Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ άκουσε την έκρηξη του βαθυσκάφους Titan και ήξερε που είναι και τι συνέβη αλλά άφησε να εξελίσσονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού του σκάφους και διάσωσης των επιβατών για να μην αποκαλυφθεί αυτό το απόρρητο σύστημα ανίχνευσης που διαθέτει.

Από τη στιγμή που έγινε η αποκάλυψη ξεκίνησαν οι πληροφορίες και τα ρεπορτάζ για την ταυτότητα αυτής της τεχνολογίας. Αν και δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο ή πληροφορία για αυτό το σύστημα από κάποια επίσημη κρατική πηγή των ΗΠΑ οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ένα σύστημα που αποτελεί την προηγμένη έκδοση του συστήματος Integrated Undersea Surveillance System (IUSS) που αναπτύχθηκε στην έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Το IUSS ήταν ένα σύστημα που αποτελούνταν από ένα πλήθος υδροφόνων και μικροφόνων που τοποθετήθηκαν στον πυθμένα του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Η αρχική ονομασία του συστήματος ήταν Sound Surveillance System (SOSUS).

«Ο εξοπλισμός του SOSUS εξακολουθεί να υπάρχει έχοντας επεκταθεί και αναβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου. Το SOSUS ενισχύθηκε στη συνέχει με το σύστημα Surveillance Towed Array Sensor System (SURTASS) δημιουργώντας το σύστημα IUSS» λέει ο Μπράϊαν Κλαρκ πρώην στέλεχος των υποβρυχίων του αμερικανικού στρατού και σημερινός αμυντικός εμπειρογνώμονας στο Hudson Institute. Αν και η ύπαρξη του συστήματος αυτού είχε διαρρεύσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατάφερε όλες αυτές τις δεκαετίες να κρατήσει μυστική την θέση στην οποία βρίσκονται τα υδρόφωνα και τα μικρόφωνα.

Αν και οι τεχνολογίες τύπου stealth που έχουν αναπτυχθεί και στον τομέα των υποβρυχίων απαιτεί τη χρήση και άλλων συστημάτων ανίχνευσης της παρουσίας υποβρυχίων που βρίσκονται πάνω σε πλοία αλλά και σε αεροσκάφη εντούτοις το σύστημα IUSS εξακολουθεί να μπορεί με αυτόνομο τρόπο να ανιχνεύει ήχους και κινήσεις στις αβύσσους όπως μια έκρηξη ή μια ενδόρρηξη όπως αυτή που συνέβη στο Titan. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως πιστεύεται ότι η αρχική ανίνχευση της ενδόρρηξης του Titan από το σύστημα IUSS επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από δεδομένα που συνέλεξαν τα υπόλοιπα παρόμοια συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε πλοία και αεροσκάφη.

Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook