Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος Βαρτζόπουλου σύμφωνα με την οποία τα άτομα που με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρονται από την αστυνομία στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων θα τίθενται εκτός αρμοδιότητας της αστυνομίας πριν την ολοκλήρωση της εξέτασής τους.

Το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στην ανακοίνωσή του, που ακολουθεί, κάνει λόγο για δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών σε εργαζόμενους και ασθενείς:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με εντέλλεσθε του υφυπουργού κ. Βαρτζόπουλου, υπεύθυνου για τα θέματα ψυχικής υγείας, για ακόμη μια φορά επιδιώκει να θέσει σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους των ψυχιατρικών κλινικών αλλά και των επειγόντων των Γενικών Νοσοκομείων.

Χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία μέριμνα για την στελέχωση προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που είναι απαραίτητες για την λειτουργία της εφημερίας, ανακοίνωσε ότι τα άτομα που προσέρχονται στα ψυχιατρικά τμήματα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, θα φεύγουν από την αρμοδιότητα της αστυνομίας πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης και θα αποτελούν ευθύνη του ψυχιατρικού τμήματος και του εφημερεύοντος ψυχιάτρου, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος. Έτσι, εξεταζόμενοι με διαταραχές συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων υποστελεχωμένων, χωροταξικά ακατάλληλων με σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους, το προσωπικό αλλά και τους λοιπούς ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών .

Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο μας η αίθουσα της ψυχιατρικής συνέντευξης βρίσκεται στο χώρο των επειγόντων περιστατικών ο οποίος στις γενικές εφημερίες κατακλύζεται από κόσμο που συνωστίζεται στους στενούς διαδρόμους που οδηγούν στην αίθουσα συνέντευξης, ενώ η ίδια η αίθουσα δε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας για υποδοχή ψυχιατρικών περιστατικών. Ακολούθως, ένας ασθενής που θα χρειαστεί να εισαχθεί στη Ψυχιατρική κλινική θα χρειαστεί να διασχίσει μια σημαντική απόσταση στην οποία βρίσκονται έξοδοι, υπηρεσίες, ενώ πολλές φορές στοιβάζονται με απαράδεκτο τρόπο υγειονομικά υλικά αποθήκης. Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο μας έχει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ασφαλείας ενώ οι ανάγκες φύλαξης καλύπτονται από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να διαχειριστεί ψυχιατρικά περιστατικά.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η παραπάνω απόφαση εγκυμονεί σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Παράλληλα περιστατικά που έρχονται από την επαρχία ή το ν. Λασιθίου με εισαγγελική εντολή προς εξέταση, αφού οι αστυνομικοί που τους συνόδευσαν αποχωρούν μόλις φτάσουν στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές τους όταν δεν θα κρίνεται η ανάγκη της εισαγωγής !

Στο όνομα της καταπολέμησης του στίγματος, που εμείς οι ειδικοί ψυχικής υγείας δίνουμε καθημερινό αγώνα, η κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμη μια φορά «πετάει» ανθρώπινες ψυχές, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ίδιων των ασθενών και του προσωπικού. Ως εργαζόμενοι καλούμαστε για μία ακόμη φορά, να βάλουμε φρένο σε μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες και εργαζόμενους που εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες και στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

• Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί το εντέλλεσθε του υφυπουργού Υγείας και τα νοσοκομεία να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και μόνιμο προσωπικό ασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαχείριση ψυχιατρικών ασθενών
• Να διαμορφωθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι για την υποδοχή και τη νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook