Ταυτόχρονη άφιξη τριών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια επισκέφθηκαν ταυτόχρονα τα Χανιά και εκδρομικούς προορισμούς.

Η ραγδαία άνοδος του τουρισμού κρουαζιέρας  εκτός του ότι αποτελεί μια τονωτική οικονομική «ένεση» στους καταστηματάρχες  (εκτιμάται ότι κάθε επισκέπτης δαπανά το ελάχιστο 50 ευρώ σε εστίαση και αναμνηστικά), αφήνει σημαντικά έσοδα και στον τομέα της μεταφοράς (λεωφορεία, ταξί, εκδρομικά πούλμαν).

Όμως, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων Δημήτρης Βιριράκης, χρειάζεται προσοχή και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Χανίων, Αντιπεριφέρεια Χανίων κ.α.) έτσι ώστε να εξεταστεί η υπάρχουσα κατάσταση και κυρίως μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις του τουρισμού κρουαζιέρας, προκειμένου να παραμείνουν τα Χανιά ένας ανταγωνιστικός προορισμός.

Αναλυτικά ο κ. Βιριράκης, για τον κατάπλου των τριών κρουαζιερόπλοιων ανέφερε τα εξής:

«Σάββατο 21 Οκτωβρίου με αφίξεις τριών κρουαζιερόπλοιων στην Σούδα.

1/odyssey of the seas με 4.189 επιβάτες  με έκτακτη άφιξη

2/seven seas yoyager με 529 επιβάτες

3/mein Schiff 5  με 2.651 επιβάτες

Συνολικά 7.369 επιβάτες  που αποτελεί νέο ρεκόρ ημερήσιων αφίξεων στο λιμάνι Σούδας (τουλάχιστον όσο υπάρχει το αρχείο μου τα τελευταία χρόνια).

Η απάντηση μου σε σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα και σχόλια  είναι ότι οι επιβάτες και κυρίως οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι απόλυτα ικανοποιημένες (μέχρι τώρα) από τον προορισμό Σούδα-Χανιά γι αυτό και οι αφίξεις συνεχίζονται – διατηρούνται σε υψηλούς αριθμούς.

Όμως σίγουρα θα πρέπει να συζητήσουμε με τις αρχές του δήμου μας και του νομού μας και να προβλέψουμε τις μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις του τουρισμού κρουαζιέρας ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να  προσφέρουμε ένα ανταγωνιστικό και προσοδοφόρο οικονομικά προορισμό.

Οι βάσεις έχουν τεθεί και είναι στέρεες και η κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού στην Σούδα  θα απογειώσει τους αριθμούς και τα έσοδα της κρουαζιέρας.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook