Για απαράδεκτη κατάσταση στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων που δημιουργεί ένα ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας κάνουν λόγο βουλευτές του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το κτίριο που στεγάζονται τα δικαστήρια Χανίων.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση τους περιγράφουν την κατάσταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κτιρίου χαρακτηρίζοντας την αρκετές φορές ως απαράδεχτη ενώ τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι των δικαστηρίων δεν μπορούν να επιτελέσουν σωστά τα καθήκοντα τους καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος, αίθουσες και γραφεία για να εργαστούν. Το ζήτημα της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων από άτομα ΑμεΑ είναι ακόμα ένα θέμα που θίγουν στην ερώτηση τους ενώ ακόμη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για χώρους υγιεινής.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για χώρους αναμονής ως αποτέλεσμα πολλές φορές να περιμένουν στους διαδρόμους, κρατούμενοι, μάρτυρες, δικηγόροι και απλοί πολίτες.

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους διερωτώνται για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στο υφιστάμενο κτήριο ενώ ζητάνε την ανέγερση νέων δικαστηρίων και την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των Συντυχάκη Μανώλη, Γκιόκα Γιάννη και Κομνηνάκα Μαρία προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών:

Η απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων δημιουργεί ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Χανίων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίριο, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1893 και υπάρχει προβληματισμός για τη στατική του επάρκεια. Σχεδόν μετά από κάθε σεισμό, εμφανίζονται καινούριες ρωγμές, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για στατική και αντισεισμική θωράκιση (δεν έχει καν εκπονηθεί μελέτη). Μαζί με αυτά, το ένα από τα υπόγεια, όπου φυλάσσονται τα πειστήρια, πλημμυρίζει, ενώ το ταβάνι του υπογείου, που είναι και το πάτωμα του διαδρόμου του Πρωτοδικείου, έχει διαβρωθεί και αποκαλύφθηκαν τα σίδερα που το στηρίζουν.

Τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι δικαστικοί εκτελούν τα καθήκοντά τους σε ασφυκτικά μικρούς χώρους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο Ποινικό και στο Πολιτικό τμήμα του Πρωτοδικείου Χανίων οι υπάλληλοι στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλο, για 12 Πρωτόδικες υπάρχει μόνο ένα γραφείο 15 – 20 τετραγωνικών για τον Πρόεδρο Υπηρεσίας, ενώ δεν υπάρχει αίθουσα δικαστών. Για αυτό, άλλωστε, κάθε τόσο αναγκάζονται να ψάχνουν άδειο γραφείο για να μπορέσουν να εργαστούν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ειρηνοδικείο Χανίων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες των Δικαστηρίων. Παράλληλα με τις αντίξοες συνθήκες εργασίας έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, καθώς ο σημερινός αριθμός (καλύπτεται μόνο το 40% των αναγκών) είναι ανεπαρκής για να στηρίξει τις απαιτούμενες ανάγκες.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν αίθουσες αναμονής πολιτών και κρατουμένων, με αποτέλεσμα στον μικρό διάδρομο του Πρωτοδικείου, αλλά και έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων, να στριμώχνονται πάρα πολλές φορές κατηγορούμενοι ή κρατούμενοι που περιμένουν να απολογηθούν, μάρτυρες που περιμένουν να καταθέσουν, αστυνομικοί, δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, υπάλληλοι, οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης, δεν υπάρχουν χώροι παραμονής μαρτύρων, χώρος ιατρείου, αίθουσα ολομέλειας, αλλά και αίθουσα πληροφορικής για την εγκατάσταση των συστημάτων πληροφορικής. Ακόμη και ο αριθμός των αιθουσών συνεδριάσεων είναι ανεπαρκής, καθώς πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο μετά από διακοπές συνεδριάσεων να είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση κοντινής χρονικά ημερομηνίας για τη συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης. Επίσης, δεν υπάρχουν χώροι φύλαξης αρχείου.

Επιπλέον, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η πρόσβαση για ΑμεΑ. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει επάρκεια σε τουαλέτες (είναι κοινές αντρών-γυναικών, μια για κάθε υπηρεσία), ενώ δεν υπάρχει τουαλέτα για το κοινό, ούτε προσβάσιμη για ΑμεΑ. Συνάμα οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι παμπάλαιες και επικίνδυνες. Πέρα από τα παραπάνω, δεν υπάρχει ούτε χώρος στάθμευσης, που να καλύπτει τις ανάγκες. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη μηδενική του φύλαξη, δε διαμορφώνουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η αποκατάσταση – ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου δεν αποτελεί παρά μόνο προσωρινή λύση, για τη βελτίωση των συνθηκών μέχρι την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, καθώς το υφιστάμενο κτίριο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εργαζόμενων των Δικαστηρίων (υπάλληλοι, δικαστές, δικηγόροι).

Κατά συνέπεια, το έργο της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χανίων χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει και να διασφαλιστεί η αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος (κατασκευή – λειτουργία), χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες, χωρίς ΣΔΙΤ, καθώς από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) κερδισμένοι θα βγουν μόνο οι ιδιώτες επενδυτές και χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι των Δικαστηρίων (υπάλληλοι, δικαστές, δικηγόροι), και συνολικά ο λαός που θα κληθεί να βάζει το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχει ο ιδιώτης (πάρκινγκ, κυλικεία κ.ά.).

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και των εκάστοτε δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που η πολιτική τους αδιαφορεί μπροστά στις ανάγκες και την ασφάλεια των εργαζομένων και αντιμετωπίζει με τη λογική κόστους – οφέλους και με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων την αναγκαιότητα για ασφαλή, σύγχρονα δημόσια κτίρια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την επισκευή – συντήρηση του υφιστάμενου κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου ως προσωρινή λύση, για τη βελτίωση των συνθηκών μέχρι την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά.
  • Την ανέγερση, άμεσα, νέου Δικαστικού Μεγάρου Χανίων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος (κατασκευή – λειτουργία), χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες, χωρίς ΣΔΙΤ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με βάση τις ανάγκες.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook