Η χώρα αντιμετώπισε μια σοβαρή κρίση χρέους, η οποία οδήγησε σε πολλαπλές διασώσεις και αυστηρά μέτρα λιτότητας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάκαμψης και ως απάντηση στις οικονομικές της ανάγκες, η Ελλάδα μετασχημάτισε το φορολογικό της σύστημα. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορούσε μόνο την αύξηση των εσόδων, αλλά και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, την προώθηση της διαφάνειας και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές.

Κύριες συνιστώσες του ελληνικού φορολογικού συστήματος

Μία από τις κύριες συνιστώσες του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ). Τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα υπόκεινται σε διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, το εισόδημα από μισθωτή εργασία, τα επιχειρηματικά κέρδη και οι συντάξεις φορολογούνται προοδευτικά, ξεκινώντας από 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και φτάνοντας στο 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες εκπτώσεις και απαλλαγές, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες ομάδες ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο φόρος εισοδήματος εταιρειών (CIT) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπόκεινται γενικά σε έναν κανονικό φορολογικό συντελεστή. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί συντελεστές που εφαρμόζονται σε ορισμένους κλάδους ή περιοχές, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στους εν λόγω κλάδους ή περιοχές. Για παράδειγμα, ενώ ο κανονικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ορίζεται στο 22%, τα πιστωτικά ιδρύματα φορολογούνται με ελαφρώς υψηλότερο συντελεστή 29%.

Τέλος, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Πρόκειται για έναν φόρο κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Η Ελλάδα έχει ορίσει έναν κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά υπάρχουν επίσης μειωμένοι συντελεστές για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 24%, αλλά βασικά αγαθά όπως τα φάρμακα και ορισμένα είδη διατροφής επωφελούνται από έναν υπερμειωμένο συντελεστή 6%. Αυτή η διαφοροποίηση διασφαλίζει ότι τα βασικά αγαθά παραμένουν προσιτά για τον γενικό πληθυσμό.

Φορολόγηση του εισοδήματος από το εξωτερικό

Στον τομέα της διεθνούς χρηματοδότησης, η Ελλάδα έχει θεσπίσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη φορολόγηση του εισοδήματος από το εξωτερικό. Οι κάτοικοι Ελλάδας, τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι εταιρείες, φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι είτε κερδίζετε χρήματα εντός της Ελλάδας είτε από μια επιχείρηση σε άλλη χώρα, αυτά υπόκεινται στην ελληνική φορολογία. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται στο εξωτερικό, η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με πολλές χώρες. Οι εν λόγω συνθήκες διασφαλίζουν ότι το εισόδημα φορολογείται μόνο μία φορά, είτε στη χώρα όπου αποκτάται είτε στην Ελλάδα. Σκεφτείτε το ως ένα δίχτυ ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι τα χρήματα που κερδίζετε με κόπο δεν φορολογούνται άδικα δύο φορές.

Η Ελλάδα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και τηρεί τα παγκόσμια πρότυπα για την ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς στο εξωτερικό, καθιστώντας δυσκολότερο για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες να αποκρύπτουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Τέτοια μέτρα όχι μόνο προστατεύουν τη φορολογική βάση της χώρας, αλλά και οικοδομούν εμπιστοσύνη με τους διεθνείς εταίρους, σηματοδοτώντας ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για δίκαιες και διαφανείς φορολογικές πρακτικές στην παγκόσμια σκηνή.

Φορολογία ακινήτων και περιουσίας

Μετατοπίζοντας την προσοχή μας στα ακίνητα και την περιουσία, η Ελλάδα διαθέτει ένα δομημένο σύστημα. Όταν αγοράζετε ακίνητο στην Ελλάδα, υπόκεισθε σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος ανέρχεται σε 3,09%. Αλλά οι οικονομικές υποχρεώσεις δεν τελειώνουν εκεί. Κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η αξία του ακινήτου, η τοποθεσία και η ηλικία του. Επιπλέον, υπάρχει ένας δημοτικός φόρος που οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν. Είναι σαν να πληρώνετε ετήσια συνδρομή σε ένα κλαμπ- η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα συνοδεύεται από ετήσιες εισφορές που συμβάλλουν στις υποδομές και τις υπηρεσίες του κράτους.

Επιπλέον, για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις και τα οφέλη. Η Ελλάδα προωθεί ενεργά τις ξένες επενδύσεις, ιδίως στον τομέα των ακινήτων, ως μέρος της στρατηγικής της για την οικονομική ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές ακινήτων μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε οφέλη διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε επενδυτές εκτός ΕΕ και στις οικογένειές τους να λάβουν άδεια παραμονής όταν πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο ενισχύουν την αγορά ακινήτων, αλλά φέρνουν επίσης ξένα κεφάλαια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Επιπλέον, με την πλούσια ιστορία της χώρας, τα εντυπωσιακά τοπία και τη στρατηγική της θέση, η κατοχή ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τόσο μια επικερδή επένδυση όσο και μια πύλη εισόδου στον μεσογειακό τρόπο ζωής.

Ειδικοί φόροι και εισφορές

Πέρα από τους συνήθεις φόρους που οι περισσότεροι γνωρίζουν, η Ελλάδα διαθέτει μια σειρά από ειδικούς φόρους και εισφορές που έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες περιστάσεις. Ένας τέτοιος φόρος είναι το τέλος χαρτοσήμου, που εφαρμόζεται σε ορισμένες συναλλαγές, λειτουργώντας ως σφραγίδα γνησιότητας και νομιμότητας. Στη συνέχεια, υπάρχει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος στοχεύει σε συγκεκριμένα αγαθά όπως το αλκοόλ, ο καπνός και τα καύσιμα. Φανταστείτε το σαν μια πύλη διοδίων- ορισμένα αγαθά έχουν ένα πρόσθετο κόστος καθώς περνούν από αυτήν, αντανακλώντας τις κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Επιπλέον, τα αγαθά πολυτελείας δεν παραλείπονται. Αν είστε στην αγορά για αντικείμενα υψηλής ποιότητας, όπως πολυτελή αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής, να είστε προετοιμασμένοι για τον Φόρο Πολυτελείας, μια απόδειξη της ρήσης ότι η πολυτέλεια έχει το τίμημά της.

Φορολογικά κίνητρα και οφέλη

Στα θετικά, η Ελλάδα προσφέρει μια σειρά φορολογικών κινήτρων και παροχών, ειδικά σχεδιασμένων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι νέες επιχειρήσεις και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, δίνοντάς τους ένα πιο άνετο διάδρομο καθώς απογειώνονται. Ορισμένοι κλάδοι και περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού δυναμικού ή χρειάζονται οικονομική τόνωση, απολαμβάνουν επίσης ειδικούς φορολογικούς συντελεστές.

Επιπλέον, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της καινοτομίας, προσφέροντας οφέλη για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης. Σκεφτείτε αυτά τα κίνητρα ως μια χρυσή χειραψία από την ελληνική κυβέρνηση, που καλωσορίζει και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν στη χώρα.

Συμμόρφωση και επιβολή

Η διασφάλιση της ορθής και έγκαιρης καταβολής των φόρων αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κράτος, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πρώτη γραμμή αυτής της αποστολής βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο φορέας αυτός επιβλέπει την είσπραξη των κρατικών εσόδων και διασφαλίζει ότι τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τηρούν τους φορολογικούς κανονισμούς. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε σύστημα, υπάρχουν πάντα εκείνοι που μπορεί να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους. Οι κυρώσεις για φοροδιαφυγή και μη συμμόρφωση στην Ελλάδα μπορεί να είναι αυστηρές, λειτουργώντας αποτρεπτικά για όσους σκέφτονται να προβούν σε τέτοιες ενέργειες. Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης, διασφαλίζοντας ότι το φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο και αποτελεσματικό.

Ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός

Καθώς περνάμε σε μια ολοένα και πιο ψηφιακή εποχή, η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει το κύμα της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισμού στο φορολογικό της σύστημα. Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τιμολογίων και αποδείξεων έχει εκσυγχρονίσει τις συναλλαγές, καθιστώντας τες τόσο ταχύτερες όσο και πιο διαφανείς. Τα συστήματα ηλεκτρονικής υποβολής και πληρωμής φόρων έχουν απλοποιήσει το άλλοτε επίπονο έργο της υποβολής φόρων, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους όσους διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την πιστωτική σας βαθμολογία και τις ευκαιρίες σας εδώ https://www.17bankow.com/ranking-kredytow-gotowkowych

Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει κάνει μόνο τη ζωή των φορολογουμένων ευκολότερη, αλλά έχει επίσης αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, μειώνοντας τα γενικά έξοδα και βελτιώνοντας την ακρίβεια. Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, είναι προφανές ότι η δέσμευση της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού της συστήματος θα συνεχίσει να ωφελεί τόσο τους πολίτες όσο και την οικονομία της, θέτοντας μια θετική πορεία για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook