Στον κατάμεστο Θεατρικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε η χθεσινή πολιτική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Ηράκλειο με σύνθημα : «Μαζί με το λαό στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για το κέρδη των λίγων».

Τη συγκέντρωση προλόγισε η Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ηρακλείου του ΚΚΕ, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια μίλησαν ο Αλέκος Μαρινάκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Δουλουφάκης τόνισε τα εξής :

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ημέρα εκλογών για την ανάδειξη τοπικών διοικήσεων σε δήμους και περιφέρειες. (…) Η προσπάθεια, από τις δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, για να αποπροσανατολίσουν τον λαό, δεν μπορεί να κρυφτεί. Αυτό το επιτυγχάνουν από την μια με το να αναδεικνύουν μόνο επιφανειακά τα προβλήματα χωρίς να μπαίνουν στην ουσία και από την άλλη, με πολλούς και ποικίλους μηχανισμούς εγκλωβισμού. Έτσι καταφέρνουν να εκβιάζουν και την ψήφο του λαού.

Την ίδια στιγμή που βλέπουμε σε επανάληψη αυτό που χρόνια τώρα γίνεται. Άτομα που αλλάζουν παρατάξεις με ευκολία, έτσι που σημερινοί «φίλοι» γίνονται «αντίπαλοι» και χθεσινοί «αντίπαλοι» «φίλοι». Τη μια να μάχονται στις βουλευτικές εκλογές για τα κόμματα τους και μετά στις εκλογές για τις τοπικές αρχές να αφήνουν δήθεν τις κομματικές τους ταυτότητες έξω, για το καλό λέει των Δήμων, της περιφέρειας. Ουσιαστικά δηλώνουν δηλαδή ότι τα κόμματα τους και η πολιτική που εφαρμόζουν κάνουν κακό στους δήμους! Αυτό που τους ξεφεύγει, εμείς το βροντοφωνάζουμε πάντα. Ότι τα κόμματα τους και η πολιτική που εξυπηρετούν, κάνουν κακό στους δήμους, κάνουν κακό στο Ηράκλειο, κάνουν κακό στους δημότες και ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν όσο κι αν ψάχνουν να εφεύρουν διαφορές!

Γιατί είναι αυτή η πολιτική που εξυπηρετούν, που δεν αποδίδει στους δήμους τους φόρους που πληρώνει ο πολίτης, στερώντας πχ από τον δήμο Ηρακλείου 60 εκατομμύρια τον χρόνο. Αυτή που αναγκάζει τον πολίτη να πληρώνει για τα ίδια 2 και 3 φορές μέσα από τέλη ή έμμεσους φόρους.

(…)Τα λεγόμενα ευρωπαϊκά ή επενδυτικά εργαλεία δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μας. Απόδειξη ότι δεν χρηματοδοτούν την κατασκευή σχολείων ή αντιπλημμυρικών έργων, καθώς δεν είναι προτεραιότητα του κεφαλαίου. Ακόμα και όταν γίνονται κάποια έργα, όπως το Πολιτιστικό κέντρο, που κόστισε πάνω από 50 εκατομμύρια, λεφτά του Ηρακλειώτικου λαού, να μην έχουν καμία πρόσβαση η νεολαία μας ή οι ερασιτεχνικές ομάδες !

(…)Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι μακριά από την πολιτική τους. Το έχουμε αποδείξει, χρόνια τώρα, με τους αγώνες που έχουμε δώσει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Για την στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτών, ενάντια στην εργασιακή ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων στους δήμους. Δώσαμε μάχη για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, για να προστατευτεί το λαϊκό νοικοκυριό από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Δώσαμε αγώνα για να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης μας, των βιοπαλαιστών αγροτών.

Δώσαμε αγώνα μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, η οποία μάλιστα πλέον, θα καταργείται μόνο με μία απλή απόφαση του Δημάρχου! Παλέψαμε για να μην διοχετεύονται πόροι για ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου την ίδια ώρα που όλες οι άλλες παρατάξεις αδιαφορούν για τις συνθήκες γαλέρας που δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Αγωνιστήκαμε να μην μετατραπεί το κέντρο σε τουριστικό πάρκο, διαθέσιμο μόνο για τουρίστες, χωρίς ουσιαστική χωροταξική μελέτη, χωρίς δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, χωρίς διευθέτηση της ανεξέλεγκτης βραχυχρόνιας μίσθωσης που εκτινάσσει τα ενοίκια.

(…) Να φτιαχτούν πάρκα, χώροι αναψυχής και αθλητισμού, σχολεία. Διεκδίκηση χρειάζεται ώστε να φτιαχτούν καινούργια σχολεία, ασφαλή. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, να ανατρέψουν την ομηρία τους, να αποκτήσει ο Δήμος το μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται.

(…) Δεν νιώθει ο λαός ασφάλεια στις πόλεις σας, στο σύστημα σας, γιατί ξέρει. Μα πως να νιώθει κανείς ασφαλής όταν μόνο το 0,1% του προϋπολογισμού προβλέπεται για αντιπλημμυρικά έργα;!
Για αυτό του ζητάμε να έρθει μαζί μας. Γιατί για εμάς αυτή η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα μας. Ότι δεν θα έχει να φοβάται μην πνιγεί τον χειμώνα και να μένει χωρίς νερό το καλοκαίρι. Αλλά θα έχει τις υποδομές που θα τον προστατεύουν, που θα μαζεύουν και το νερό που τώρα χύνεται στη θάλασσα και χάνεται. Που θα ξέρει ότι οι ηλικιωμένοι γονείς του θα έχουν την φροντίδα που τους αξίζει, την δωρεάν επιστημονική φροντίδα. Όχι έρμαια, σε ιδιώτες και ιδρύματα, με τεράστιο κόστος.

(…) Να ξέρει ότι στέλνει τα παιδιά του σε ασφαλή σχολεία, που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Του ζητάμε να στηρίξει τις δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να γίνει η κατανομή των δημοτικών φόρων δίκαιη και να μειωθούν έως και να καταργηθούν για τις λαϊκές οικογένειες. Για να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα, όπως συμβαίνει ήδη στην Πάτρα.»
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αλέκο Μαρινάκη, ο οποίος κάλεσε σε ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους της Κρήτης, απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις.
Κάλεσε σε «σύγκρουση με την πολιτική του συστήματος, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ που φορτώνουν βάρη στον λαό και τον εκθέτουν σε κινδύνους, τόσο από την πολιτική των κυβερνήσεων, όσο και την εξειδίκευσή της στις περιφέρειες και τους δήμους.»

«Η προγραμματική σύγκλιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στην Περιφέρεια Κρήτης στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα όπως είναι οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων με βασικό κριτήριο ποια μεγάλα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια και η προκλητική απουσία κράτους όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές, όταν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες», είπε ο Αλέκος Μαρινάκης.
Και συνέχισε: «Ο λαός δεν κέρδισε και δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την επανεκλογή της παράταξης του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε έχει να κερδίσει από μια αντιπολίτευση – «συμπολίτευση» της παράταξης Δανέλλη – ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο.
Παρακολουθούμε την εκπληκτική ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας όταν πρόκειται να υλοποιηθούν έργα ή χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που είναι τελείως αναποτελεσματική σε έργα υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατασκευή λιμενικών έργων, μέχρι και τεχνητή αναπλήρωση ακτής, για το ξενοδοχείο του ομίλου Mitsis Laguna Resort & Spa στην περιοχή Ανισσαρά του Δήμου Χερσονήσου, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας επισημαίνουν τον κίνδυνο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τα θαλάσσια οικοσυστήματα καθώς και τις επιπτώσεις τόσο εντός τις περιοχής επέμβασης όσο και στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές!

(…) Ο λαός μας πληρώνει βαριά φορολογία και οι δυνάμεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική της μετακύλησης αρμοδιοτήτων από την κεντρική στην περιφερειακή κρατική διοίκηση, δίχως την αντίστοιχη κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα την απαξίωση υπηρεσιών και την προώθηση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολαβιών. Δε διεκδικούν χρήματα από τον κεντρικό προϋπολογισμό, για να μπορεί από αυτόν να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για τους «αναπτυξιακούς» νόμους, τις ΣΔΙΤ, τις φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα οι σχεδιασμοί και οι προϋπολογισμοί για τα αναγκαία έργα στην Κρήτη, απλώς… μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο!

Τα 4 τελευταία χρόνια, οι βασικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας ήταν έξω από τις προτεραιότητες και τους προϋπολογισμούς της διοίκησης Αρναουτάκη. Δε δίστασαν να αφήσουν τον λαό απροστάτευτο απέναντι σε σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες, γιατί είναι πιστοί στην εγκληματική πολιτική που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τις λαϊκές περιουσίες και την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας», τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι μεγαλοξενοδόχοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού, οι μεγαλοκατασκευαστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι. Ακόμα δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι ζημιές από τις πλημμύρες του 2019 και του 2020 και είναι ανοιχτές οι πληγές από τις καταστροφές στη Σητεία, στους δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου κτλ, που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Ακόμη και σήμερα οι λαϊκές οικογένειες σε όλη την Κρήτη τρέμουν για τον κίνδυνο πλημμύρας, με την πρώτη δυνατή νεροποντή, μήπως ξαναδούν τους κόπους τους να χάνονται.

Εξαιτίας αυτής της ανάλγητης πολιτικής, 2 χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, οι άνθρωποι στον δήμο Μινώα και σε άλλους δήμους μετρούν ακόμη τις πληγές τους. Οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ και να αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν. Μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη, π.χ. η κατεδάφιση των σχολικών μονάδων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές (1ο Γυμνάσιο και 1ο Δ.Σ. Αρκαλοχωρίου) και η ανέγερση στη θέση τους νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και η αποκατάσταση – αναστήλωση του σχολείου του Θραψανού.
Την ίδια στιγμή το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής, είναι κάλεσμα προς τους περίφημους «επενδυτές» να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι όροι της «πράσινης μετάβασης», ουσιαστικά οδηγούν σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης, των υδάτων, των δασών και της υγείας. Μετατρέπουν σε βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ τα βουνά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, όπως στα Αστερούσια ! Ούτε το περιβάλλον προστατεύεται, ούτε φθηνή ενέργεια εξασφαλίζουν για τον λαό. Στηρίζουν απλόχερα την παραχώρηση σε μεγάλα συμφέροντα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, των δικαιωμάτων εξόρυξης υδρογονανθράκων, τη διασύνδεση με αγωγούς φυσικού αερίου, της παραγωγής υδρογόνου. Μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό της Κρήτης.
Η πολιτική τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών, αποτυπώνεται στην παραχώρηση της πρώην βάσης των Γουρνών, στο έργο του ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι και στο σχέδιο για τον ΒΟΑΚ που είναι αντιλαϊκό, θα φέρει νέα βάρη στους εργαζόμενους, για να κερδίσει το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι μέρος των αναπτυξιακών σχεδίων του κεφαλαίου για την Κρήτη τα επόμενα χρόνια, για να έχει κερδοφόρες επενδύσεις σε βάρος του λαού, αντί για την κατασκευή σύγχρονου, ασφαλούς και δωρεάν Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και τη συνολική αναβάθμιση όλου του οδικού δικτύου (επαρχιακού, δημοτικού, αγροτικού).

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δυνάμεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν απέναντι στους αγώνες του λαού, πχ στα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, στα ψηφίσματα συμπαράστασης και ανάδειξης των αιτημάτων τους, για την Α/θμια υγεία και τη στήριξη των νοσοκομείων του νησιού όπως το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.»

Καταλήγοντας ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «αυτή η κατάσταση χρειάζεται ανατροπή με αποφασιστική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να μπουν οι ανάγκες του λαού στο προσκήνιο, για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του λαού της Κρήτης.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, «αυτή την τελευταία βδομάδα, χρειάζεται να μη μείνει κανείς και καμία εκτός μάχης. Να κάνουμε τη νύχτα μέρα, με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χέρι! Μαζί με τον λαό, έχουμε τη δύναμη να τους κάνουμε να τρίβουν τα μάτια τους στις 8 του Οκτώβρη και τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο να γεμίσουν τις κάλπες σε δήμους και περιφέρεια. Παντού!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook