Από την Δευτέρα 13/11 ξεκίνησε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η αυτόματη απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου σε όλα τα εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για 350.000 ανήλικα παιδιά που αποκτούν αυτομάτως ΑΦΜ ενώ όπως τονίζεται σκοπός είναι να μην χρειάζεται  να πηγαίνουν οι γονείς στις Εφορίες για να βγάλουν ΑΦΜ για τα παιδιά τους , όπως γινόταν μέχρι τώρα για διάφορους λόγους.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

Οι γονείς ενημερώνονται για τον ΑΦΜ του παιδιού τους με μήνυμα στον λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ στο οποίο επιπλέον αναγράφεται πως στόχος είναι η αυτόματη απόδοση ΑΦΜ από το 1ο έτος γέννησης κάθε παιδιού.

Αναλυτικότερα στο μήνυμα αναγράφονται τα εξής:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 13 Νοεμβρίου 2023 αποδόθηκε αυτόματα και χωρίς να απαιτείται καμία δική σας ενέργεια ο ΑΦΜ ……… στο ανήλικο τέκνο σας …………

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε για όλα τα εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, σύμφωνα με τον ΑΜΚΑ των γονέων, τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος έτους 2022 και κατόπιν επαλήθευσης από το Μητρώο Πολιτών.

Η απόδοση ΑΦΜ αφενός δεν δημιουργεί υποχρέωση υποβολής δηλώσεων του τέκνου σας, αφετέρου εξασφαλίζει την πληρέστερη συμπλήρωση των δικών σας φορολογικών δηλώσεων με δυνατότητα επαλήθευσης των προϋποθέσεων παροχής σχετικών ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Στην ψηφιακή πύλη myAADE μπορείτε να:

  • δείτε τον ΑΦΜ του ανήλικου τέκνου σας, ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/Στοιχεία Φυσικού Προσώπου/Σχέσεις Φυσικού Προσώπου.
  • εκδώσετε κωδικούς πρόσβασης του τέκνου σας ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE /ΑΦΜ & Κλειδάριθμος/Εγγραφή.

Στόχος μας είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγηθεί, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Για οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το παρόν μήνυμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: 07:30 – 17:00.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας.»

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook