Την στήριξη τους στους εργαζόμενους της ΑΝΕΚ LINES εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, στην οποία κάνουν λόγο για πιέσεις της Attica Group προς τους εργαζόμενους για εθελούσια αποχώρηση από την εταιρεία. Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωση στα Χανιά σε 100 εργαζόμενους έχει δοθεί η επιλογή για εθελούσια αποχώρηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ότι «στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της ΑΝΕΚ LINES που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους. Η εργοδοσία της Attica Group επιχειρεί να εφαρμόσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό ξηράς. Πάνω από 100 εργαζόμενοι στα Χανιά βρίσκονται αντιμέτωποι με αφόρητες πιέσεις και ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ώστε να οδηγηθούν στην απόλυση μέσω της «εθελούσιας» εξόδου. Καλούνται να παραιτηθούν από την θέση εργασίας τους, τα δικαιώματα που έχουν θεμελιώσει, και αυτό μάλιστα παρουσιάζεται ως «επιλογή».

Η εργοδοσία της Attica Group με τον σχεδιασμό της αυτό, κάνει καθαρό ότι θεωρεί περιττούς τους εργαζόμενους, τους λογαριάζει σαν κόστους, παρόλο που πρόσφεραν για δεκαετίες στην πάλαι ποτέ ΑΝΕΚ LINES.Για να χρυσώσει το χάπι προσφέρει κάποια αποζημίωση, που μάλιστα μειώνεται όσο ο χρόνος περνάει, με στόχο να απαλλαγεί από το προσωπικό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έτσι δελεάζονται εργαζόμενοι να επιλέξουν την ανεργία, να απωλέσουν το δικαίωμά τους στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι προϋπόθεση για τα κέρδη των λίγων είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων αυτών που παράγουν τον πλούτο, των ίδιων των εργαζομένων. Αποδείχτηκε ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού δεν χωράνε αυταπάτες περί αναδιανομής των κερδών, εταιρειών που θα ελέγχονται από τον λαό , θα υπάρχει συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. Οι λίγοι ιδιοκτήτες των μονοπωλιακών ομίλων, οι κάτοχοι των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών, που μπορεί καν να μην έχουν μπει στο καράβι που είναι ιδιοκτήτες είναι αυτοί που θεωρούν τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους κόστος. Οι μεθοδεύσεις της Attica Group αποτελούν πρόκληση για τον Χανιώτικο λαό που με την ίδρυση της ΑΝΕΚ LINES μετά το Ναυάγιο του Ηράκλειο, προσδοκούσε μια ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί πρόκληση μια εταιρεία η οποία όπως ανακοίνωσε η ίδια είδε τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 21% το Ά εξάμηνο του 2023 να δίνει τελεσίγραφα στους εργαζόμενους, σπρώχνοντάς τους στην ανεργία.

Η ανάγκη του λαού των Χανίων για σύγχρονες, φθηνές και ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες μπαίνει στο ζύγι κόστους-οφέλους. Αυτό αποδείχτηκε από την συνεχή αύξηση των εισιτηρίων, από τα αδικαιολόγητα ανεκτέλεστα δρομολόγια που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα χωρίς να υπάρχει απαγορευτικό, από το γεγονός ότι πέρυσι το χειμώνα γίναμε μάρτυρες να μην υπάρχει καράβι όλες τις μέρες της βδομάδας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν  το έγκλημα που έγινε στον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon, που στοίχησε την ζωή στον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη και έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα ελλιπή μέτρα προστασίας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της Attica Group. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων της ΑΝΕΚ, απαιτούμε να μην γίνει καμιά απόλυση με οποιαδήποτε μορφή, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας χωρίς καμιά μετακίνηση εκτός Χανίων.  Τους καλούμε να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Να ενώσουν την φωνή τους με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την χώρα που προετοιμάζουν Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία για τις 28 Φλεβάρη. Το σύνθημα  « Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», τώρα είναι ανάγκη να ακουστεί δυνατά σε κάθε χώρο δουλειάς, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook