Για τους μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων στο 4ο επιστημονικό πεδίο, υπάρχει μια επιλογή σπουδών στην Κρήτη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (ΔΕ&Τ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ηράκλειο Κρήτης προσφέρει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά και στη Διοίκηση Τουρισμού. Η φοίτηση στο τμήμα διαρκεί 4 έτη (8 εξάμηνα), ενώ από το 3ο έτος οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω δύο προχωρημένων κατευθύνσεων:

Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΔΕ)

Διοίκηση Τουρισμού (ΔΤ)

Το Τμήμα προσφέρει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα της οικονομικής και διοικητικής επιστήμης, με έμφαση σε επιμέρους πεδία της, όπως στρατηγικός σχεδιασμός, διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, διαχείριση ποιότητας, χρηματοοικονομική διοίκηση και λογιστική, μάρκετινγκ και νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Παράλληλα, στην κατεύθυνση της διοίκησης του τουρισμού, έχουν ενσωματωθεί αντικείμενα όπως οικονομική του τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου, διαχείριση εσόδων (revenue management), διοίκηση ποιότητας και υπηρεσιών τουρισμού, σύγχρονες τεχνολογίες και κανάλια διανομής, διοίκηση και branding προορισμών και δημιουργικές βιομηχανίες στον τουρισμό.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού μπορούν να εργαστούν ως στελέχη διοίκησης σε οποιαδήποτε επιχείρηση και οργανισμό στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον:

Οι πτυχιούχοι του τμήματος εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΕΕ) και έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου.

Οι απόφοιτοι μπορούν να λάβουν άδεια β΄ τάξης λογιστή, όπως ακριβώς ισχύει για τους απόφοιτους όλων των οικονομικών σχολών των πανεπιστημίων της χώρας μας.

Μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (στις κατηγορίες ΠΕ Οικονομικού-Διοικητικού) και να εργαστούν στην εκπαίδευση, στον κλάδο ΠΕ80.

Καθώς το πρόγραμμα σπουδών προάγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, οι απόφοιτοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να τολμήσουν να επιχειρήσουν και οι ίδιοι ως επιχειρηματίες / αυτοαπασχολούμενοι.

Τέλος οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος ή όποιο άλλο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ελλάδας ή του εξωτερικού σε αντικείμενα συναφή με τη διοίκηση και την οικονομία (ΜΒΑ, Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, Μάρκετινγκ, Τουριστικής Διοίκησης, Λογιστικής/ Ελεγκτικής κ.α.)

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ;

Το Τμήμα ΔΕ&Τ αποτελεί συνειδητή επιλογή των υποψηφίων: Καλύπτει κάθε χρόνο όλες τις θέσεις που δίνονται από το υπουργείο και έχει ισχυρούς δείκτες προτίμησης. Το 2022 δήλωσαν το Τμήμα 2.600 μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ το 87% των εισαχθέντων το είχε δηλώσει στις τρεις πρώτες επιλογές του.

Ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών: οι φοιτητές, εκτός από την επιλογή κατεύθυνσης στο 3ο έτος, επιλέγουν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού μαθημάτων επιλογής που τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ. Έτσι, μπορεί να επιλέξει κάποιος φοιτητής μαθήματα με έμφαση στο μάρκετινγκ και την επικοινωνία, μαθήματα με έμφαση στη λογιστική, με έμφαση στη διοίκηση παραγωγής και διοίκηση έργων κτλ. Ανεξάρτητα δηλαδή από την επιλογή κατεύθυνσης οι φοιτητές μπορούν σε ένα βαθμό, να διαμορφώσουν το πρόγραμμα των μαθημάτων και το προφίλ αποφοίτου που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις τους.

Φοιτητοκεντρική μάθηση: σύγχρονοι τρόποι διδασκαλίας με επιπλέον φροντιστηριακά μαθήματα σε αντικείμενα που δυσκολεύουν τους φοιτητές, ευκαιρίες για συμμετοχή σε δράσεις έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας (ερευνητικές δράσεις, συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις, εθελοντικές ομάδες, σεμινάρια ανάπτυξης καριέρας κ.α.), συμμετοχή σε δράσεις διεθνοποίησης όπως το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus+ (στο οποίο το Τμήμα έχει επενδύσει διαχρονικά), summer schools και παιχνίδια προσομοίωσης στα οποία συμμετέχει το τμήμα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης υπάρχει το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις και φορείς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες και δραστηριότητες αναπτύσσονται οι οριζόντιες δεξιότητες των φοιτητών (soft skills), που αφορούν σε δεξιότητες που «λείπουν» σήμερα από τους απόφοιτους. Σχετικές έρευνες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι απόφοιτοι «πάσχουν» από έλλειψη δημιουργικότητας, ομαδικού πνεύματος, έλλειψη κριτικής σκέψης και ικανότητας σύνθεσης, αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών, κ.α. Στόχος των παραπάνω δράσεων είναι, μεταξύ άλλων, να καλλιεργηθούν οι οριζόντιες αυτές δεξιότητες στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων (advisory board): Πρόκειται για επιτυχημένους επαγγελματίες, ανθρώπους της αγοράς, που συνεργάζονται με το Τμήμα και κάνουν προτάσεις για το πρόγραμμα σπουδών και τα αντικείμενα διδασκαλίας, ενώ επιπλέον συνεργάζονται στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και στις ερευνητικές δράσεις του Τμήματος

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ?

α. Μέσα από τις διαδικτυακές παρουσιάσεις/ ενημερώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για υποψήφιους φοιτητές/-τριες και γονείς, την Παρασκευή 7 Ιουλίου και ώρα 2-3μμ, και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, και ώρα 5-6μμ.

β. Μέσω του τριμηνιαίου Δελτίου Τύπου (Newsletter) του Τμήματος, στο οποίο καταγράφονται οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που πραγματοποιούνται εντός κι εκτός αιθουσών διδασκαλίας, πολλές από τις οποίες στηρίζονται ή υλοποιούνται από τους φοιτητές του Τμήματος.

γ. Από την ιστοσελίδα του Τμήματος, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram) και το κανάλι του στο YouTube.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook