Αναλυτικά

Παράλληλη δράση – Ημερίδα

“Το σώμα στον δημόσιο χώρος ως βίωμα και ως πράξη”

23.07  | 10:30

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Είσοδος ελεύθερη

Ο χορός και ο χώρος με τη σωματική μεσολάβηση μοιράζονται έναν κοινό ρυθμό βιωματικής έκφρασης. Η σωματικότητα είναι ο ορίζοντας του προσανατολισμού μας στον κόσμο, ο ζωντανός φορέας της αντιληπτικής σχέσης μας με αυτόν. Το σώμα μέσα από την αμεσότητα της παρουσίας του επιτρέπει την οικειοποίηση του χώρου που κατοικούμε. Ειδικά στη δημόσια εκδοχή του, ο χώρος είναι το πεδίο συνάντησης ατομικών και συλλογικών προθέσεων, διεκδικήσεων, δημιουργικών πράξεων, ρήξεων, παθημάτων. 

Η ημερίδα με τίτλο Το Σώμα στον Δημόσιο Χώρο ως Βίωμα και ως Πράξη θα προσπαθήσει να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου και της σχέσης μας μαζί του προωθώντας έναν διάλογο ανάμεσα στους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο χώρος “ασκείται” και βιώνεται μέσα από το σώμα. 

Πώς μπορεί χορός και χώρος να αλληλο-ποιηθούν και να χωρο-ποιήσουν εκ νέου; Με ποιους τρόπους μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αισθητικές και πολιτικές πράξεις και σχηματισμούς εμπειρίας που δημιουργούν νέους τρόπους κατοίκησης του συλλογικού κοινού μας χώρου; 

Επιστημονική επιτροπή: Αλέξανδρος Βαζάκας (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής Π.Κ.), Δρ. Αριάδνη Μίκου (Αρχιτέκτων, Ερευνήτρια Χορού), Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη (Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ), Δήμητρα Χατζησάββα (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγήτρια Π.Κ.), Σοφία Φαλιέρου (Χορογράφος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Dance Days Chania).

Φορείς διοργάνωσης: Dance Days Chania, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ.

Προσκεκλημένες/οι ομιλήτριες/ές

  • Αγγελική Αυγητίδου

Πως να είσαι δημόσιο στον χώρο.

Καλλιτέχνης της περφόρμανς, αρχιτέκτων και ακαδημαϊκός, αναπλ. καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Άννα Τζάκου

Επιτελώντας τον Δημόσιο Χώρο: ένα Συμβάν Ονειρέματος μέσα στη Σφαίρα του Καθημερινού.

Περφόμερ, σκηνοθέτης, practice-based ερευνήτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

  • Michael Klien & Βιτόρια Κωτσάλου

Governance of sensibility.

M.K. Artist, choreographer, Professor Duke University Dancer & Β.Κ. Χορογράφος.

  • Carol Brown 

Resisting Cruel Histories – Dance on a Democratic Ground Plane.

Professor in Dance, Victorian College of the Arts, Melbourne.

Παράσταση

M Studio, “Elevator” (Ρουμανία)

23 Ιουλίου | 21:30 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/ddc-m-studio-elevator/?lang=el

Το ασανσέρ είναι ένας στενός χώρος όπου οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν, ανεβοκατεβαίνουν, χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Το ασανσέρ είναι πάντα σε κίνηση. Αλλά αν ξαφνικά κολλήσει στη διαδρομή, όλα μπορούν να συμβούν.

“Ο τίτλος της παράστασης καθώς και η χορογραφία μας ρίχνει εμας τους θεατές, σε ένα πλέγμα συνειρμών από τον ομοιογενή κόσμο του επιχειρηματία σε μικρούς, ασφυκτικούς χώρους, από ουδέτερες καταστάσεις στην εξάντληση και την αγωνία”. (Anikó Varga)

Χορογράφος: Fehér Ferenc

Ερμηνευτές: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Μουσική: Fehér Ferenc

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό – 9€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων

TRAILER:  https://vimeo.com/256210497 

– Η προσέλευση του κοινού ξεκινά 40 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα της παράστασης. Ολοκληρώνεται εφόσον συμπληρωθούν οι θέσεις και αφού ξεκινήσουν οι δράσεις. Κατόπιν έναρξης, οι θεατές δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον χώρο των καθήμενων. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook