φωτο create.vista
Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Τα περισσότερα αιτήματα φιλοξενίας και προστασίας κακοποιημένων γυναικών πανελλαδικά, τα δέχεται ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στα Χανιά, μεταξύ των 20 ξενώνων που λειτουργούν συνολικά στην επικράτεια.

Η ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών και η κοινοποίηση του προβλήματος μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και του κινήματος metoo, δεν έφερε αύξηση ή μείωση του αριθμού των θυμάτων που αναζητούν στα Χανιά καταφύγιο σε έναν ξενώνα. Ο ρυθμός παραμένει δυστυχώς σταθερός και υψηλός. Αυτό όμως που άλλαξε μετά το «κύμα» ευαισθητοποίησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση δέχονται περισσότερη υποστήριξη από τους οικείους τους και έχουν στο πλευρό τους, αρωγό το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Όπως είπαν στο Flashnews.gr, δυο στελέχη του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Χανίων, τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών είναι περισσότερα στις αστικές περιοχές των Χανίων συγκριτικά με την επαρχία. Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι τα θύματα είναι γυναίκες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή αλλοδαπής χώρας. Αυτή όμως είναι μια ψευδής εντύπωση. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες από τα Χανιά, που εργάζονται, έχουν κάνει τις σπουδές τους και βρίσκονται σε μια κακοποιητική σχέση από την οποία είναι δύσκολο να βγουν, λόγω φόβου και ανασφάλειας.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που απευθύνεται στον Ξενώνα στα Χανιά, στέκεται στα πόδια του, δεν επιστρέφει στην κακοποιητική σχέση και κάνει μια νέα αρχή στη ζωή πιστεύοντας στις δικές του δυνάμεις. Υπάρχουν δυστυχώς και γυναίκες που επιστρέφουν στη σχέση. Το ποσοστό αυτό όμως είναι μικρό. Ζητούμενο, γι’ αυτές τις γυναίκες, πέρα από τη δημιουργία μιας νέας αρχής, είναι να καταφέρουν να μην επιλέξουν πάλι έναν κακοποιητικό σύντροφο στην επόμενη συντροφική τους σχέση.

Μια σημαντική παράμετρος στη διαχείριση του προβλήματος είναι η προσεκτική προσέγγιση των θυμάτων από τους επαγγελματίες υγείας και τις αρχές, όταν βρεθούν μπροστά σε περίπτωση κακοποιημένης γυναίκας. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Χανίων πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων, προκειμένου να ενημερώσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τους τρόπους προσέγγισης των θυμάτων όταν αυτά φτάνουν στο νοσοκομείο μετά από επεισόδιο κακοποίησης. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να μην είναι επικριτικός, να είναι διακριτικός στις ερωτήσεις του προς το θύμα και αν η γυναίκα δε θέλει να μιλήσει, να μην την πιέσει και να προγραμματίσει νέο ιατρικό ραντεβού μαζί της με στόχο να δώσει περιθώριο στη γυναίκα να τον εμπιστευτεί και να μπορέσει να «ανοιχτεί» τη δεύτερη φορά.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να απευθυνθούν σε δομές που ασχολούνται με τη βία. Μπορούν εκτός από την αστυνομία, να έρθουν σε επαφή είτε με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Χανίων μέσω του τμήματος της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων (τηλ. 2821341692) είτε με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας (τηλ. 2831056607) το οποίο προσφέρει καθοδήγηση, πληροφορίες, συμβουλές καθώς και νομική βοήθεια στις γυναίκες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook