«Το εσπέρας της Τρίτης, 25ης Ιουλίου 2023, πριν από την απόλυση του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Ενορίας Ρουσσοσπιτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, συμπαραστατούμενος υπό κληρικών της Μητροπόλεως, ανέγνωσε Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών της μακαριστής Μαριάννας Βαρδινογιάννη και των Ηρώων πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair, το οποίο κατέπεσε στη μάχη κατά της πυρκαγιάς στην Κάρυστο, των μακαριστών σμηναγού Χρήστου Μουλά και ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Μετά το Τρισάγιο, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα με τους εξής λόγους:

«Δεν θα μπορούσαμε απόψε να ολοκληρώσομε την ακολουθία του Εσπερινού χωρίς να στρέψομε το νου, την καρδιά και την προσευχή μας σε τρία πρόσωπα, που ταυτίστηκαν με την αρετή, την ανθρωπιά, το καθήκον και το χρέος.

Μνημονεύομε με ευγνωμοσύνη την προσφάτως κοιμηθείσα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια μεγάλη γυναίκα, Ελληνίδα, Πρέσβειρα του Ελληνισμού και των ιδανικών της ανθρωπιάς, της προσφοράς και της ελπίδας, η οποία ταύτισε όλη τη ζωή της με υψηλά ιδανικά και αρετές. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε «μητέρα» δυσαρίθμητων παιδιών που πολέμησαν με τον καρκίνο και στάθηκε δίπλα τους ως «συγκυρηναίος», συνδράμοντας με τρόπο μοναδικό στην άρση του σταυρού της ασθένειάς τους. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια «σχολή» και έτσι θα συνεχίσει και από το περιβόλι του ουρανού να διδάσκει, να νουθετεί και να παραδειγματίζει. Καταθέτομε τις ευχαριστίες της Τοπικής μας Εκκλησίας, της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων, στην ευγενική της μορφή και συνοδεύομε την έξοδό της με θερμές προσευχές για την ανάπαυση της ψυχής της μετά των δικαίων και των αγίων και για την παρηγορία της καλής της οικογένειας, του αγαπημένου συζύγου της και αγαπητού συντοπίτου μας κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, των παιδιών και των εγγονών της.

Την ίδια ώρα, με πόνο ψυχής μνημονεύομε τα δύο παιδιά μας, τον Χρήστο και τον Περικλή, οι οποίοι, πριν από λίγες ώρες, θυσιάστηκαν στον τόπο του χρέους και του καθήκοντος, πολεμώντας την πύρινη λαίλαπα στην Κάρυστο. Έδωσαν τη ζωή τους με αυταπάρνηση, δυναμισμό και θυσιαστικό πνεύμα και καταγράφηκαν ήδη στο Βιβλίο των Ηρώων, όλων εκείνων που με τη ζωή τους επισφράγισαν την προσφορά τους στον τόπο μας. Τους μνημονεύομε με δάκρυα στα μάτια και με καρδιακή ευχαριστία, και παρακαλούμε τον Θεό να τους αναπαύσει με τους αγίους και τους δικαίους Του και να παραμυθήσει τις οικογένειές τους σε αυτήν την τραγική και δύσκολη στιγμή της ζωής τους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook