Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Ως άδικα μέτρα που θα πλήξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους χαρακτηρίστηκαν οι αλλαγές στην φορολόγηση στην διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο το πρωί του Σαββάτου.

«Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι πάμε καλά αλλά το θέμα είναι με ποιους πάμε καλά: Πάμε με το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας ή με ένα μέρος; Γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι ότι πάμε καλά για ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας αφήνοντας εκτός νυμφώνος τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Παράλληλα  αναφέρθηκε και στις σοβαρές συνέπειες που έχει η νέα φορολόγηση στις ατομικές επιχειρήσεις «που είναι και οι πιο μικρές και αδύναμες» και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς, όπως είπε, «έρχεται να τριπλασιάσει το φορολογικό τους κόστος».

Μάλιστα έκανε την εκτίμηση ότι το νέο φορολογικό καθεστώς θα αυξήσει την άτυπη (μαύρη) οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνονται και της κατανάλωσης είναι 60 δισ ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το όφελος για το Δημόσιο αν ήταν όλα νόμιμα θα ανέρχονταν σε 6-7 δισ. Όμως εδώ πάμε να πιάσουμε 550 εκατ. Άρα τα υπόλοιπα τι τα κάνουμε τα αφήνουμε, όταν μάλιστα η Ελλάδα χάνει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Φορολόγησης Ε.Ε. κ. Ζούκμαν το 8% των εταιρικών φόρων κάθως πάνε σε φορολογικούς παραδείσους;

Συνεπώς το ερώτημα είναι με ποιους είμαστε; Με τους πολλούς ή με τους λίγους; Γιατί η πολιτική που ακολουθείται δεν έχει στο προσκήνιο τη μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα αλλά τη μεγάλη και τις πολυεθνικές που έχουν οδηγήσει και σε αυτό τον χαμό στις τιμές των προϊόντων και που παρότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η χώρα δεν είναι “μπανανία”, φαίνεται ότι αυτή παραμένει “μπανανία”».

Από την πλευρά του ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δημήτρης Χριστοφοράκης έκανε λόγο για αναχρονιστικές διατάξεις που παραπέμπουν σε νομοθετήματα του 1994 περί αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε άδικο τον νέο τρόπο φορολόγησης λέγοντας:  «…..Για να γίνει κατανοητό αυτό το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή ατομική επιχείρηση είναι 10.920 ευρώ δηλαδή ο ελάχιστος μισθός επί 14. Φανταστείτε όμως ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο στις 8.500, 9.000 ή 10.000 ανάλογα με τα παιδιά που έχουν. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τέτοιο. Επίσης, είναι εντελώς άδικο να συγκρίνονται ο μισθός του υπαλλήλου με το εισόδημα που βγάζει ο εργοδότης σε κάθε χρήση γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος των επενδύσεων που κάνει ο εργοδότης».

Η ημερίδα είναι η πρώτη σειράς ενημερωτικών δράσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ Γιάννης Παυλάκης.

Το βράδυ του Σαββάτου και ώρα 20:30 η ΟΕΒΕΝΧ πραγματοποιεί χοροεσπερίδα για την κοπή της πίτας της στο κέντρο «ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ» (Ηρακλείου 27 – Χανιά).

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Flashnews.gr

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook