Μετά την Αττική (Κουβαράς, Λουτράκι, Μέγαρα) και τη Ρόδο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία αντιμετωπίζουν την πύρινη λαίλαπα. Λαμία και Βόλος αποτέλεσαν τα νέα μέτωπα με τις φλόγες να φτάνουν στις παρυφές των δύο πόλεων, αφήνοντας πίσω τους στάχτες και δύο νεκρούς: μία γυναίκα με κινητικά προβλήματα που κάηκε στο τροχόσπιτό της, ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα στο Χοροστάσι Μαγνησίας και ένα 45χρονος κτηνοτρόφος στον Άγιο Γεώργιο Φερών, που προσπαθούσε να σώσει τα πρόβατά του.

Στον Βόλο οι φλόγες ξεκίνησαν το καταστροφικό τους έργο από το Βελεστίνο και πέρασαν στην ΒΙ.ΠΕ. της πρωτεύουσας της Μαγνησίας υποχρεώνοντας τις αρχές να κλείσουν για ένα διάστημα την Εθνική Οδό και να στείλουν πολλαπλά μηνύματα του “112” με οδηγίες προς τους πολίτες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές έδωσαν για ακόμη ένα βράδυ μάχη με τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας και επεκτείνεται μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις υπάρχει ένα μέτωπο που έχει δυναμική, κοντά στο πεδίο βολής Βόλου, στην Αμυγδαλιά και κινείται προς Γλαφυρά.

Στις 05:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 122 για να εκκενωθούν οι περιοχές Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

Λίγα λεπτά αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 και για τις περιοχες Αλυκές, Πευκάκια, Άγιος Γεώργιος, Νέα Αγχίαλος.

Λίγο μετά τις 01:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους και του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς τον Βόλο.

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Γλαφυρά, Κάκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα είχαν ειδοποιηθεί μέσω μηνύματος του 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, ενώ είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στις περιοχές Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι, ΒΙΠΕ Βόλου και ‘Αγιος Γεώργιος Φερών.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με την πύρινη λαίλαπα να πλησιάζει τη ΒΙΠΕ Βόλου. Drone κατέγραψε πλάνα που κόβουν την ανάσα, με την πυρκαγιά να μαίνεται και να έχει σχηματίσει ένα τεράστιο μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες που έστειλε στο protothema.gr ο αναγνώστης Ζήνων Σταμούλης.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών όλη τη νύχτα επικεντρώθηκαν και στην προστασία και του οικισμού στο Σέσκλο Μαγνησίας. Ο δυνατός αέρας επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ η φωτιά έφτασε στα όρια του χωριού, σε ύψωμα και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από τα πρώτα σπίτια.

Στο Σέσκλο και σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ενώ έχει επίσης διακοπεί η παροχή νερού.

Στα μέτωπα επιχειρουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (65 πυροσβέστες με 28 οχήματα) και υδροφόρες του Δήμου Βόλου ώστε να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη φωτιά, προτού περάσει στα χωριά και φτάσει στο δάσος που βρίσκεται κοντά.

Στις 9.30 έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Βόλος), παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

melissiatika-05
melissiatika-02
melissiatika-03
melissiatika-04

Στη Ρόδο, όπου η φωτιά καίει το νησί για ένατο βράδυ, όλη τη μέρα χθες σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονταν.

5937239

Αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε μία μεγαλύτερη αναζωπύρωση σε δασική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Γεννάδι και Λαχανιά.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Κάστρο Λαμίας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η γενικότερη εικόνα της φωτιάς παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εστίες διάσπαρτες, σε αγροτικά σημεία όπου υπάρχουν ελιές χωρίς όμως να προκαλούν ανησυχία.

5937446

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Τιθορέα Φθιώτιδας. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί στους πρόποδες του Παρνασσού καίγοντας καλάμια και στο σημείο υπήρχαν αρκετοί καπνοί γι αυτό το λόγο υπήρξε μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής καλώντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς ‘Ανω Τιθορέα.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και υπάρχουν εστίες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το βράδυ τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται στο νότιο μέρος θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στην Κάρυστο το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί και έχει μία πορεία ανάμεσα στον Πλατανιστό και στον Αντιά, που βρίσκεται λίγο πιο βορειοανατολικά, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα προσπαθήσουν να την ανακόψουν.

Στην Κέρκυρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση, όπως επίσης και στο Αίγιο αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Σε δηλώσεις του, χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των επιχειρήσεων και επισήμανε ότι οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους. “Είναι από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό” είπε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα κριτική για την απουσία πρόληψης και σωστού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Αλλά και για μετάθεση ευθυνών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αμφισβητείται και η επιλογή των εκκενώσεων. 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook