Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Την δυνατότητα να «περιηγηθούν» σε μια τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν στο εγγύς μέλλον όσοι επισκεφθούν το υπό δημιουργία καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα Χανίων.

Πρόκειται για ένα Γερμανικό σκάφος τύπου Jaguar Klasse 141 το οποίο από το 2004 βρίσκεται παροπλισμένο στην Αμφιάλη του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Το «Έσπερος» (Ρ 50)  ναυπηγήθηκε το 1957 στην Γερμανία και το 1976-77, μαζί με άλλα έξι σκάφη ίδιου τύπου, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα ως τμήμα της Γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας.  Η τορπιλάκατος «Έσπερος» (Ρ 50) εντάχθηκε στον Ελληνικό στόλο τον Μάρτιο του 1977 και  η επιχειρησιακή δράση του τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2004 με την υποστολή της σημαίας και τον παροπλισμό του.

Το σκάφος, μήκους 43 και πλάτους 8 μέτρων,  είναι ατσάλινο με ξύλινη εσωτερική επένδυση.

Όταν ήταν σε επιχειρησιακή δράση είχε πλήρωμα 33 ατόμων και έφερε 2 αντιαεροπορικά πυροβόλα 40mm 70-cal. BOFORS με αυτόματη αναχορηγία βλημάτων 4 τορπιλλοσωλήνες τηλεκατευθυνομένων τορπιλών SST-4 των 533χιλ. 8 νάρκες αντί τορπιλών.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων, επισκέφθηκαν το παροπλισμένο πλοίο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απορρύπανσης, μεταφοράς και πόντισης του «Έσπερος»  στο καταδυτικό πάρκο Αποκορώνου.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook