φωτο από newsbeast.gr

Η Ρόδος ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα για τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει την παλιά της πόλη, με τις εικόνες της να ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και να προσελκύουν στο νησί των Ιπποτών χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων ανακαλύπτει κανείς και ένα μέρος που κάθε άλλο παρά Δωδεκάνησα θυμίζει.

Οι εικόνες με τα πάλλευκα σπίτια, τα ζωγραφισμένα σοκάκια με τις ντάμες και τις πολύχρωμες λεπτομέρειες φέρνουν στο νου κάτι από Κυκλάδες. Και όμως, βρίσκεστε στη Ρόδο, σε έναν από τους πιο όμορφους και παραδοσιακούς οικισμούς στο νησί.

Αυτός δεν είναι άλλος από τη γραφική και υπέροχη Λίνδο, με πολλούς να την αποκαλούν ακόμη και «Κυκλαδίτισσα της Ρόδου». Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι η εικόνα της παραπέμπει περισσότερο σε Κυκλάδες, παρά στο νησί των Ιπποτών.

Πρόκειται για τη γενέτειρα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όπου στα χρόνια της διακυβέρνησής του (τον 6ο αιώνα π.Χ.) έφτασε στο απόγειο της ακμής της. Η Λίνδος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 50 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, υποδέχεται τους επισκέπτες της αμφιθεατρικά χτισμένη.

Η είσοδος των αυτοκινήτων στον οικισμό απαγορεύεται, γι’ αυτό όσοι την προσεγγίζουν με το αυτοκίνητό τους, το αφήνουν στο δημοτικό πάρκινγκ, πριν τη στροφή που οδηγεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου.

Πεντακάθαρα σοκάκια με εντυπωσιακά καπετανόσπιτα -χρονολογούνται από τον 16ο, τον 17ο και τον 18ο αιώνα, είναι χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες και ξεχωρίζουν για την κατασκευή τους, τις αρμονικές αναλογίες, την απλή εσωτερική διακόσμηση και τη λειτουργικότητα τους- με χαρακτηριστικές βοτσαλωτές αυλές, όμορφες γραφικές γωνιές και εικόνες με πολύχρωμες βουκαμβίλιες, μαγαζάκια με τουριστικά είδη, νησιωτικά καφέ και ταβερνάκια συνθέτουν το υπέροχο «παζλ» της Λίνδου.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου με τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος είναι χτισμένος τον 4ο αιώνα π.Χ., το διοικητήριο των Ιπποτών, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Λίνδος μαζί με την Ιαλυσό και την Κάμειρο, ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού.

Στη Λίνδο ανήκουν, επίσης, και δύο από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, αυτή του Αγίου Παύλου, λίγο έξω από το χωριό με το ομώνυμο εκκλησάκι, και η πρώτη (και μεγαλύτερη) που φέρει το όνομα του οικισμού.

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook