Για τον ρόλο της Κρήτης που μέχρι σήμερα «υπήρξε θεατής και όχι πρωταγωνιστής ενός στρατηγικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο» μιλά σε συνέντευξή του στο Flashnews.gr o υποψήφιος βουλευτής Χανίων του “ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής”, Παντελής Πετσετάκης. Ο κ. Πετσετάκης περιγράφει πώς τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται θα πρέπει να προετοιμάζουν το έδαφος, για την Κρήτη του 2030, ενώ παράλληλα τονίζει ότι μια από τις μεγαλύτερες μελλοντικές προκλήσεις είναι η πράσινη μετάβαση σε όλους τους τομείς. Προς το παρόν θεωρεί ότι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού δικτύου (ΒΟΑΚ, δρόμος διασύνδεσης με αεροδρόμιο και ΝΟΑΚ).

Μεταξύ άλλων ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι: «Οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν υπάρχουν για την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ωθούνται στο περιθώριο», υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει πρόγραμμα και σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απαντώντας στις διαρροές που κάνουν λόγο για διάσταση στο εσωτερικό του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετσετάκης δηλώνει πως υπάρχει ενότητα όσο και αν κάποιοι θέλουν να διαρρεύσει το αντίθετο και συμπληρώνει ότι όπως και σε άλλους νομούς έτσι και στα Χανιά το κόμμα ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. Καταλήγοντας εκφράζει την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα κάνει την έκπληξη στις κάλπες.

Κύριε Πετσετάκη, οι πολίτες των Χανίων είχαν διαχρονικά την αίσθηση, ότι ο νομός δεν απολαμβάνει την προσοχή της κεντρικής εξουσίας και μονίμως παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμα, είτε στην κυβέρνηση βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι τα Χανιά, έχουν μείνει πίσω σε ζητήματα ανάπτυξης. Έχουν χαθεί ευκαιρίες και αν ναι πώς μπορεί αυτό το αναπτυξιακό έλλειμα, να μετατραπεί σε πλεόνασμα;

Σύνθημα μου είναι #ΧΑΝΙΑ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Οι προτεραιότητες όλων των Κυβερνήσεων μέχρι και το 2019 ήταν επικεντρωμένες σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Η Κρήτη υπήρξε θεατής και όχι πρωταγωνιστής ενός στρατηγικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο. Κατά τη ΝΔ από το 2020 αυτό άρχισε να αλλάζει. Θα το διαπιστώσουμε τα επόμενα χρόνια αν είναι όντως έτσι. Για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σκοπός είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού.

Η Κρήτη θα μπορούσε να είναι η αναπτυξιακή «ατμομηχανή» της Ελλάδας.

Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προετοιμάζουν το έδαφος, για την Κρήτη του 2030. Να «υπηρετούν» τον άνθρωπο και να σέβονται το περιβάλλον. Μια από τις μεγαλύτερες μελλοντικές προκλήσεις, είναι η πράσινη μετάβαση σε όλους τους τομείς. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων, οι οποίες θα έχουν απτό αποτύπωμα στην ασφάλεια των μεταφορών, στον τουρισμό, στη διακίνηση αγαθών και ευρύτερα στην οικονομία. Έργα άρδευσης και υδροδότησης. Πρωτοβουλίες για τη διαχείριση απορριμμάτων και πολεοδομικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που θα προσδώσουν πρόσθετη αξία σε σειρά τομέων, από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Καθοριστικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ΙΤΕ) τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Σε πρόσφατη αρθρογραφία σας, αναφέρεστε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στο ξεπάγωμα των αυξήσεων μέσω τριετιών, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, αφήνει να φανεί πως ενεργεί και αποφασίζει βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει. Είναι οικονομικά εφικτή η εφαρμογή μιας πιο γενναιόδωρης πολιτικής;

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πάντα μιλάει βάση δημοσιονομικών περιθωρίων. Η ΝΔ επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ημιαπασχόληση, επέτρεψε την 10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης, υπόσχεται αύξηση στον εισαγωγικό μισθό στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027. Μην ξεχνάμε ότι σε εξίσου δύσκολες οικονομικά εποχές για την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που το 1982 αύξησε κατά 30% τον βασικό μισθό, τότε που καθιέρωσε τις Συλλογικές Συμβάσεις, την στιγμή που ενίσχυσε το ΙΚΑ και έφτιαξε το ΕΣΥ, με τον τρόπο που διασφάλισε το εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τώρα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ  προτείνει αύξηση του βασικού μισθού και κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων από την  ακρίβεια, επαναφορά των 3ετιών, οι αμοιβές να ορίζονται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΓΣΕΕ-Εργοδοτών. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον κινήτρων προς τους εργοδότες. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει το κόμμα που διασφαλίζει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Με δεδομένη και την ιδιότητα σας, αυτή του οικονομολόγου, θεωρείτε ότι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων έχουν διοχετευθεί σωστά;

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν υπάρχουν για την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ωθούνται στο περιθώριο, αφού οι τζίροι μειώνονται και τα περιθώρια κέρδους ελαχιστοποιούνται, εξαιτίας της ακρίβειας.

Πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα έχουν μόνο τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μεγάλες, όταν η χώρα έχει 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού απαγορευτικά. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, απέκλεισε από την πρόσβαση σε πόρους 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο το 6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠ,  ενώ αποκλείεται και από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτούργησε όπως δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις οφειλών.

Το ΠΑΣΟΚ, αυτό μπορεί να το αλλάξει. Έχει πρόγραμμα και σχέδιο. Είναι θεμελιώδεις οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το πραγματικό βάρος και το εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και κυρίως η απροθυμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης της ΝΔ, να χρηματοδοτήσουν και να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ποια ζητήματα θέτετε εσείς ως πρώτη προτεραιότητα για τα Χανιά;

Έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, τον Συνδετήριο δρόμο Β.Ο.Α.Κ. – Αεροδρόμιο Χανίων, τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτη και άλλα.

Δεν μπορούμε να μη ρωτήσουμε, για την κριτική που δεχτήκατε το προηγούμενο διάστημα από τη δημοτική παράταξη του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, που σας επέκρινε για το γεγονός ότι ενώ είχατε ανακοινώσει την υποψηφιότητα σας στις βουλευτικές εκλογές, διατηρήσατε τη θέση του αντιπροέδρου που είχατε στη ΔΕΥΑΧ;

Μετά την ανακοίνωση του ονόματος μου από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ότι συμπεριλαμβάνομαι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ως υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Χανίων, με αίσθημα ευθύνης και χωρίς να προβλέπεται από το Σύνταγμα ή τη Νομοθεσία, γνωστοποίησα στον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη την πρόθεση μου,  να παραιτηθώ από το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Και ενώ ολοκλήρωνα αυτές τις διαδικασίες, προέκυψε η απομάκρυνση από το Δ.Σ. της Προέδρου της Επιχείρησης. Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου, το ίδιο διάστημα να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιπροέδρου, κάτι που θα διατάρασσε την ομαλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Κάθε πολιτικός έχει την ευθύνη και την ευαισθησία να προσδιορίζει προσωπικά τη στάση του. Και με βάση αυτή θα κριθεί από την ιστορία από την παράταξη και από τους πολίτες. Αυτό που προέχει για μένα, είναι η πολιτική και όχι η παραπολιτική, γιατί έτσι πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα την πατρίδα μου.

Κύριε Πετσετάκη υπάρχει η αίσθηση, ότι το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικών οργάνων και στελεχών δεν διαθέτει ενότητα και παρουσιάζει έντονη διάσπαση και διάσταση τάσεων. Στον δρόμο προς την κάλπη, θεωρείτε ότι, οι διαφορές αυτές και η όπως όλα δείχνουν έλλειψη ενότητας, θα βοηθήσουν στη συσπείρωση των ψηφοφόρων;

Μετά από 13 χρόνια σκληρής δοκιμασίας πανελλαδικά, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχω την αίσθηση ότι «ξανασυστήνεται» στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Όπως και σε άλλους νομούς της πατρίδας μας, έτσι και στα Χανιά, φαίνεται ότι αρχίζει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του αλλά και την αποδοχή από τους πολίτες. Είμαστε ενωμένοι όσο κι αν κάποιοι θέλουν να διαρρέουν ότι συμβαίνει το αντίθετο. Την κατεύθυνση την δίνει ο ίδιος ο Πρόεδρος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης όπου συνδυάζοντας το νέο με το έμπειρο, ξαναχτίζει μαζί μας, την παράταξη που συνέδεσε το όνομα της, με την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος.

Πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην καρπώνεται τις απώλειες των δύο πρώτων κομμάτων. Τοπικά στην Κρήτη και στα Χανιά ειδικότερα, που αποτελούσαν προπύργιο του κόμματος στο παρελθόν, θα καταφέρει να ανακτήσει δυνάμεις και να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους, που τα προηγούμενα χρόνια διέρρευσαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έμαθε από τα λάθη του. Έχει ανασυγκροτηθεί και χαράζει τη δική του αυτόνομη πορεία. Έχει πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις. Βρίσκεται ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη εξουσίας και εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοδική πορεία. Είμαι σίγουρος, ότι θα κάνει την έκπληξη στην κάλπη.

*Ο Παντελής Πετσετάκης είναι Οικονομολόγος. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής.Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook