Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για αλλαγή της αρχικής συμφωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ότι αφορά στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων.

Μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αντί για την μακρόχρονη ενοικίαση με ετήσιο μίσθωμα το οποίο θα εξαρτάτο από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου των 54 στρεμμάτων, ανακοινώθηκε πως θα γίνει παραχώρηση μέσω εξαγοράς από τον Δήμο Χανίων με κόστος που πλησιάζει στα 2.000.000 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας εκτιμάται πως θα είναι περίπου έξι μήνες, και για αυτή την περίοδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα το ενοικιάσουν στον Δήμο χωρίς καταβολή μισθώματος.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στην διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του στρατοπέδου συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, υποψηφίων βουλευτών κ.α.

Στο τέλος της αυτοψίας στον χώρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στον Δήμαρχο Χανίων τον φάκελο με τα έγγραφα που εμπεριείχαν την επίσημη απόφαση δωρεάν παραχώρησης του Στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικής απόκτησής του από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, όπως αυτή θα προκύψει.

Μετά από μία σύντομη περιήγηση στον χώρο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία σημαντική συνεισφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών, σε συνέχεια των πολλών αποφάσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ευθύνη τώρα περνά στον Δήμο, προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι μελέτες. Εμείς πάντα θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια που θα κάνει η δημοτική αρχή, ώστε σε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χώρο να γίνει κάτι πράγματι εξαιρετικό(…) Να γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλη την πόλη των Χανίων, για πολλές δεκαετίες».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για μία ιστορική ημέρα για τα Χανιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του: «Σήμερα κλείνουμε έναν κύκλο περίπου τεσσάρων δεκαετιών διεκδικήσεων, πολιτών, κινημάτων του συνόλου της αυτοδιοίκησης. Παραδίδουμε στους Χανιώτες έναν ζωτικό χώρο πρασίνου, που τόσο πολύ τον έχουν ανάγκη». Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πώς η συγκεκριμένη στιγμή έρχεται χάρη στην καταλυτική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, που βοήθησε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, ευχαριστώντας τον, εκ μέρους όλης της κοινωνίας των Χανίων.
«Είναι απόλυτη ευθύνη του Δήμου και της εκάστοτε δημοτικής αρχής, να αναδείξει έναν τέτοιο χώρο, ως χώρο πρασίνου και αναψυχής, ως χώρο πνοής για τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων και έκλεισε λέγοντας πως: «Σήμερα παραδίδεται το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου στη Χανιώτικη κοινωνία, σήμερα κλείνουμε έναν κύκλο και ανοίγουμε έναν καινούργιο».

Ο κ. Σημανδηράκης, πέραν του Πρωθυπουργού, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά για τη σημαντική συνδρομή του στην όλη διαδικασία, καθώς και τη Βουλευτή Χανίων και πρ. Υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη για τη συνεχή επικοινωνία.

Όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Χανίων, από τις επόμενες ημέρες τα συνεργεία του Δήμου Χανίων θα ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις για να ανοίξει προς μία πρώτη χρήση, ένα τμήμα της έκτασης.

Να σημειωθεί πως πρόθεση του Δήμου Χανίων και μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών για τις χρήσεις του οικοπέδου, είναι η δημιουργία χώρου στάθμευσης 500 θέσεων ενώ θα υπάρχουν και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων για την μεταφορά των πολιτών στο κέντρο της πόλης.

Ο χώρος στον οποίο θα γίνει το προσωρινό parking

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook