Η δωρεάν διάθεση οικιακών κομποστοποιητών, είναι η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος για μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και ενίσχυσης της ανακύκλωσης. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καφέ κάδων σε ´ παραγωγούς ´ μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων.

Τα βιοαπόβλητα (περισσεύματα τροφίμων, φρούτα , φυτικά απορρίμματα, χλόη, φύλλα κ.α.) αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων και μπορούν να ανακυκλωθούν με τον πιο απλό, οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, εάν οδηγηθούν σε κάδο κομποστοποίησης.

Με την ανάπτυξη και δράση μικρών εντόμων, γεωσκώληκων και άλλων μικροοργανισμών, πραγματοποιείται η αποσύνθεση και η μετατροπή τους σε κόμποστ, δηλαδή σε άριστο φυτικό λίπασμα, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημότες στον κήπο τους.

Παράλληλα επιτυγχάνεται η μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και η μείωση δρομολογίων και δαπανών αποκομιδής.

Το πρόγραμμα προώθησης της οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου Πλατανιά θα υλοποιηθεί με τη διανομή 200 κάδων κομποστοποίησης χωρητικότητας 350 lt, που προμηθεύτηκε ο Δήμος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης είναι:

 1. Ύπαρξη κήπου για την τοποθέτηση του κομποστοποιητή σε χώμα.
 2. Η οικία να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Πλατανιά

Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης είναι:

Όσοι δημότες επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, θα υποβάλουν αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για ένταξη στο Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης, καθώς και για την αποδοχή των όρων της παραλαβής του κομποστοποιητή και του συναφούς εξοπλισμού.

Όσοι δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα από τα γραφεία πρωτοκόλλου του Δήμου.

Οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία πρωτοκόλλου του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο οριζόμενος υπεύθυνος από τον Δήμο θα επικοινωνήσει με όσους δημότες ενταχθούν στο πρόγραμμα, για να ορισθεί η μέρα και ώρα παράδοσης ενός κάδου κομποστοποιητή μαζί με ένα θερμόμετρο, έναν αναδευτήρα και οδηγίες κομποστοποίησης. Οι κάδοι κομποστοποίησης θα διατεθούν δωρεάν και οι εθελοντές του προγράμματος θα είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της καλής κατάστασης και ορθής λειτουργίας αυτών. Η παραλαβή θα πραγματοποιείται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Όσοι επιθυμούν περεταίρω πληροφορίες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28213 41011, σε εργάσιμες ώρες και ημέρες.
Επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου https://www.platanias.gr/ έχουν αναρτηθεί οδηγίες συναρμολόγησης, χρήσεως και ενημερωτικό υλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook