Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ανυπόστατο και ψευδές, στρεφόμενος στον συντάκτη του, αποφεύγοντας ωστόσο να λάβει υπόψη ότι οι αναφορές είναι βάσει καταγγελιών κατοίκων, πράγμα που τονίζεται πολλάκις στο δημοσίευμα. Απορίας άξιον είναι επίσης, το μέγεθος της ανακοίνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τον οποίο το Flashnews.gr δεν είχε και δεν έχει καμία αντιπαράθεση (απλά κατέγραψε την αγωνία και το παράπονο πολλών κατοίκων του μικρού χωριού) σε ένα μάλιστα δημοσίευμα που, και ενυπόγραφο ήταν και παρουσιάζει θέσεις κατοίκων και στηρίχθηκε σε μια συνάντηση που ακολούθησε (πάνω στο πρόβλημα που αναφέρεται), την άποψη εκείνων που συμμετείχαν σε αυτήν, ζήτησε το Flashnews (στη συνάντηση δεν υπήρχε μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών).

Το Flashnews επεδίωξε και κάλεσε μάλιστα στο τηλέφωνο (2 ή 3 φορές) τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών κ. Εμμ. Φραγκιαδάκη (ήταν παρών στη συνάντηση), ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία. Πρόθεση μάλιστα του συντάκτη ήταν σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει και επικοινωνία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο (κάθε υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο σε ένα ρεπορτάζ), τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν θίγει το δημοσίευμα για να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη απάντηση σε τόσο έντονο “ύφος”.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα του Flashnews.gr δεν εξέφραζε την άποψη του συντάκτη αλλά μετέφερε τις καταγγελίες κατοίκων. Σκοπός του άρθρου και άλλων που θα ακολουθήσουν ενδεχομένως, είναι να καταγράψουν την πρόθεση και την επιθυμία των κατοίκων ενός τόσο μικρού, αλλά και τόσο όμορφου χωριού της ενδοχώρας, να υπάρξει καλή διάθεση ώστε να λυθεί το όποιο πρόβλημα υφίσταται, χωρίς εντάσεις.

Το Flashnews.gr δεν έχει τη διάθεση ούτε να πάρει θέση, ούτε να “κιτρινίσει”. Στο πλαίσιο αυτό, τηρώντας τη δεοντολογία και μολονότι χρησιμοποιούνται εκφράσεις και λέξεις άκρως υπερβολικές, δημοσιεύει την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η μακροσκελής λοιπόν ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πέργαμος” που υπογράφει η πρόεδρος κ. Μαντώ Χωραφάκη αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή αναφέρω ως ανακριβές και ανυπόστατο το δημοσίευμα της 29ης Μαρτίου 2023 στο διαδικτυακό site του “Flashnews” του κ. Φουντουλάκη, με τίτλο: «Χανιά: «Μια ανάπλαση έχει …διχάσει ένα ολόκληρο χωριό (φωτο)» και διευκρινίζω τα κάτωθι:

1ον και κυριότερον, στο χωριό μας δεν υφίσταται η περιγραφείσα αντιπαράθεση. Κάποιοι κάτοικοι, πράγματι, διαφωνούν με κάποιες παραμέτρους του υπό συζήτηση έργου αλλά οι αρμόδιοι για την υλοποίησή του αξιολογούν τα αιτήματά τους και προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με γνώμονα το κοινό όφελος.

Η καλύτερη απόδειξη του κλίματος που επικρατεί στο χωριό είναι οι επιτυχημένες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου, εν τω μέσω του χειμώνα, και ενώ το έργο ήταν ήδη εν εξελίξει. Η πρώτη, μια δράση με θέμα τα άγρια χόρτα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28 και 29 Ιανουαρίου 2023 με τη μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε συμμετοχή εθελοντών χωριανών και η δεύτερη, μια ομιλία με προσκεκλημένη ομιλήτρια την κα Αναστασία Κοτανίδου, στις 25 Φεβρουαρίου 2023. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Σύλλογος βασίστηκε στη βοήθεια των χωριανών εθελοντών του, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις πλατείες, είδε τα έργα από κοντά και ούτε ένας διαμαρτυρήθηκε ότι αντιμετώπισε δυσκολία στάθμευσης. 

2ον, αποτελεί τρομερό ψεύδος (και είναι να απορεί κανείς) η αναφορά σας, αρχικά ως δική σας διαπίστωση και εν συνεχεία ως μεταφορά λεγομένων κατοίκων, ότι δεν υπάρχει καμία (!) θέση στάθμευσης μετά τις παρεμβάσεις για τις αναπλάσεις. Καθημερινά κάτοικοι και επισκέπτες σταθμεύουν τα οχήματά τους στο περιθώριο του δρόμου που υπάρχει πριν την κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου ενώ το ίδιο σημείο απορρόφησε τα αυτοκίνητα σχεδόν όλων των επισκεπτών στις τελευταίες προαναφερθείσες εκδηλώσεις. Επίσης, το ρέμα κάτω από την πλατεία Παπαδογεωργάκη, πράγματι είναι επικίνδυνο όταν υπάρχει απορροή όμβριων υδάτων και προφανώς τότε είναι απαγορευτική η στάθμευση. Όμως αυτό συμβαίνει μόνο λίγες εβδομάδες το χρόνο και αυτό μόνο το χειμώνα που το χωριό δεν έχει τους κατοίκους που παραθερίζουν και άρα οι ανάγκες είναι μειωμένες. Επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι έχει εκπονηθεί μελέτη και αναμένεται να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα έργο υπογειοποίησης της απορροής των όμβριων υδάτων και επομένως ο χώρος θα είναι ασφαλής για στάθμευση και κυρίως για διέλευση από τους πεζούς.

3ον, επιχειρείτε με τα λεγόμενά σας να νομιμοποιήσετε την παράνομη στάθμευση επικαλούμενος την απουσία σχετικής σήμανσης (παραθέτω ακριβώς τα λεγόμενά σας: «…προηγουμένως υπήρχε αλόγιστο παρκάρισμα των αυτοκινήτων σε όλο το εύρος της πλατείας του χωριού (λογικό από τη μία πλευρά αφού δεν υπήρχαν σημάνσεις»); Το γεγονός ότι η κεντρική πλατεία ήταν πλακοστρωμένη, είχε παρτέρια και παγκάκια, δεν σημαίνει ότι ο χώρος συνιστά πλατεία και άρα η στάθμευση (βάσει ν.2696/1999 αρθ.34 παρ.2.) απαγορεύεται;

Επιπλέον, αν είχατε κάνει τον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μας, θα γνωρίζατε ότι  το Τοπικό Συμβούλιο είχε θέσει το σχετικό θέμα ήδη από τον Αύγουστο του 2021 (Δήμος Πλατανιά, αρ. πρωτ. 11735/25.8.2021) όπου είχε επισημάνει ότι: «η στάθμευση στο πλακόστρωτο γεφυράκι είναι η πλέον προβληματική από κάθε άλλο σημείο για τους εξής λόγους: πρώτον, το σημείο (…) είναι τμήμα ήδη διαμορφωμένης πλατείας (γεγονός που προς ώρας δεν ισχύει για τα άλλα δύο σημεία). Δεύτερον, το σημείο αυτό, προστατεύεται από την σκιά του μοναδικού δέντρου που υφίσταται μέχρι στιγμής σε όλες τις πλατείες και θα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να χρησιμοποιείται από κατοίκους και παιδιά. Και τέλος, το τμήμα αυτό, δεδομένου ότι βρίσκεται έμπροσθεν της εισόδου της εκκλησίας, χρησιμοποιείται σε όλες τις μεγάλες θρησκευτικές τελετές από τους πιστούς σαν χώρος αναμονής και παρακολούθησης τους (…) και θα πρέπει επίσης, να είναι διαθέσιμος ο χώρος για τους ανθρώπους και όχι για τα οχήματα». Πιστεύετε το αντίθετο;

4ον, αναφέρατε ότι η μελέτη δεν είναι διαθέσιμη. Έχετε εσείς διασταυρώσει ότι πράγματι έχει ζητηθεί η μελέτη του έργου από το αρμόδιο γραφείο και έχουν αρνηθεί να την κοινοποιήσουν; Πως προσβάλλετε την αξιοπιστία εργαζομένων χωρίς να ελέγξετε τους ισχυρισμούς των πηγών σας;

5ον, για ποιον λόγο δεν αναφέρθηκε η γνώμη του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμ. Φραγκεδάκη για το θέμα ο οποίος μάλιστα παρίστατο στην συνάντηση; Και πως διαπιστώσατε δημοσιογραφικά την γνώμη του Πολιτιστικού Συλλόγου την οποία αναφέρετε χωρίς να ερωτηθεί κανένας εκπρόσωπος του για το θέμα; Επίσης, μήπως η χρήση τόσων εισαγωγικών σημείων στίξης (μόνο η αναφορά στον Πολιτιστικό Σύλλογο έχει δύο ζεύγη) προσπαθεί να καλύψει την ανασφάλεια που προκύπτει από την απουσία έρευνας για το ζήτημα που παρουσιάζετε κ. Φουντουλάκη;

Επισημαίνω προς γνώση των αναγνωστών σας ότι και οι δύο φορείς, το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος «Πέργαμος», και μάλιστα δύο διαφορετικά ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου καθότι υπήρξαν εκλογές στο ενδιάμεσο, έχουν κάνει αποδεκτή τη μελέτη με βάση την οποία τρέχει το έργο.

6ον, πως μπορεί η επίκληση της ειδοποίησης της τροχαίας να κάνει ένα σημείωμα «απειλητικό»; Ένα σημείωμα που ενημερώνει με καλή πρόθεση για το τέλος της προηγούμενης ανοχής της «αλόγιστης» (δικής σας επιλογή το επίθετο) στάθμευσης επί των πλατειών; Αν δεν είναι η τροχαία αρμόδια για να επιληφθεί, ποιος είναι;  

Και τέλος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε μια ακόμα ανακρίβεια του άρθρου σας: το έργο δεν αφορά σε πλακοστρώσεις δρόμων αλλά μόνο σε αναπλάσεις πλατειών. Οι πλακοστρώσεις είχαν γίνει ήδη υπό της θητείας του κ. Γεωργίου Τσαγκαράκη, ήτοι 12 και πλέον έτη παλαιότερα. 

Οι αναπλάσεις των πλατειών στις Βρύσες Κυδωνίας, όπως και κάθε έργο σε μικρό χωριό, είναι σπουδαίο γιατί στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς της ενδοχώρας και αποδίδει τη χρήση του δημοσίου χώρου στους πραγματικούς δικαιούχους του: στους κατοίκους, τα παιδιά και τους τετράποδους φίλους τους. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι με τη συστηματική προσπάθεια των κατοίκων, του Πολιτιστικού Συλλόγου και βέβαια του Δήμου Πλατανιά, το χωριό μας, οι Βρύσες Κυδωνίας, αναδεικνύονται και προσελκύουν επισκέπτες και το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων που είναι και το μεγάλο στοίχημα. Και με επιμονή και υπομονή, το επόμενο διάστημα θα ευοδώσουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, σας προσκαλούμε κ. Φουντουλάκη, όποτε το επιθυμείτε, να έρθετε στο όμορφο χωριό μας, είναι μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 4 από τον Πλατανιά. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα έργα, να σας μεταφέρουμε τα σχέδια και τις προσπάθειες του Συλλόγου και θα βιώσετε από κοντά την ονομαστή φιλοξενία με την οποία αγκαλιάζουμε τους επισκέπτες μας.

Συνημμένη φωτογραφία του ρέματος τραβήχτηκε σήμερα 30/3/2023 και αποδεικνύει ότι πρώτον: δεν υπάρχει καθόλου νερό και δεύτερον, ότι η στάθμευση επί των πλατειών δεν είναι κυρίως ζήτημα έλλειψης χώρου αλλά μάλλον οδηγικής συμπεριφοράς. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook