Κωνσταντίνος Συλιγάρδος Κωνσταντίνος
Συλιγάρδος

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ρευστή περίοδο στην περιοχή μας,κατόρθωσε,να γίνει ο άνθρωπος που άλλαξε το δόγμα και την γενικότερη ίσως φιλοσοφία στο στράτευμα.

Ο ίδιος με την ευθύτητα και την γενναιότητα του,συνδύασε τα εκσυγχρονιστικά άλματα που έκανε, με την προβολή της ένδοξης πορείας και Ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων.

Μετέτρεψε δε την φιλοσοφία των Ε.Δ σε ένα status που ουσιαστικά συνοψίζεται στη φράση «ούτε μύγα στο σπαθί μας» Κομβικό σημείο υπήρξε άλλωστε και η αξέχαστη δήλωση του: «Όποιος τολμήσει να πατήσει απρόσκλητος σε Ελληνικό έδαφος,πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε τι θέλει…»

Μια δήλωση που δεν είχαμε ακούσει ποτέ και που ήθελε μεγάλο ψυχικό απόθεμα αφενός, άριστη δε γνώση του αντικειμένου του και αλάνθαστο υπολογισμό της ισχύος μας αλλά και του αποδέκτη.

Η σύμπτωση δε της συνύπαρξης με τον σημερινό πρωθυπουργό,που όχι μόνο δεν του έβαλε «φρένα» αλλά τον εμπιστεύτηκε σε όλες τις κρίσιμες ώρες της τελευταίας τετραετίας,όσο δηλαδή διήρκησε και η θητεία του, ήταν μια συνεργασία που επέφερε καρπούς,οδηγώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει από του βήματος της ΔΕΘ το περίφημο «τσαμπουκά γιόκ»

Είχαν βέβαια προηγηθεί τα γεγονότα του Έβρου,η υπόθεση της φρεγάτας Κεμαλ Ρέις,και όσα ακολούθησαν της επακούμβησης, και μια σειρά από άλλα περιστατικά που έγιναν γνωστά ή όχι.

Η σημερινή άλλωστε δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη,τονίζοντας μεταξύ άλλων,
«Ο Στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας»

Τα 4 αστέρια του στους ώμους του επιτρέψτε μου να πω ότι ζύγιζαν και θα ζυγίζουν περισσότερο από όσο συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μόνο θέμα που δημιουργεί η αποστρατία του είναι ότι ο πήχης πλέον για τον διάδοχο του βρίσκεται ψηλά.
Είμαι σίγουρος δε,ότι αυτό που θα διδάσκεται πλέον δεν είναι μόνο η τακτική του σε θέματα διαχείρισης κρίσης ακόμα και σε περιπτώσεις που ο Στρατός έδωσε λύσεις όπου χρειάστηκε σε πολίτες ( σε πυρκαγιές,εγκλωβισμός στην Αττική οδο,φυσικές καταστροφές κ.α) αλλά και η ταχύτητα λήψης ορθών αποφάσεων σε δύσκολες ώρες όπως τελικά αποδείχτηκε.

Πρόσφατα είχα την τιμή να φιλοξενηθώ στο γραφείο του και να μιλήσουμε για διάφορα θέματα,το όραμα του για την Κρήτη και για ένα σωρό ενδιαφέροντα στρατιωτικά θέματα.

Με άφησε άφωνο όταν μου δήλωσε ότι «εγώ τελείωσα με την καριέρα μου όταν κρίθηκα και έλαβα την προαγωγή στο Ύπατο Αξίωμα των Ελληνικών Όπλων κάνοντας με το ΚΥΣΕΑ Αρχηγό.
Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ψηλότερα για έναν ένστολο είπα…είναι η ώρα της ουσιαστικής προσφοράς στην πατρίδα μέσα από το ιερό αυτό καθήκον»

Στρατηγέ,οφείλουμε σήμερα να σε τιμήσουμε σεμνά και ταπεινά όλοι μας,όπως τίμησες όλα αυτά τα χρόνια την πατρίδα μας και το Στράτευμα.

Τα πολλά παράσημα στο στήθος του,εμπλουτίζονται σήμερα με αυτό το παράσημο της αναγνώρισης από μέρους των απλών πολιτών, όλων εμάς δηλαδή,που μας έκανε αφενός να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βραδιά σε δύσκολες και πονηρές εποχές και ταυτόχρονα υπερήφανους για το υψηλό φρόνιμα του στρατού μας,το οποίο ανυψώθηκε περισσότερο από ποτέ στην σύγχρονη ιστορία του.

Να έχετε την υγεία σας και να χαρείτε πλέον τις επιλογές σας ως πολίτης που θα παραμείνει χρήσιμος στην πατρίδα και στην κοινωνία από δω και μπρος.

Αρχηγέ,σας παρακαλώ όπως δεχτείτε τις ευχαριστίες μας.

Κων/νος Γ.Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook