Τέρμα στην ασυδοσία που επικρατούσε στην ακριτική Γαύδο με την εξόντωση των λαγών και των περδίκων του νησιού, βάζει απόφαση του Γ.Γ.Αποκετρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με την οποία απαγορεύεται πλήρως το κυνήγι στο νησί για τρία χρόνια.

«Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο» τονίζουν κάτοικοι της Γαύδου, επισημαίνοντας πως κυνηγοί από ολόκληρη την Κρήτη πήγαιναν στο νησί και έφευγαν «με τσουβάλια με λαγούς και πέρδικες».

Τελικά και μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Δήμου, τον Φεβρουάριο, η Διεύθυνση Δασών Χανίων εισηγήθηκε την τριετή απαγόρευση του κυνηγιού «γεγονός που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του θηραματικού πλούτου».

Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στην απόφαση που δημοσίευσε ο Φάρος του Νότου “gavdosfm.gr” αναγράφονται τα εξής :

«Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για τρία (3) χρόνια, ήτοι: από 1-3-2012 έως1-3- 2015, σε όλη την έκταση της νήσου Γαύδου, με σκοπό την αναπαραγωγή και την εν γένει προστασία και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της νήσου.

Η Δ/νση Δασών Χανίων παρακαλείται για την έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.»

Σε επικοινωνία του Flashnews.gr με τον αρμόδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μας είπε πως σύμφωνα με την διαδικασία, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ, θα εκδοθεί σχετική Δασική Αστυνομική Διάταξη Θήρας από την Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Βέβαια να σημειωθεί πως αυτή την χρονική περίοδο απαγορεύεται το κυνήγι και η όποια σχετική δραστηριότητα στην Γαύδο είναι παράνομη, αλλά και όταν ξεκινήσει και πάλι η επόμενη κυνηγετική περίοδος, στην Γαύδο θα ισχύει η απαγόρευση του κυνηγιού.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση