Την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από το ευρώ προβλέπουν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και τραπεζίτες. Ήδη ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος JP Morgan προσδιορίζει τις άμεσες ζημίες των ξένων από την Ελλάδα στα 400 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan προχώρησε σε έκθεσή της σε μία πρώτη ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα προκύψουν σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει το δρόμο της αποχώρησης.
Σύμφωνα με την JP Morgan το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αύξησε σημαντικό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Πως θα συμβεί αυτό; Οι αγορές αναμένεται να προκαλέσουν την έξοδο, σε περίπτωση που η Τρόικα διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα προκληθεί πανικός στις αγορές και θα ενταθούν οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει όρια στην έξοδο κεφαλαίων ενώ θα πληρώνει τις ανάγκες του με ελληνικούς τίτλους, πιθανόν ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αποταθούν μόνο στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, τον ELA, αλλά ακόμη και αυτός ο μηχανισμός δεν έχει απεριόριστα κεφάλαια. Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν ακόμη να δανειστούν περί τα 65 δισ. ευρώ. Αλλά και πάλι, πραγματική εικόνα για τη δυνατότητα δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα έχουμε περί τα τέλη Ιουνίου, αναφέρει η JP Morgan.

Οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καθαρά αρνητικές, αν όχι καταστροφικές, αναφέρει η JP Morgan. Υψηλός πληθωρισμός, έλλειψη αποθεμάτων, μεγάλη μείωση του βιωτικού επιπέδου, κοινωνικές εντάσεις, διεθνή πολιτική απομόνωση. Γι’ αυτούς τους λόγους οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι κάτω από το 50%.

Ποιες θα είναι οι πιθανές άμεσες απώλειες για τον υπόλοιπο κόσμο

Οι κύριες άμεσες απώλειες θα είναι τα 240 δις. ευρώ ελληνικού χρέους που διακρατείται από τους ξένους πιστωτές, με περίπου 130 δις. ευρώ επιπλέον που είναι η έκθεση του ευρωσυστήματος μέσω του προγράμματος TARGET2 και επιπλέον 25 δις. ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μόνο αυτά τα ποσά ανεβάζουν το κόστος εξόδου κοντά στα 400 δις. ευρώ, ενώ αναλογιστούμε τις εύκολες δηλώσεις των ευρωπαίων στα περί εξόδου, τότε προφανώς το ποσό είναι διαχειρίσιμο, αναφέρει η JP Morgan.

Ποιες θα είναι οι πιθανές έμμεσες απώλειες για τον υπόλοιπο κόσμο

Αν και τον περασμένο χρόνο οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να πείσουν τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αναταραχές σε Ιταλία και Ισπανία. Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών δείχνει ότι τα συμβαίνονται στην Ελλάδα λειτουργούν ως οιωνός για το τι πρόκειται να γίνει στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Τα προβλήματα θα είναι μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς τα 800 δις. ευρώ ιταλικών και ισπανικών ομολόγων που διακρατούνται από ξένους επενδυτές, προσθέτοντας και τα περίπου 500 δις. ιταλικών και ισπανικών τραπεζικών τίτλων.

Τι θα βελτιώσει την κατάσταση

Ένα σχέδιο Marshall για την Ελλάδα ίσως είναι η τελευταία ελπίδα. Αν και έχουν ειπωθεί πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση, λίγα έχουν γίνει. Σε περίπτωση που υπάρξουν μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου, τότε μπορεί τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν να ανακόψουν το πτωτικό σπιράλ της οικονομίας.

PKO Bank Polski: Η στιγμή της Lehman για το ευρώ πλησιάζει – Προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της από το ευρώ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής και κατ\’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας κρούουν ο ένας μετά τον άλλο και οι ανά τον κόσμο τραπεζίτες.

\”Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδηγείται προς έναν δρόμο, τόσο κακό, όσο η κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008\” δηλώνει ο Zbigniew Jagiello, ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης πολωνικής τράπεζας, βάσει στοιχείων ενεργητικού, της PKO Bank Polski.

\”Βρισκόμαστε κοντά στο κρίσιμο σημείο. Ήδη, υπάρχουν πλέον επίσημες συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πως μπορεί αυτό να γίνει\”, τονίζει ο Jagiello.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, κάνει λόγο και για παρασκηνιακές συζητήσεις, αναφορικά με την κατάσταση και της πορτογαλικής οικονομίας.

\”Eλλάδα και Πορτογαλία είναι μικρές χώρες, αλλά τα δύο κράτη που ακολουθούν είναι μεγαλύτερα… \”, προσθέτει, αναφερόμενος, στην Ισπανία και την Ιταλία.

Παράλληλα, ο τραπεζίτης επισημαίνει πως η PKO Bank Polski (η οποία εμφάνισε κέρδη ύψους 1 δισ. ζλότυ – 302 εκατ. δολ – στο πρώτο τρίμηνο), έχει ήδη αρχίσει να προτοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέων αναταραχών που θα συνδέονται με την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook