωτές ήττες που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα και στον χώρο της Παιδείας, έχουν ακόμα να προσθέσουν αρκετές. Και θα φροντίσει γι’ αυτό ο λαός μας, με την οργανωμένη πάλη του!

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook