Ανοιχτό κάλεσμα για την οργάνωση των πολιτών, με στόχο την άσκηση πίεσης για την επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, απευθύνει ο νεοσύστατος Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η είδηση της αναστολής λειτουργίας της μονάδας νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων έφτασε στ' αυτιά μας ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Είναι μήνες τώρα που η κλινική υπολειτουργεί, ενώ ουσιαστικά ποτέ δεν υποστηρίχτηκε τολμηρά με υποδομή και -κυρίως- με στελέχωση σε επιστημονικό δυναμικό, έτσι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας εντατικής μονάδας νεογνών για τη Δυτική Κρήτη.

3.000 τοκετοί ετησίως στη Δυτική Κρήτη! Πόσα νεογνά χρειάστηκαν νοσηλεία και δεν την είχαν στο επίπεδο που απαιτούταν; Πόσα νεογνά διακομίσθηκαν με κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή τους σε Ηράκλειο ή και Αθήνα (ακόμα και Θεσσαλονίκη!); Πόσα χάθηκαν ή υπέστησαν βλάβες τέτοιες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως από μια επαρκή μονάδα νεογνών;

Πόσα νεογνά απ' την άλλη κατάφεραν να κερδίσουν τη ζωή και την υγεία τους χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και με την αρωγή του νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΝΝ Χανίων, που με εξαντλητικά ωράρια και εφημερίες είλωτα, έδωσαν παραπάνω απ' τον εαυτό τους για να υπηρετήσουν τον όρκο τους;

Σε ποια κατάσταση πίσω μας γυρνούν πολιτικές και διοικητικές επιλογές που αφού πρώτα εξάντλησαν το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας, αφού το μετέτρεψαν σε συνοδό ΕΚΑΒ στην κούρσα του πόνου Χανιά - Ηράκλειο, αφού το οδήγησαν στην απογοήτευση και τελικά στην παραίτηση, σήμερα ανερυθρίαστα εξαγγέλλουν την αναστολή λειτουργίας της μονάδας; Με τι ρίσκο για την υγεία των νεογνών και των αγέννητων ακόμα παιδιών μας;

Πολλοί από μας τους γονείς μικρών παιδιών έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία πόνου κι αγωνίας. Όλες αυτές οι ιστορίες μαζί συνθέτουν σε ένα αίτημα, που -είτε το βλέπουν, είτε όχι οι αρμόδιοι- εμείς, οι γονείς οφείλουμε να το διεκδικήσουμε και να το κερδίσουμε:

Να στελεχωθεί επαρκώς και να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΜΕΣΑ!

Ανοιχτά και δημοκρατικά να συγκροτήσουμε μια επιτροπή αγώνα για το σκοπό αυτό. Για το σκεπτικό αυτό ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας καλεί σε συντονισμό την Ένωση Γονέων Χανίων, τους Συλλόγους Τριτέκνων και Πολυτέκνων αλλά και όποιον άλλο Σύλλογο Γονέων δραστηριοποιείται στην πόλη μας, την Τρίτη 8/3 ώρα 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Μα κύρια το κάλεσμά μας αφορά κάθε γονιό που 'χει να θυμηθεί τη δική του ιστορία, καθέναν που αγωνιά για το παιδί του ή το παιδί που περιμένει, για τα παιδιά που γεννιούνται και πρόκειται να γεννηθούν. Απέναντι σ' αυτό δε μας επιτρέπεται άλλο να σωπαίνουμε!

Για αρχή, όσοι γονείς εκεί, στο συντονιστικό γονέων της Τρίτης να οργανώσουμε τη δράση μας.

Ενημερωθείτε - Ελάτε σε επαφή με το νεοσύστατο σύλλογο μας
Τηλέφωνα: 6974 069853 - 69770 38382