Τελευταία ενημέρωση 13.57

Η υπόθεση της τρομακτικής ομηρίας στον ΟΚΑΝΑ στα Χανιά το 2017, αναβίωσε στην αίθουσα του Εφετείου στα Χανιά. Μάρτυρες από το προσωπικό που βίωσαν τον εφιάλτη περιέγραψαν μέσα στη δικαστική αίθουσα όσα έζησαν εκείνο το πρωινό.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος μπήκε μέσα στον ΟΚΑΝΑ κρατώντας όπλο. Φώναξε ότι το κτίριο είναι υπό κατάληψη και ότι είναι όλοι όμηροι. Όπως υποστήριξαν ηταν ταραγμένος αλλά είχε και διαύγεια ώστε να δίνει εντολές στο προσωπικό να κλείσουν τηλέφωνα και πόρτες και να καλέσουν τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως είπαν μάρτυρες από το προσωπικό, όλη την ώρα προέτασσε το όπλο εκφοβίζοντας το προσωπικό. Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί, εκείνος τους αντιλήφθηκε και με απειλές ζήτησε από το προσωπικό να τους ζητήσουν να φύγουν, όπως και το έκαναν. Οι αστυνομικοί πλησίασαν παρόλα αυτά και τότε ο κατηγορούμενος εξαγριωμένος έπιασε μια υπάλληλο με κεφαλοκλείδωμα, έβαλε το όπλο στο κεφάλι της, βγήκε έξω από το κτίριο και εκτοξεύοντας απειλές, ζητούσε από τους αστυνομικούς να φύγουν. Οι αστυνομικοί τότε απομακρύνθηκαν. Εκείνος για να ξαναμπεί στο κτίριο πυροβόλησε στη τζαμαρία της πόρτας και μπήκε. Εντωμεταξύ, το προσωπικό είχε προλάβει να κρυφτεί. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε στο δικαστήριο μια γυναίκα από το προσωπικό: «Κλειστήκαμε σε ένα μικρό χώρο 0,80×1,00 τρία άτομα. Ήμασταν όρθιες επί 7 ώρες, κλεισμένες χωρίς νερό. Εκείνος έξω φώναζε “Θα γίνει μακελειό αλλά θα σας πάρω μαζί μου”.»

Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν ναρκομανής, είχε διαύγεια και ήξερε τι έκανε.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε στο δικαστήριο ψυχική ασθένεια.

Στην απολογία του ανέφερε ότι κάθε πρωί έπαιρνε το φάρμακο του στον ΟΚΑΝΑ. Πήγε και πήρε το όπλο του από το χωριό γιατί όπως είπε «είδα ότι όλοι αδιαφορούσαν να λύσουν την υπόθεσή μου» (πρόκειται για το κλείσιμο του περιπτέρου που διατηρούσε). «Αποφάσισα να κάνω κατάληψη στον ΟΚΑΝΑ γιατί ήθελα να ακουστεί η φωνή μου στα μέσα ενημέρωσης. Άφησα και ανοιχτή την πόρτα για να περνάνε όλη την ώρα οι τοξικομανείς να παίρνουν το φαρμακό τους». Αρνήθηκε ότι βγήκε έξω απειλώντας με όπλο μια γυναίκα από το προσωπικό, προκειμένου να φύγει η αστυνομία. Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, βγήκε έξω γιατί κάποια στιγμή κατάφεραν να τον κλειδώσουν έξω. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με την αστυνομία. Όπως είπε, μπορούσε να πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών αλλά δεν τον έκανε. Πυροβόλησε όμως στην πόρτα για να μπει ξανά μέσα στο κτίριο. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι δεν παραδόθηκε γιατί στόχος του ήταν να φτάσουν στον ΟΚΑΝΑ τα μέσα ενημέρωσης και να κοινοποιήσει το πρόβλημά του.

Η εισαγγελεας στην αγόρευση της πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου και για τις δύο πράξεις, δηλαδή και την αρπαγή κατά συρροή και την οπλοχρησία.

Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο κατά πλειοψηφία και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και τριών μηνών.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook