Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Στο λιμάνι της Σούδας εκφορτώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 1/3 οι 44 τεχνητοί ύφαλοι που αναμένεται να ποντιστούν στον Ομπρόσγιαλο του Δήμου Αποκορώνου, έτσι ώστε μαζί με δυο παροπλισμένα πλοία του πολεμικού ναυτικού να αποτελέσουν την «μαγιά» για το Καταδυτικό Πάρκο Αποκορώνου.

Εκτός από τους τεχνητούς υφάλους, ήδη στον Ναύσταθμο Κρήτης βρίσκεται και το ένα παροπλισμένο και απορυπασμένο πλοίο, ενώ η επιχείρηση πόντισής τους στην θαλάσσια περιοχή του Ομπροσγιαλού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου Μαίου.

Στην συνέχεια ύφαλοι και πλοία πρέπει να παραμείνουν κάποιους μήνες στον βυθό προκειμένου να ενσωματωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον και να «επιλεγούν» ως τόποι κατοικίας για τα θαλάσσια είδη.

Και επειδή κάποιοι μπορεί να «κάνουν όρεξη», να σημειωθεί ότι το Πάρκο θα επιτηρείται και για την ασφάλεια των υποβρύχιων επισκεπτών του, αλλά και για να προστατευθεί από επιτήδειους. Μάλιστα σε κάθε ύφαλο θα υπάρχει σύστημα με υποβρύχιες κάμερες που θα κάνουν λήψη όλων των κινήσεων στην περιοχή.

Και ενώ από τον Δήμο Αποκορώνου προχωρούν οι διαδικασίες έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου εντός του έτους, η γραφειοκρατία επεχείρησε να «δυναμιτίσει» την προσπάθεια έστω και στο παρά πέντε.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης «το 2022 πήραμε την οριστική αδειοδότηση και ζητήσαμε και πετύχαμε χρηματοδότηση 484.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης. Έχουμε πληρώσει τους τεχνητούς υφάλους από το ΕΛΚΕΘΕ, την απορρύπανση του ενός πλοίου, την αγορά φωτοσημαντήρων, τον νηογνώμονα και ζητήσαμε από το υπουργείο Ναυτιλίας να μας δώσει την τελευταία αδειοδότηση για την πόντιση (υφάλων, πλοίων κλπ).

Η ελληνική γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της καθώς στις 5/5/2023 εκδόθηκε μια ΚΥΑ που προέβλεπε μιαν διαφορετική γραφειοκρατική διαδικασία. Για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες καθώς είμαστε έτοιμοι να ποντίσουμε τεχνητούς υφάλους, φωτοσημαντήρες, αγκυροβόλια και ένα πλοίο και επειδή μας καθυστερούν από τον περασμένο Οκτώβριο, επισκέφθηκα στην Βουλή την βουλευτή Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και ζήτηση την στήριξή της για να επισπευθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρξει μια μεταβατική διάταξη που να εξαιρεί τα ήδη αδειοδοτημένα πάρκα, όπως του Αποκόρωνα (από την ΚΥΑ του 2023).

Επισκέφθηκα τον υφυπουργό κ. Παππά και μου υποσχέθηκε ότι σύντομα θα βγάλουν διάταξη για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μας».

Καταλήγοντας όμως ο κ. Κουκιανάκης εξέφρασε την πικρία του καθώς όπως είπε «στην Ελλάδα δυστυχώς καταφέρνουμε κάθε αναπτυξιακή και πρωτοπόρα προσπάθεια, αντί να βρίσκουμε την χαραμάδα και να την ανοίξουμε να γίνει παραθύρι για να περάσει το φως, βρίσκουμε τρόπο για να κλείσουμε και την χαραμάδα προκειμένου να μην γίνει έργο.

Έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Οι τεχνητοί ύφαλοι αποτελούν δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών μετά από πολυετείς έρευνες για να διαμορφωθούν τεχνητά οι καλύτερες δυνατές «φωλιές» για τα θαλάσσια είδη.  Όπως εξηγεί ο πρώην διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Δούνιας επειδή ο καταδυτικός τουρίστας θέλει να δει συγκεκριμένα είδη της Μεσογείου και κυρίως μεγάλα ψάρια, μετά από έρευνα δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι τεχνητοί ύφαλοι οι οποίοι σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών παραμονής στον βυθό θα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πρόκειται για το 1ο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα και το 1ο στον κόσμο με την συγκεκριμένη τεχνολογία, ενώ στόχος του ΕΛΚΕΘΕ είναι η δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων στην Κρήτη ανέφερε ο κ. Δούνιας.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook