Χωρίς εκλογικά κέντρα και κομματικά περίπτερα, με επικοινωνία μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς τόνους χαρτιού για φέιγ βολάν, οι υποψήφιοι σ\’ αυτές τις εκλογές θα διεκδικήσουν την ψήφο θέτοντας εαυτούς στην κρίση των πολιτών.

Οι φαμφάρες, οι προεκλογικές εκστρατείες,ακόμα και οι \”ΚΕΡΑΣΤΕΣ\”αλλά και οι χιλιάδες αφίσες και η αλόγιστη σπατάλη αποτελούν παρελθόν. Η δεινή κατάσταση στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και η γενικότερη δημοσιονομική κρίση θα περιορίσουν δραστικά φέτος τις δαπάνες για την προπαρασκευή και διενέργεια των εκλογών όπως και τα κονδύλια για την αποζημίωση περίπου 24 χιλιάδων υπαλλήλων που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία (εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών, του Εθνικού Τυπογραφείου, δικαστικοί υπάλληλοι κ.ά.).

Οι δαπάνες για τις εκλογές σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν και των πιέσεων της τρόικας, θα περισταλούν κατά 34 εκατ. ευρώ. Το «βασικό» κόστος αυτή τη φορά θα περιοριστεί στα 50 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών το κόστος των προηγούμενων εκλογών ήταν 83 εκατ. ευρώ. Βεβαίως στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η έκτακτη επιχορήγηση των κομμάτων, περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έξοδα των εμπλεκόμενων υπουργείων, όπως η εκλογική αποζημίωση των ενστόλων (αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών), 10 εκατ. ευρώ, κονδύλια που αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη αντιστοίχως.

Αρα, τελικώς, κατά μέτριους υπολογισμούς, οι εθνικές εκλογές το 2009 κόστισαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η τρόικα έχει βάλει «πάγο» για το κόστος των φετινών εκλογών, ώστε να μην ξεπεράσουν συνολικά τα 70 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι οι δαπάνες των προσεχών εκλογών θα είναι μειωμένες περίπου κατά 30 – 40%.

Από τα 83 εκατ. ευρώ, τα 68.039.984 ευρώ δαπανήθηκαν για την καταβολή του εκλογικού επιδόματος στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, των περιφερειών, των τότε νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, του Εθνικού Τυπογραφείου, σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικαστικούς αντιπροσώπους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Οι 24.300 υπάλληλοι έλαβαν 41.104.100 ευρώ, ενώ μεταξύ όσων έλαβαν εκλογικό επίδομα 210 ευρώ ήταν 6.500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι – εξωτερικοί φρουροί.

Περισσότεροι από 7.500 υπάλληλοι πήραν από 2.600 ευρώ έκαστος, 8.000 δικαστικοί υπάλληλοι από 1.630 ευρώ, 1.935 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από 1.450. Περίπου 27 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε εφόρους, αντιπροσώπους δικαστικής αρχής, δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών. Το ποσό των 14 – 15 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκε για διαφημιστική δαπάνη (7 εκατ. ευρώ), την εταιρεία έκδοσης των αποτελεσμάτων, τη Singular (3 εκατ.), 1,5 εκατ. στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (για την προπαρασκευή της διαδικασίας, κάλπες, παραβάν κ.ά.), 620.000 σε προμήθεια χαρτικής ύλης κ.ά.

Φέτος μπαίνει μαχαίρι έως και 75% στο ύψος του εκλογικού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων και πλαφόν στη συνολική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ. Ηδη, έχει μειωθεί κατά 17.000 ο αριθμός των δικαιούχων από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, όπου το επίδομα δόθηκε σε περίπου 80.000 υπαλλήλους. Ετσι, μπαίνει οροφή στο εκλογικό επίδομα, που διαμορφώνεται στα 500 ευρώ, θα εξακολουθήσουν δε να λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειών.

Μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλει προσπάθειες να κάνει μια «εσωτερική ανακατανομή» του κονδυλίου των 50 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μειωθεί στα απολύτως απαραίτητα το «εκλογικό υλικό» (κάλπες, ψηφοδέλτια κ.λπ.), καθώς επίσης και η πληρωμή του τηλεοπτικού χρόνου για την παρουσίαση των προγραμμάτων των κομμάτων και να αυξηθεί το εκλογικό επίδομα.

Με ένα «αντίο» που κόστισε 29 εκατομμύρια ευρώ, τα κόμματα αποχαιρέτισαν το Κοινοβούλιο, και άρχισαν την πορεία τους προς τις κάλπες.

Με μεγάλη πλειοψηφία, λοιπόν, αποφάσισαν να μπουν τα χρήματα αυτά στα κομματικά ταμεία, προστατευμένα μάλιστα έναντι των απαιτήσεων που -φυσιολογικά- έχουν οι πιστωτές (εργαζόμενοι, ιδιώτες, τράπεζες κ.ά.) των υπερχρεωμένων, στην πλειοψηφία τους, κομμάτων.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα τακτοποιήσουν ιδίως τις υποχρεώσεις που έχουν προς το ΙΚΑ, του οποίου οι ασφαλισμένοι δεινοπαθούν», είπε με την ευκαιρία ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η σκανδαλώδης σχέση των κομματικών μηχανισμών με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών επιβαρύνεται και από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές!

Αξιοσημείωτο είναι ότι εν όψει της επικείμενης αναμέτρησης, βάσει νόμου «δικαιούνται» και άλλα χρήματα, από τη λεγόμενη εκλογική επιχορήγηση.

(Εφημερίδα «Καθημερινή»)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook