Στις 13 Αυγούστου 2023, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στη Καθολική Εκκλησία Χανίων μία συναυλία με έργα Μπαρόκ Μουσικής για Βιολί και Βιολοντσέλο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρωταγωνιστές της συναυλίας θα είναι ο Ηλίας Γυφτονικολός στο βιολί και η Μυρτώ Ξηρουχάκη στο βιολοντσέλο.

Ο Ηλίας Γυφτονικολός, βιολονίστας, εξάρχων της ορχήστρας της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών, De profundis ensemble, έκτακτο μέλος ορχηστρών όπως της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, Καμεράτα, μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει 3 φορές στο Φεστιβάλ ΑΝΩ της Σύρου που το διοργανώνει η Καθολική Επισκοπή Σύρου, όπως και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Μαζί με την κορυφαία της Ορχήστρας της Γερμανικής Εκκλησίας, βιολοντσελίστα Μυρτώ Ξηρουχάκη, η οποία έχει εξίσου συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Άνω της Σύρου, θα περιοδεύσουν στην Κρήτη με παραστάσεις σε κάθε μεγάλη πόλη.

Στη συναυλία θα ακουστεί μουσική από την Ιταλία, την Γαλλία και την Γερμανία του 17ου & 18ου αιώνα, συνθετών όπως του Antonio Vivaldi(1678-1741), Arcagelo Corelli (1653-1713),Domenico Scarlatti (1685-1757), François Couperin(1688-1733) και Georg Frederick Handel(1685-1759) μεταξύ άλλων.

Ένα bouquet Μπαροκ Μουσικής από ολόκληρη την Ευρώπη!

Από τα δύο μεγάλα ρεύματα της Ιταλικής και Γαλλικής Μουσικής σχολής ,το Ιταλικό Bel Canto και την τόσο χορευτική Γαλλική Μουσική, καταλήγουμε σε μία ένωση όλων μέσω της Μουσικής του Γερμανό-Βρετανού Handel σε Γερμανία και Αγγλία!

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ηλίας Γυφτονικολός

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου απο το οποίο έλαβε Πτυχίο βιολιού με βαθμό Άριστα και Δίπλωμα βιολιού με βαθμό επίσης Άριστα (τάξη Σωκράτη Σταθουλόπουλου) όπως και Πτυχίο ειδικού αρμονίας με βαθμό Άριστα(τάξη Κωσταντίνου Ευαγγελάτου).Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο τον Michael Bochmann και τον Γιώργο Χατζηνίκο. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ελλάδα με τους Carol Slater , Susan Stanzeleit,Christophe Boulier,Χρήστο Κανέτη, Αριάδνη Δασκαλάκη,Anna Melkonyan και Γιώργο Χατζηνίκο. Επίσης έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια μπαρόκ βιολιού και παλαιάς μουσικής με την Φανή Βοβώνη, την Anna Melkonyan και τον Δημήτρη Κούντουρα. Συνεργάζεται συχνά με την οργανίστα Ελένη Κεβεντσίδου σε συναυλίες όπως στην Γερμανική Ευαγγελική εκκλησία Αθηνών τον Αγ Γεώργιο της Σύρου και του St Laurence Upminster στο Λονδίνο, ενώ έχει συμπράξει με τον Ιταλό οργανίστα Silvano Rodi στο φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου στον Άγιο Φραγκίσκο της Ρόδου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνικη Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Συμμετάσχει συχνά  στην Καμεράτα, ορχήστρα φίλων της μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών, την Φιλαρμονική ορχήστρα Αθηνών, έχει συμμετάσχει στην Ελληνική Ορχήστρα Νέων ενώ έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, είναι εξάρχων της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων(ΑΣΟΝ), εξάρχων της ορχήστρας εγχόρδων ‘De Profundis ensemble’,ενώ είναι μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων ‘fourte’. Συνεργάζεται τακτικά με τα μουσικά σύνολα της Γερμανικής Ευαγγελικής εκκλησίας Αθηνών τα μουσικά σύνολα ‘ιέραξ’ και τον συνθέτη Σωτήρη Νικόλαο Κάσσο. Έχει λάβει μέρος σε μουσικά φεστιβάλ όπως του ‘’ΑΝΩ’’ στην Σύρο, του  φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου και μουσικής της Ρόδου, του Saadi στο Ιράν, του George Enescu στην Ρουμανία και του Fimu στην Γαλλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στη Ρωσία, το Ισραήλ και την Κίνα.

Από το 2012 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και σε άλλες μουσικές σχολές, ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του συγγραφικό έργο με τίτλο ‘’οι συνθέτες είναι φίλοι μας’’ από τις εκδόσεις 24γράμματα.

Μυρτώ Ξηρουχάκη

Σπούδασε βιολοντσέλο στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών στην τάξη του Νίκου Κοτζιά, από όπου πήρε το Δίπλωμά της με βαθμό «Άριστα και Ά Βραβείο». Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στην τάξη του Αθανάσιου Νάστου και διαθέτει πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με βαθμό «Άριστα». Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α διαθέτοντας και παιδαγωγική επάρκεια, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

Έχει κάνει μαθήματα βιολοντσέλου σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα με τους Imke Frank, Belen Sanchez, Elisa Sibert, Peter Adams, και Άγγελο Λιακάκη, όπως επίσης και μαθήματα μπαρόκ βιολοντσέλου με τους Peter Adams και Ιάσωνα Ιωάννου. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα με τους Christophe Boulier, Michael Bochmann, και Χρήστο Κανέτη.

Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναυλιών σε σημαντικούς χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και κάνει συχνά ηχογραφήσεις με μουσικά σύνολα, αλλά και ως σόλο.    

Συνεργάζεται τακτικά με τα μουσικά σύνολα της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών και έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της Σύρου με το κουαρτέτο «FourTe» στο οποίο ανήκει ενώ από το 2016 συμμετέχει στην Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (Α.Σ.Ο.Ν) ως κορυφαία στην ομάδα των βιολοντσέλων.

Είναι ιδρυτικό μέλος του «De Profundis Εnsemble» ορχήστρας in-residence της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών.

Διδάσκει βιολοντσέλο από το 2017, ενώ επίσης δραστηριοποιείται ως μουσικοπαιδαγωγός διατηρώντας τμήματα μουσικής προπαιδείας σε διάφορες μουσικές σχολές αλλά και ως υπεύθυνη του κύκλου ‘Μουσική στο Μουσείο’ του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.


Το flashnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook