Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 8/2 συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης και το συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στα καταρτισμένα και επικαιροποιημένα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια . Τα έργα που είναι σε εξέλιξη και υπό σχεδιασμό έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και πηγές χρηματοδότησης.

Παράλληλα, δημιουργείται μια δημόσια βάση δεδομένων συνεχούς παρακολούθησης των έργων με δυνατότητα επικαιροποίησης ανά δίμηνο ή τετράμηνο και δυνατότητα εξαγωγής ειδικών αναφορών. Στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Φεβρουάριο και θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, θα υπάρχει λεπτομερής πληροφορία για τα έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και σε κάθε Δήμο της χώρας. Η πληροφορία για κάθε έργο θα είναι αναλυτική, θα έχει στοιχεία χρηματοδότησης, προόδου υλοποίησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη με ορίζοντα το 2030 γίνεται αναφορά σε 480+ έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν σε 4 ενότητες και συνοπτικά είναι:

  • Άξονας Α. Σύγχρονα Δίκτυα & Υποδομές – 145 έργα | 3,68 δισ.
  • Άξονας Β. Αγροτική Παραγωγή & Πράσινη Μετάβαση – 57 έργα | 2,33 δισ.
  • Άξονας Γ. Επένδυση & Αξία στην Περιοχή – 65 έργα | 386 εκατ. & 7 στρατηγικές επενδύσεις
  • Άξονας Δ. Δίπλα σε κάθε Πολίτη & Ποιότητα Ζωής  – 210 έργα | 1,26 δις

Εμβληματικά έργα & συνεκτικές πολιτικές

Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης κατά τμήματα: Κίσσαμος-Χανιά-Ηράκλειο, Χερσόνησος-Νεάπολη, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζή και Γέφυρα Φρουζή-Παράκαμψη Παχειάς Άμμου, Γούρνες-Χερσόνησος (ολοκληρωμένο τμήμα). | Προϋπολογισμός: 2,42 δισ. €.

Διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα

Κατά τη Φάση Ι του έργου, δρομολογήθηκε η τροφοδότηση σημαντικού μέρους του φορτίου του νησιού από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), ενώ με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική (Φάση ΙΙ) θα επιτευχθεί η πλήρης απεξάρτηση του νησιού από τις μονάδες παραγωγής με καύσιμο πετρέλαιο, που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν την ενεργειακή του επάρκεια. | Προϋπολογισμός: 1,425 δισ. €

Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου (Καστέλι)

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων. Πρόοδος υλοποίησης: 18%. Παράλληλα, είναι υπό εκπόνηση οι μελέτες σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». | Προϋπολογισμός: 521,84 εκατ. €

Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού (ΣΔΙΤ)

Ενίσχυση των αρδευτικών αναγκών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν καλύπτονται από συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, κατάργηση πολλών τοπικών γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την ανακούφιση των υπόγειων υδροφορέων και ταυτόχρονη αύξηση αρδευόμενων εκτάσεων με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας τους. |Προϋπολογισμός: 267,1 εκατ. €

Έργα Φράγματος Πλατύ με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά και αρδευτικά δίκτυα Νομού Ρεθύμνου

Κατασκευή του φράγματος Πλατύ στο Ν. Ρεθύμνου, κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Ν. Ρεθύμνου. |Προϋπολογισμός: 170 εκατ. €

Ταμιευτήρας Μπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργων Γρα Λυγιάς και Φράγμα Μύρτου

Κατασκευή συμπληρωματικών έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιά και Φράγματος Μύρτου και παραλίμνιας οδού. | Προϋπολογισμός: 53,5 εκατ. € Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη και έργα ενίσχυσης ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη από το Οροπέδιο Λασιθίου Παρεμβάσεις ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού του ταμιευτήρα Αποσελέμη με πλεονάζοντα πλημμυρικά ύδατα από το Οροπέδιο Λασιθίου, για την βελτίωση της επάρκειας των Δικτύων Ύδρευσης των πόλεων του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. | Προϋπολογισμός: 52,36 εκατ. €

Μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου

Μελέτη, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, η οποία θα εξυπηρετεί το σύνολο της ΠΕ Ρεθύμνου. | Προϋπολογισμός: 36,99 εκατ. €

Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων και ΧΥΤΥ Ηρακλείου

Αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή

«Μαύρος Σπήλιος» με στόχο την εκτεταμένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, τη μείωση του υπολείμματος που οδηγείται στο ΧΥΤΑ και την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου πιστοποιημένων χαρακτηριστικών που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. |Προϋπολογισμός: 30,92 εκατ. €

Παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ

Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο και ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου. |Προϋπολογισμός: 75 εκατ. €

Νησιωτική διακυβέρνηση

73 εκατ. € οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, ενώ είναι υπό σχεδιασμό κρίσιμα επιπλέον έργα. Μεταξύ αυτών ο νέος επιβατικός σταθμός στο λιμένα των Χανίων στη Σούδα, το νέο αγκυροβόλιο στη Γαύδο, η θωράκιση του λιμένα του Ρεθύμνου, η αναβάθμιση των λιμένων της Σητείας και του Αγίου Νικολάου, η εμβληματική παρέμβαση ανάπλασης στο Λιμένα Χερσονήσου, οι λιμένες στην Αγία Ρουμέλη και στην Παλαιόχωρα.

Πολιτισμός: Συνεκτικές παρεμβάσεις και μακρόπνοη στρατηγική

104 εκατ. € για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των πολιτιστικών υποδομών. Μεταξύ αυτών η συντήρηση και η ανάδειξη των μινωϊκών ανακτόρων, η αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών στο Δικταίο Άντρο, η λειτουργία νέων μουσείων στα Χανιά και στη Μεσαρά, η αναβάθμιση του μουσείου του Αγίου Νικολάου, η εκπόνηση μελετών για το νέο αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο, η αποκατάσταση των Ενετικών Νεωρίων στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος» αφορά ιδιαίτερα σε  πολιτιστικά αγαθά, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, τα οποία υποστηρίζουν την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, σε μνημεία των οποίων τα διαχειριστικά σχέδια εκπονούνται, προκειμένου να προταθούν για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η σειριακή εγγραφή των έξι μινωικών ανακτορικών κέντρων -Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζάκρου, Ζωμίνθου, Κυδωνίας.

Υγεία: Συνεκτικές παρεμβάσεις και ανθρωποκεντρική στρατηγική

148,4 εκατ. € για την αναβάθμιση και επέκταση των νοσοκομείων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, ΠΑΓΝΗ, Χανίων, Αγίου Νικολάου και των κέντρων υγείας, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του βιοϊατρικού εξοπλισμού. Οι παρεμβάσεις συμβάλλουν στην αύξηση της δυναμικότητας των νοσοκομείων και της δυνατότητας διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων, στην επέκταση των κλινών ΜΕΘ και στην ανακαίνιση τμημάτων επειγόντων περιστατικών αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Παιδεία: Συνεκτικές παρεμβάσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

430 εκατ. € για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων των Πανεπιστημίων, την ενίσχυση της έρευνας, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ.ά. Μεταξύ αυτών η ανέγερση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο δυναμικότητας 4.846 κλινών (255,4 εκατ. €) και η κατασκευή οκτώ νέων σχολικών μονάδων και του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας Λαών στα Χανιά μέσω ΣΔΙΤ (33,7 εκατ. €).

Έρευνα-Καινοτομία: Η Κρήτη στο επίκεντρο

191 εκατ. € για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Μεταξύ αυτών η επέκταση – αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ (56,9 εκατ. €) και η επέκταση και αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ (38,33 εκατ. €).

Περιβάλλον: Δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία του φυσικού πλούτου

Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αναθεωρούνται τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση δύο Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 (Λασίθι & Ηράκλειο, Χανιά & Ρέθυμνο). Παράλληλα, προγραμματίζεται εντός του 2023 η ανάδειξη του φαραγγιού της Πρέβελης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Απάτητα Βουνά, μελετάται η ένταξη του όρους Δίκτυ.

Αθλητισμός: Συνεκτικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση υποδομών

72 εκατ. € για την κατασκευή, αποκατάσταση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία νέου αθλητικού συγκροτήματος στο Λίντο (12 εκατ. €), η αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων – Κολυμβητηρίου Νέας Χώρας (8 εκατ. €), η αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Κλειστού Κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου Χανίων (8 εκατ. €). Το Κέντρο Παράκτιων Αθλημάτων «Karteros Beach Sports Center» (4,15 εκατ. €) αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα εθνικό αθλητικό κέντρο για αθλήματα παραλίας και άμμου κι ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική παρουσίαση για την Κρήτη με τα έργα αναλυτικά για το σύνολο της Κρήτης αλλά και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Η εισαγωγική ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους Περιφερειάρχες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook