Στην περιοχής της Χρυσοσκαλίτισσας Κισσάμου βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντιχάκη, Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και συναντήθηκε με ομάδες παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας και του Ελαφονησίου.

Στην συζήτηση οι παραγωγοί παρουσίασαν στον Βουλευή του Κόμματος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά. Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, με τις τιμές στο αδρευτικό νερό στα αγροεφόδια , στα λιπάσματα, στους σπόρους να είναι στα ύψη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σύσκεψη αναφέρουν τα εξής: «η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών που και στον Νομό Χανίων οργανώνονται και συζητάνε συντονισμένα τις κινήσεις τους, με στόχο να εκφραστεί η αντίθεση των αγροτών απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στο ξεκλήρισμά τους.

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας του Κόμματος στην Ύπαιθρο οργανώθηκε περιοδεία με επικεφαλής των Μανώλη Συντιχάκη, Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ όπου συναντήθηκε με ομάδες παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας και του Ελαφονησίου.

Στο κλιμάκιο συμμετείχε ο Γραμματέας της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ, Αγριμάκης Σπύρος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κισσάμου Γιώργος Φραγκιουδάκης και η γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κισσάμου του ΚΚΕ, Όλγα Ψαράκη.

Στην συζήτηση οι παραγωγοί παρουσίασαν στον Βουλευή του Κόμματος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, με τον αναχρονιστικό κανονισμό να μην αποζημιώνει καταστροφές στο κεφάλαιο που δαπανάνε οι αγρότες. Πρόσφατα μάλιστα  ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Ελαφονήσι και στα Φαλάσαιρνα,προξένησε ζημιές σε μονάδα θερμοκηπίων με τους παραγωγούς να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης.

Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, με τις τιμές στο αδρευτικό νερό στα αγροεφόδια , στα λιπάσματα, στους σπόρους να είναι στα ύψη.

Την συζήτηση επίσης απασχόλησε το ζήτημα της έλλειψης υποδομών στην Ύπαιθρο, το κακό δίκτυο του κάθετου άξονα που συνδέει το Ελαφονήσι με τον ΒΟΑΚ, σε μια περιοχή που πέρα από την ανάγκη για μετακινήσεις των αγροτικών προϊόντων , έχει και πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Έντονη ανυσηχία εκφράστηκε και για την έλλειψη νερού, όπου δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα,με τις λιμνοδεξαμενές των Αγ. Θεοδόρων και της Χρυσοσκαλίτισσας να είναι κατεστραμένες και να μην έχουν επιδιορθωθεί εδώ και χρόνια.

Τέλος θίχτηκε το πρόλβημα της έλλειψης εργατικών χεριών, όπως και η έλλειψη επαρκών ελέγχων στους σπόρους, με αρρώστιες να παρουσιάζονται στην παραγωγή, όπως η καστανή ριτίδωση στην ντομάτα που έχει ως συνέπεια ακόμα και την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής αν χτυπήσει την καλλιέργεια.

Ο Μανώλης Συντιχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών με δεκάδες παρεμβάσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει στο Κοινοβούλιο, αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Τόνισε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικές και φαίνονται από τις απαντήσεις που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με χαρακτηριστική την πρόσφατη απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ΚΚΕ για το τί μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί καστάνου που υπέστησαν πλήγμα στην παραγωγή τους. Η απάντηση του Υπουργείου είναι ότι δεν αναγνωρίζει ότι στα χωριά των Χανίων, όπως το Έλος ή τα Παλιά Ρούματα υπάρχουν καστανοπαραγωγοί . Συγκεκριμένα στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται: ” στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ 2022), δεν υπάρχει καμία Οργάνωση Παραγωγών με κάστανα μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων της.”

O Βουλευτής και τα στελέχη του ΚΚΕ σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Ταυτόχρονα όμως ανέδειξαν την αναγκαιότητα να στηριχθούν οι ίδιοι οι αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών που όπως σε όλη την χώρα , αλλά και στον Νομό Χανίων ετοιμάζονται με συλλογικές διαδικασίες να βγουν στα μπλόκα του αγώνα. Το ΚΚΕ καλεί τον  λαό που ζεί στην Ύπαιθρο και θέλει να μείνει στα χωριά του και να καλλιεργήσει την γή του , να βγάλει συμπεράσματα από την διαχρονική πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις που υλοποίησαν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την ΚΑΠ. Όπως ειπώθηκε έχουν ευθύνη όλα τα αστικά κόμματα , με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι από κοινού Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την ΚΑΠ που δίνει ένα ακόμα χτύπημα με την περικοπή των ενισχύσεων. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ρίχνει την ευθύνη στην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ , για να αποπροσανατολίσει και να μην βγούν συμπεράσματα που θα βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η λύση βρίσκεται στην ένταση του οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να πιέσει την εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει λύση στα πιεστικά προβλήματα των αγροτών, να αποσπάσει κατακτήσεις, όπως έγινε το 2016 όπου οι αγρότες με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους κατάφεραν να πετύχουν την θέσπιση αφορολόγητου ορίου, απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σχεδίαζει να τους φορολογήσει από το 1ο ευρώ».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook