Αυξημένα θα πληρώσουν οι δημότες τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα Χανιά για το 2024, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό. Τις προηγούμενες ημέρες είχε προϊδεάσει ο δήμαρχος Χανίων από κοινού με τους υπόλοιπους δημάρχους του νομού, για την επικείμενη τότε αύξηση των δημοτικών τελών, αποδίδοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, στην οικονομική ασφυξία που όπως είχε υποστηρίξει υφίστανται οι δήμοι λόγω αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας.

Η τελική πρόταση μετά από επιμέρους τροποποιήσεις παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων με τη δημοτική αρχή να δέχεται έντονη κριτική από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση της εισήγησης στο δημοτικό συμβούλιο, του αντιδημάρχου οικονομικών, στο οικιακό τιμολόγιο, η αύξηση για ένα σπίτι 80 τ.μ. εντός της πόλης των Χανίων ανέρχεται σε 2,8 ευρώ σε μηνιαία βάση, αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τ.μ. σε περιαστική περιοχή η αύξηση φτάνει στα 4,5 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Αναλυτικά τα δημοτικά τέλη για το 2024 στον δήμο Χανίων

Τάσος Αλόγλου

Ο αντιδήμαρχος Χανίων, θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τη δημοτική αρχή στην αύξηση για φέτος των δημοτικών τελών, προκειμένου να καλύψει την αύξηση του κόστους λειτουργίας του δήμου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι εξελίξεις από το τέλος του Νοέμβρη και μετά έχουν διαταράξει τον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι ως οικονομική υπηρεσία να τον αναδιαμορφώσουμε. Η εφαρμογή του τέλους ταφής με αναδρομική ισχύ και υποχρέωση πληρωμής του μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 υπολογίζεται στα 3,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η αύξηση των μισθών του δημοσίου, με την οποία είμαστε θετικοί, είναι ανέρχεται μεσοσταθμικά περίπου στο 10%. Η πλατφόρμα του τέλους παρεπιδημούντων μεταφέρθηκε στη διαχείριση της ΑΑΔΕ, για την οποία διαχείριση θα παρακρατείται από τους δήμους το 20%. Επιπλέον η διαχείριση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου περνά στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζονται οι αντίστοιχοι πόροι»

Μηνάς Βουλγαρίδης (εκ μέρους παράταξης Κ. Μανιμανάκη)

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αθλιότητα» τόνισε ο κ. Βουλγαρίδης λέγοντας ότι η παράταξή του κατανοεί τη δυσχερή θέση της σημερινής δημοτικής αρχής να ισοσκελίσει έναν προϋπολογισμό κάτω από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν. Συμπλήρωσε ωστόσο: «Εκεί όμως που μπορούμε να κατανοήσουμε ευθύνες στη δημοτική αρχή είναι τρία πράγματα. Πρώτον, περιόρισε τον αγώνα της στα δικαστήρια με προσφυγές και σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Έστω και τώρα την καλούμε να οργανώσει το μέτωπο πάλης που χρειαζόμαστε. Δεύτερον, στο θέμα της ανακύκλωσης θα έπρεπε από το 2020 να δώσει τη μάχη με αποτελεσματικότητα. Το ποσοστό ανακύκλωσης που είναι 35% είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με την ευρωπαϊκή οδηγία που είναι 55%. Αυτό που συμβαίνει σήμερα σημαίνει αύξηση των τελών ταφής που οφείλεται σε καθυστέρηση σειράς περιβαλλοντικών ποιτικών που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει καλύτερα. Τρίτον, η δημοτική αρχή καθυστέρησε πολύ στην προβολή και διαφήμιση της ανακύκλωσης.»

Χαράλαμπος Λουτσέτης

«Τα σπασμένα για άλλη μια φορά τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι της πόλης» τόνισε ο κ. Λουτσέτς επικρίνοντας το γεγονός ότι το μεγάλο ποσοστό επιβάρυνσης του επιπλέον κόστους μετακυλίεται στα σπίτια και όχι για παράδειγμα στα ξενοδοχεία.

«Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά το πρόβλημα το ήξερε. Συνειδητά εφαρμόζετε αυτό που κάνει το κεντρικό κράτος, ποιος πληρώνει το μάρμαρο και τα σπασμένα: οι πολλοί. Από το επιπλέον κόστος, το 36,5% το πληρώνουν τα οικιακά τιμολόγια, τα σπίτια. Τα ξενοδοχεία παρά την αύξηση των συντελεστών που λέτε, επιβαρύνονται μόνο 6%. Λέτε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε μεγαλύτερους συντελεστές καθώς πρέπει να δικαιολογούν την παραγωγή αποβλήτων και δεν μπορείτε με τους συντελεστές να κάνετε πολιτική, γιατί πρέπει να είστε δίκαιοι. Αυτό όμως αναιρείται από την τοποθέτησή σας ότι βάζετε τα airbnb παραπάνω από τα ξενοδοχεία προκειμένου να καλύψετε τις εκπτώσεις που κάνουμε στους φοιτητές. Άρα κάνετε πολιτική. Πώς ένα airbnb έχει παραπάνω απορρίμματα από ένα ξενοδοχείο; Κάνετε πολιτική. Γιατί λοιπόν δεν πάτε τους συντελεστές σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα; Τα σπασμένα για άλλη μια φορά τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι της πόλης»

Νίκος Βουρλάκης ως μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

Ο κ. Βουρλάκης εκπροσωπώντας ως μέλος, τον ΕΣΧ, επεσήμανε αρχικά ότι θα έπρεπε να έχει γίνει πρώτα μια μικρή διαβούλευση με φορείς που επηρεάζονται άμεσα από αυτές τις αυξήσεις, «όχι μόνο ως προς τη λειτουργία τους αλλά και ως προς την επιβίωσή τους» όπως είπε. Εν συνεχεία μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ο οποίος ζητά από τον δήμο: «την ακύρωση κάθε αύξησης που μόνο στόχο έχει την οικονομική εξάντληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας. Καλεί να μην προχωρήσει ο δήμος σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών που θα επιβαρύνει τον μικρό επιχειρηματία και την πολύ μικρή επιχείρηση. Τα ανταποδοτικά τέλη που επιχειρεί να εισπράξει για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό να εισπραχθούν από εκείνους που πραγματικά παράγουν το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων, από αυτούς που είναι ωφελημένοι από νόμους και διατάξεις και αποδεδειγμένα προσφέρουν τα λιγότερα φορολογικά έσοδα.»

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook