Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τρεις ενήλικες βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπέρταση. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν την πάθησή τους ή δεν λαμβάνουν κάποια αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης εκδηλώνονται συνήθως ήπια, με αποτέλεσμα συχνά να τα αγνοούμε. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα είναι τόσο συνηθισμένα, που μπορεί να θεωρήσουμε ότι οφείλονται σε κάποιον άλλο παράγοντα. Γι’ αυτό εξάλλου η υπέρταση αποκαλείται συχνά «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς κλιμακώνεται σε βάθος χρόνου χωρίς να θορυβήσει τον ασθενή.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματά της είναι:

• Αίσθημα κόπωσης
• Πονοκέφαλος
• Ζαλάδα και Ίλιγγος
• Εφίδρωση και αίσθημα «κρύου» ιδρώτα
• Δυσκολία στην αναπνοή

Σε ήπιες περιπτώσεις υπέρτασης, οι αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την έκταση της πάθησης, χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φέρουμε την αρτηριακή πίεση στα επιθυμητά επίπεδα με φυσικό τρόπο:

Άσκηση
Μια ήπιας μορφής άσκηση όπως το βάδισμα, η yoga ή το stretching, προσφέρει χαλάρωση στον οργανισμό μας, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα του stress. Η άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί αποδεδειγμένα να ρυθμίσει την τιμή της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, παράγοντας εξίσου σημαντικός για την καταπολέμηση της.

Περιορισμός σε καφεΐνη και αλκοόλ
Αμέσως μετά από την κατανάλωση καφέ ή ποτού ο οργανισμός εμφανίζει ελαφρώς αυξημένα ποσοστά αρτηριακής πίεσης. Ο περιορισμός της κατανάλωσής τους μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τιμών, ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διακοπή του καπνίσματος
Η νικοτίνη αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Ειδικά εάν είστε άνω των πενήντα ετών ή αν έχετε υποστεί κάποτε έμφραγμα, η διακοπή του καπνίσματος έχει ζωτική σημασία για την αρτηριακή σας πίεση.

Ισορροπημένη Διατροφή
Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών και τροφών πλούσιων σε κάλιο (μπάνανα, πατάτα, κολοκύθι και άλλα φρούτα και λαχανικά) λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό μας, στη μάχη κατά της υπέρτασης. Υπολογίζεται ότι ποσότητα καλίου ίση με 4.000 – 5.000 mg ημερησίως αρκεί για να ρίξει την πίεση στις αρτηρίες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάχιστη ποσότητα καλίου που πρέπει να λαμβάνει κάποιος ημερησίως είναι 2.000 mg περίπου.

Δίαιτα πτωχή σε νάτριο
Μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού κατά μόλις 2-4 γραμμάρια την ημέρα, επιτυγχάνουμε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές του εμπορίου έχουν υψηλά ποσοστά νατρίου, γι’ αυτό και πρέπει να συμβουλευόμαστε τις αντίστοιχες τιμές στους πίνακες των συσκευασιών τους.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι
Οποιαδήποτε διαδικασία ή εξέταση απαιτεί επίσκεψη στο νοσοκομείο μπορεί να προκαλέσει άγχος, αυξάνοντας παροδικά τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης. Η λήψη μετρήσεων στην ασφάλεια του σπιτιού μας είναι συχνά πιο αντιπροσωπευτική, καθώς ο οργανισμός μας βρίσκεται σε περισσότερη ηρεμία. Η τακτική μέτρηση και παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών μας, μας δίνουν πληρέστερη εικόνα της κατάστασης, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίσουμε ευκολότερα εάν κάποια μέτρηση παρουσιάσει ανησυχητικές διακυμάνσεις.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΡ. ΤΑΛΕΜΠ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook