Mετά την έγκριση χρηματοδότησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών τα δύο σημαντικά έργα για τα Χανιά, η ανακατασκευή του ποδηλατοδρόμιου στα Καθιανά Ακρωτηρίου αλλά και η «Αστική Ανάπλαση 30 οικ. τετραγώνων Οικιστικού Κέντρου Χανίων» δημοπρατήθηκαν και σε 6 μήνες από σήμερα θα έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής τους.

Ο προϋπολογισμός και των δύο έργων προσεγγίζει τα 15 εκ. ευρώ (14,7 εκ. ευρώ) με τη χρηματοδότησή τους να εκπορεύεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (8 εκ. για το ποδηλατοδρόμιο και περίπου 7 εκ. για την Αστική ανάπλαση).

Με αφορμή την απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για χρηματοδότηση των δύο σημαντικών έργων του Δήμου Χανίων, η δημοτική αρχή αλλά και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χανίων αλλά και συνεργάτες μελετητές, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο την Πέμπτη (26/1).

Οι παρόντες στη συνέντευξη τύπου

Η δημοπράτηση των δύο έργων ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2023 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους είναι οι 18 μήνες.

“Ανακοινώνουμε τη δημοπράτηση δύο σημαντικών έργων. Έργα που οι πολίτες περίμεναν χρόνια, όπως το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά και τη μεγάλη αστική ανάπλαση στο κέντρο των Χανίων. Θα αναπλαστούν 30 οικ. τετράγωνα. Ο δήμος Χανίων αξιοποιεί τις δυνατότητες χρηματοδότησης που δεν επιβαρύνουν τους Χανιώτες. Υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης”, επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ποδηλατοδρόμιο: “Το περιμέναμε αρκετά χρόνια”

“Είμαι χαρούμενος για το υπερτοπικό έργο στο Ακρωτήρι, το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά. Ευχαριστώ σε όσους μας εμπιστεύτηκαν για να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο. Το περίμενα αρκετά χρόνια”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Στέλιος Μιχαηλάκης.

Επί των έργων μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καλογριδάκης, προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χανίων Γιώργος Ευθυμίου. Επίσης, η Μαρία Στρατουδάκη, πρόεδρος Δ.Κ. Αρωνίου

Μάλιστα, ο κ. Καλογριδάκης που ευχαρίστησε την τεχνική υπηρεσία για τις προσπάθειες που κατέβαλε, αφιέρωσε τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμιου σε έναν ποδηλάτη που έχασε τη ζωή του στον δρόμο, τον Μανώλη Αγριμάκη.

Ο κ. Ευθυμίου έκανε σύντομη αναδρομή στα προβλήματα που εμπόδισαν στην υλοποίηση του ποδηλατοδρόμιου. “Είναι ένα δύσκολο έργο. Η μελέτη εστιάζει στο να λειτουργήσει το έργο αρμονικά με τον οικισμό. Η πίστα του είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Θα είναι το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα”.

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του κέντρου των Χανίων αναφέρει η κ. Μαρία Τσίτουρα αρχιτέκτων μηχανικός και μέλος της μελετητικής ομάδας:

“Σημαντική ανάπλση σε σημεία στο κέντρο που υπάρχουν κατοικίες και καταστήματα. Στοχεύουμε στην προσβασιμότητα για όλους. Προσθέσαμε βιοκλιματιική μελέτη, μέσα στη υπάρχουσα μελέτη. Δημιουργία μονοδρόμων με θέσεις στάθμευσης για κατοίκους, ΑΜΕΑ κτλ. Επίσης θα υπάρξει διαπλάτυνση πεζοδρομίων. Αντικαθίσταται το οδόστρωμα και υπογειοποίηση καλωδίων, καθώς και προσθήκη νέων φωτιστικών. Νέα πάρκα γειτονιάς θα δημιουργηθούν”.

Η κ. Μαρίνα Μιχαηλίδου αρχιτέκτονας πρόσθεσε: “Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη περιοχή, με ενιαίο τρόπο. Έγινε οργανωμένα η προσπάθεια, προς όφελος όλων των δημοτών”.

Η Αστική ανάπλαση αφορά τις οδούς: Μυλωνογιάννη, Σφακιανάκη, Ζυμβρακάκηδων, Παρθενίου Κελαηδή, Μανουσογιαννάκηδων, Μαργουνίου, Ξέπαπα, Πολέντα, Καρτάκη, Ιωνίας, Λουτρών,
Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγορίου Ε’, Σμύρνης, Υψηλαντών με όλες τις παρόδους τους.

Η περιγραφή των δύο έργων βάσει των μελετών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook