Το πρώτο βραβείο στο Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon) «Αρτέμης Σαϊτάκης» 2023, που διενεργήθηκε το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, κατά το 3ήμερο καινοτομίας InnoDays 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, απέσπασε η Ομάδα «10» των φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) με υπεύθυνους τους κ.κ. Φοίβο Σιμόπουλο και Εμμανουήλ Βαμβάκο. Ο τίτλος της ιδέας τους ήταν «BioTEG» και αφορούσε στην κατασκευή 2D και 3D θερμοηλεκτρικών γεννητριών για την τροφοδοσία βιοαισθητήρων παρακολούθησης βιοϊατρικών δεδομένων.

Ο Μαραθώνιος αποτελεί δράση του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ακαδημαϊκής καινοτομίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης» με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστήμιου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Μάρκο Κουργιαντάκη.

Η θεματολογία του φετινού Μαραθωνίου Καινοτομίας ήταν: «Καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη βιώσιμων υπηρεσιών / προϊόντων στον τομέα της Υγείας / Ευεξίας», η οποία εναρμονίζεται με τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτές αποτυπώνονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3Crete) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Στο Μαραθώνιο Καινοτομίας διαγωνίστηκαν 11 ομάδες φοιτητών από τα ακαδημαϊκά / ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη και η παρουσίαση μιας καινοτόμου και βιώσιμης επιχειρηματικής ιδέας μέσα από την βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη στην Ομάδα «11» αποτελούμενη από ερευνητές του ΙΤΕ, κ.κ. Χαρίδημο Κονδυλάκη, Φωκίων Λογοθετίδη, Γεώργιο Καβλεντάκη, Γιάννη Πετράκη και Βασίλη Τζικούλη. Ο τίτλος της ιδέας τους ήταν BonVita και αφορούσε μια ολιστική πλατφόρμα για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση της υγείας ηλικιωμένων ατόμων.

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε από την κα. Μυρτώ Σαϊτάκη στην Ομάδα «3» των φοιτητών κ.κ. Εμμανουήλ Τζαγάκη (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Άρη Ιωάννη Μιχαλόπουλο (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Ο τίτλος της ιδέας τους ήταν FitRight και αφορούσε τη δημιουργία ενός βοηθού εξάσκησης στο σπίτι βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος επιτρέπει τη διόρθωση της άσκησης και το πρόγραμμα εκγύμναση των χρηστών.

Τα βραβεία συνοδεύονταν με χρηματικά έπαθλα (2500€, 1500€ και 500€ για το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αντίστοιχα) από το έργο «Δράσεις ακαδημαϊκής καινοτομίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης», καθώς και ένα τιμητικό δώρο από την εταιρεία SkyΤelecom, η οποία υποστήριξε τα δίκτυα επικοινωνίας των Ημερών Καινοτομίας 2023.

Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αρτέμη Σαϊτάκη (1954-2021), ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συνέδεσε το όνομά του με τη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη. Ωστόσο φέτος, η διοργάνωση επισκιάστηκε από τον ξαφνικό θάνατο του πρωτεργάτη και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής των InnoDays και του Hackathon, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γρηγορούδη, ένα ξαφνικό και δυσάρεστο γεγονός για το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την οδύνη τους.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Καινοτομίας 2023 με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, ευχαριστεί θερμά:

• Τα Μέλη Κριτικής Επιτροπής (αλφαβητικά): κ. Ευάγγελο Καραγιάννη (δ/ντη Medical Waste), κ. Γεώργιο Κριτσωτάκη (Αν. Καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ), κα. Μαρία Μανιαδή (Grant Thornton), κ. Χρήστο Μπίλιο (Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης), κ. Ιωάννη Τσαμαρδίνο (Καθηγητή Πανεπιστήμιου Κρήτης).

• Τους Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου (αλφαβητικά): κ. Ηρακλής Καραντώνης (Δίκτυο PRAXI), κ. Δημήτρη Κουτσιούλη (Δ/ση EnzyQuest), κ. Γεώργιο Κυπριωτάκη (Σύμβουλο Επιχειρήσεων), κ. Αθανάσιο Σπυριάδη (Επ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης).

• Την πολυπληθή ομάδα εθελοντριών/ εθελοντών, προπτυχιακών φοιτητών από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που συνέβαλλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook