Έντονη κριτική στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε αγρότες, φορείς και στο υπουργό ανάπτυξης και τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ασκεί με μια ανακοίνωση της η ενωτική ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων του νομού.

Συγκεκριμένα μέσα στην ανακοίνωση τους τονίζουν ότι στην σύσκεψη δεν είχε προσκληθεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων η οποία είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των αγροτών των Χανίων ενώ κατηγορούν τον κ. Αυγενάκη για επικοινωνιακές μεθόδους βγαλμένες από ριάλιτι.

Παράλληλα επικρίνουν έντονα τις αόριστες απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενώ προβάλουν και τις υπεκφυγές του υπουργού να δώσει ορισμένες απαντήσεις.

Τέλος οι αγρότες για ακόμα μια φορά ζητάνε από τον υπουργό να τους πει τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για τον κλάδο και να εξευρεθούν άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Χανίων:

Επηρεασμένος από τις εκπομπές ριάλιτι και από τις συμβουλές της επικοινωνιακής του ομάδας ήρθε μάλλον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Αυγενάκης στα Χανιά για να μας πείσει ότι όλα θα πάνε καλά.

Επειδή όμως δεν ήθελε να πει κουβέντα και συγκεκριμένες προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών ¨ξέχασε¨ να καλέσει στην σύσκεψη την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων η οποία είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των αγροτών των Χανίων με μέλη της τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού. Είχε μάλλον δέσει την σούπα και δεν ήθελε να του την χαλάσουν.

Ρωτάμε λοιπόν τον κ Υπουργό να μας πει τι μέτρα θα πάρει για να δώσει άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών όπως:

• Το αυξημένο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων το οποίο δεν αφήνει τίποτα στην τσέπη τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τν γη τους.
• Το χαμένο εισόδημα στην φετινή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια.
• Το πετσόκομμα των επιδοτήσεων παρόλο που του έγινε και συγκεκριμένη ερώτηση από δημοσιογράφο.

Θεώρησε προτιμότερο να μας μιλήσει για το όραμα του ώστε το επάγγελμα του αγρότη να γίνει πιο ¨σέξι¨ ώστε να προσελκύσει 60.000 νέους αγρότες.

Δεν ξέρουμε πόσο ¨σέξι¨ μπορεί να γίνει ένα επάγγελμα στο οποίο φτάνει κάποιος συνεχώς στα φυσικά και ψυχολογικά του όρια, χωρίς δυνατότητα για ουσιαστική άδεια και ξεκούραση. Ένα επάγγελμα στο οποίο πρέπει να πας κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, στο οποίο δεν ξέρεις τι εισόδημα θα σου μείνει, αν σου μείνει, στο τέλος της σαιζόν. Ένα επάγγελμα στο οποίο κουμάντο στα χωράφια εντέλει δεν κάνουν οι αγρότες αλλά οι τράπεζες και οι μεγαλέμποροι.

Δυστυχώς η πολιτική αυτή είναι προσυμφωνημένη και εφαρμόζεται απ όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, είναι η πολιτική της ΚΑΠ η οποία ξεκλήρισε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι η ίδια πολιτική η οποία βάζει τους νέους αγρότες μέσω των προγραμμάτων σε μια διαδικασία στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τα παρατάνε κάτω από το βάρος του τραπεζικού δανεισμού.

Η μόνη λύση είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο συντονίζεται πανελλαδικά μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για λύσεις στα πραγματικά προβλήματα μας.

Απαιτούμε

• Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στην ελαιοκαλλιέργεια και στην αμπελοκαλλιέργεια.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα αξιοπρέπειας για τον βιοπαλαιστή κτηνοτρόφο και αγρότη.
• Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των αγροτοκτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών και άλλων αγροεφοδίων ώστε να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και να μπορούν τα προϊόντα να είναι πιο προσιτά στην λαϊκή οικογένεια.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να οργανωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους των χωριών τους, να παλέψουν μαζικά κα οργανωμένα ενάντια στην πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια μας ξεκληρίζει

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook