Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως το 2012 θα έρθει, όπως πολλοί εικάζουν, το τέλος του ευρώ ως ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας.

«Το 2012 θα είναι το τέλος του ευρώ; Η απάντησή μου είναι: δεν το πιστεύω. Είναι απίθανο η νομισματική μονάδα να εξαφανιστεί το 2012» δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά την οποία πρόσθεσε όσον αφορά στην Ελλάδα: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βεβαιώσει και επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους (να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ), εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό».

Η Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε παράλληλα ότι τα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη θα «αναθεωρηθούν προς τα κάτω» για το 2012, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις θα δημοσιοποιηθούν γύρω στις 25 Ιανουαρίου.

Τόνισε, επίσης, ότι οι αφρικανικές χώρες θα υποφέρουν, εάν δεν ρυθμιστεί το 2012 η κρίση του ευρώ:

«Οι χώρες θα υποφέρουν από συμφορές, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κρίση του ευρώ» υπογράμμισε, αναφερόμενη στις χώρες της Αφρικής εν γένει και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, την οποία επισκέφθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.