Την πεποίθηση ότι με την απομείωση του χρέους και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης η οποία διεξάγεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Υπεραμυνόμενος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση περιορισμού των ελλειμμάτων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ και τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία «λειτουργούν». Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και, αναφερόμενος στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έκανε λόγο για θεμελιώδη αλλαγή στην στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οκτώ ακόμη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την θέσπιση «νομικού φρένου κατά της συσσώρευσης χρέους».

Για την έγκριση, ωστόσο, του Δημοσιονομικού Συμφώνου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απειλούν να μην ψηφίσουν το Σύμφωνο, αν δεν συνοδεύεται από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μια εναλλακτική αυτού του φόρου αναμένεται να εισηγηθεί ο κ. Σόιμπλε κατά την συνάντηση, την Παρασκευή και το Σάββατο, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στην Κοπεγχάγη.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με «μισές αλήθειες» και «τεράστιες διορθώσεις», προειδοποίησε για τον κίνδυνο «στον δρόμο για την Ευρώπη να χάσουμε τους πολίτες» και τόνισε την ανάγκη «να εξηγήσουμε στον λαό την αλήθεια για το τι τον περιμένει». Εξέφρασε δε την άποψη ότι τα κεφάλαια που θα διαθέτει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν επαρκούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε απέρριψε τις εισηγήσεις της Αριστεράς για την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία».

 

in.gr