Το γεγονός ότι το πρώτο οικονομικό φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αποτελεί δέσμευσή μας για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεϊχης Αμπντάλα Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, τονίζοντας ότι η υψηλή εκπροσώπηση ο αριθμός συμμετοχής επιχειρηματικών και επενδυτικών φορέων αποτελεί, επίσης, απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει.

«Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, λίγο πριν την υπογραφή μνημονίου κατανόησης από τους προέδρους των επιτροπών κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εργασιών του φόρουμ.

«Μας ενδιαφέρουν όχι μόνον τα τωρινά, αλλά και τα μελλοντικά σας βήματα», προκειμένου να συμβουλεύσουμε τους επιχειρηματίες και επενδυτές, τόνισε.

Τις εργασίες του φόρουμ που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, κάνοντας λόγο για «στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης» με τον κ. Ναχιάν. Είναι, είπε, η τρίτη φορά φέτος που βρίσκεται στην Ελλάδα και συνέδεσε την παρουσία του Σεϊχη με τη βροχή στην Αττική, λέγοντας ότι αποτελεί «ευλογία».

«Αδελφή χώρα», χαρακτήρισε την Ελλάδα ο κ. Ναχιάν και ευχήθηκε επιτυχία στην κυβέρνηση.

«Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας των ιδιωτικών τομέων», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες που ζει η Ελλάδα και παρά την κρίση και σε άλλες χώρες, υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικές ευκαιρίες.

Προέτρεψε δε για μια συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, με σκοπό την ευημερία, τη σταθερότητα και την ειρήνη. «Το κράτος μας έχει ζήσει διάφορες επενδυτικές φάσεις, αλλά η πολιτική μας ήταν και παραμένει σταθερή στην αξιοποίηση των εμπειριών που κέρδισε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι συμπαραστάτης των Εμιράτων στις διαπραγματεύσεις για την Ελεύθερη Εμπορική Ζώνη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού πλαισίου, ενώ σκέψεις για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού, διατύπωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος.

Περί τις 140, ελληνικών συμφερόντων, επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Εμιράτα και ειδικότερα στις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό και αλλού, ενώ για το 2012 οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε 10 διεθνείς εκθέσεις και σε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές.

Στο οικονομικό φόρουμ του Λαγονησίου, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 60 επιχειρηματικοί και επενδυτικοί φορείς από τα Εμιράτα, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξετάζονται επενδύσεις και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, εξαγωγές και κοινοπραξίες, σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενέργεια, τουρισμό, υποδομές, ΑΠΕ, ορυκτά, νέες τεχνολογίες και τρόφιμα.

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια και το βράδυ, ο κ. Πάγκαλος θα παραθέσει δείπνο, με κύριο ομιλητή τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Μνημόνιο συνεργασίας στον τουρισμό

Στην υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, υπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, με κοινή πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΑΕ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού αφορά στους ακόλουθους τομείς:

- Ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, διαφημιστικού υλικού και άλλου υλικού προβολής.

- Διευκόλυνση της τουριστικής ροής μεταξύ των χωρών και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων των δύο χωρών.

- Ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υπαίθρου, ο πολιτιστικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός κ.α.

- Συνεργασία στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.


in.gr