Πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, βρίσκονται σε πλεούμενα, νότια της Καλαβρίας, και κινδυνεύουν να βυθιστούν. Τα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται 100 μίλια νοτιοανατολικά της Ροτσέλα Ιονικα.

Συνολικά, για την επιχείρηση διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί τρία ταχύπλοα, πέντε πλοία και ένα αεροσκάφος της Ιταλικής Ακτοφυλακής, μαζί με το πλοίο Σίριο, του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» επιβαίνουν σε τρία μεγάλα αλιευτικά από τις ακτές της Κυρηναϊκής, τα οποία τώρα βρίσκονται 100 ναυτικά μίλια νοτιονατολικά της Ροτσέλα Ιόνικα, στην Καλαβρία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από το κέντρο επιχειρήσεων της ακτοφυλακής της Ρώμης στην περιοχή ευθύνης της ιταλικής Sar. Οι επιχειρήσεις είναι «ιδιαίτερα πολύπλοκες λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που επιβαίνουν στις παρασυρόμενες βάρκες», εξηγεί η ακτοφυλακή, η οποία έχει επίσης προβλέψει τη χρήση ενός αεροσκάφους Atr 42, των Nave Corsi και Nave Visalli.

Οι επιχειρήσεις έχουν επιταχυνθεί, λόγω της προβλεπόμενης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, καθώς όσο περνάει η ώρα, οι νοτιοδυτικοί άνεμοι γίνονται όλο και πιο ισχυροί. Οι ιταλικές αρχές ειδοποιήθηκαν από την Frontex, από σκάφη που ανήκουν σε ΜΚΟ αλλά και από το σύστημα σήμανσης συναγερμού Alarm phone.

Όπως μεταδίδει η La Republica, ο επικεφαλής της αποστολής της Mediterranea και ακτιβιστής, Luca Casarini, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ανάγκη για αστυνομική επιχείρηση. Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος γεμάτο πρόσφυγες που φεύγουν και ζητούν βοήθεια. Υπάρχουν δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Και από το πλοίο κάνουν σήμα στο τηλέφωνο συναγερμού ότι ήδη παίρνουν νερό. Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο».

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook