Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον προϋπολογισμό του 2013 να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους, ξεκινώντας έναν «αγώνα» με τους Ρεπουμπλικάνους για περικοπές δαπανών, εν όψει προεδρικών εκλογών.

Η πρόταση προϋπολογισμού περιλαμβάνει εξασφάλιση 1,5 τρισ. δολαρίων με νέους φόρους, μην ανανεώνοντας πολλές από τις φοροαπαλλαγές που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μπους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει «φόρο Μπάφετ» στα εισοδήματα άνω του ενός εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Λεπτομέρειες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του σε φοιτητές στο κολέγιο της Βιρτζίνια.

Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην επιπλέον φορολόγηση των πλουσίων και στην ιδέα ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων μπορούν -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς, επίσης, και στις κατασκευές και στην αναβάθμιση των σχολείων στις ΗΠΑ.

«Αυτός δεν είναι ένας ταξικός πόλεμος. Αυτός είναι πόλεμος ενός έθνους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα σχέδια του Μπ.Ομπάμα περιλαμβάνουν, επίσης, περικοπές δαπανών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν τον προϋπολογισμό του Μπαράκ Ομπάμα. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, Τζεφ Σέσιονς, δήλωσε ότι η πρόταση Ομπάμα είναι γεμάτη με «τεχνάσματα» που υπερβάλλουν τις περικοπές και υποτιμούν τις δαπάνες.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ετοιμάζει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δική του πρόταση προϋπολογισμού.