Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε χθες το βράδυ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, σε μια αίθουσα κατάμεστη από αξιωματικούς της τοπικής ΕΛΑΣ, αστυνομικούς και φορείς των Χανίων.

Η Ένωση συνόδευσε την κοπή της πίτας με την ευχή το 2024 να είναι μια καλή χρονιά και με την προσδοκία το πάγιο αίτημα για την αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου να ικανοποιηθεί από την κεντρική εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, Στέλιος Σεληνιωτάκης, στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για ώριμες πλέον συνθήκες που πρέπει να οδηγήσουν στη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος:

«Είθισται μια βραδιά σαν την αποψινή να μην αποτελεί πεδίο συνδικαλιστικών συζητήσεων, πλην όμως η παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών, διεγείρει τις συνδικαλιστικές μας σκέψεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν τον Δεκέμβριο είχαμε δυο νεκρούς συναδέλφους που προστέθηκαν στους εκατοντάδες νεκρούς μας εν ώρα υπηρεσίας και κυρίως εν καιρώ ειρήνης. Προχθές το βράδυ σε έλεγχο στη λεωφόρο Μαρκοπούλου οι συνάδελφοί μας δέχτηκαν πυρά ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. Η οικογένεια συναδέλφου μας στα Χανιά πριν λίγες ημέρες δέχτηκε στην οικία τους βομβιστική επίθεση γιατί ο ένας εκ της οικογένειας συνάδελφος έκανε σωστά τη δουλειά του. Πάνω από τετρακόσια άτομα είμαστε εδώ μέσα. Υπάρχει έστω και ένας που μπορεί να πει ότι το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι επικίνδυνο; Οι συνθήκες ωρίμασαν και ζητάμε την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας από την παρούσα κυβέρνηση. Οι συνθήκες ωρίμασαν αλλά με τέτοια καθυστέρηση αν συνεχίσουμε έτσι, θα «σαπίσουν». Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού μας και θα ζητήσουμε ξεκάθαρα τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας» τόνισε ο κ. Σεληνιωτάκης

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης των Χανίων.

Εκ μέρους της κας Ντόρας Μπακογιάννη, μίλησε η συνεργάτιδά της, Μαριάννα Μποτωνάκη, υποστηρίζοντας πως η κα Μπακογιάννη έχει αποδείξει με τις ενέργειές της τον βαθμό εκτίμησης και σεβασμού του λειτουργήματος και θα συνεχίσει να πορεύεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο για πολλά χρόνια ακόμα. Επίσης συνεχάρη τη νέα διοίκηση της Ένωσης.

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη, στον δικό της χαιρετισμό δήλωσε περήφανη για τους αστυνομικούς των Χανίων τόσο για την εξιχνίαση υποθέσεων όσο και για τη συνδρομή τους στην τοπική κοινωνία, όπως δήλωσε. «Αισθάνομαι ασφαλής» είπε εκφράζοντας τη χαρά της για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Ένωσης και συμπλήρωσε «να είστε βέβαιοι σε ό,τι χρειαστείτε και όπου μπορώ να βοηθήσω θα είμαι δίπλα σας».

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε αρχικά στο παρελθόν, όταν μαθήτευσε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως συνεργάτης του θείου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ζώντας, όπως είπε, από κοντά τις αγωνίες και τα προβλήματα των αστυνομικών. Δήλωσε τέλος ότι «η απάντηση περί επικινδυνότητας είναι προφανής. Είναι ένα λειτούργημα επικίνδυνο και έτσι θα πρέπει να χαρακτηριστεί».

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής ευχήθηκε στους αστυνομικούς μια νέα χρονιά με ασφάλεια στη δουλειά τους ώστε να γυρίζουν όλοι σπίτια τους «και αν εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα, είμαστε εδώ» είπε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε πως σαν τοπική αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι έχει έναν σύμμαχο και έκανε λόγο για μια καθημερινή αγαστή συνεργασία που θα συνεχιστεί.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν αναλάβω δήμαρχος – πριν 14 χρόνια – είχα όπως πολλοί πολίτες την εντύπωση πως η αστυνομία είναι ένας κατασταλτικός μηχανισμός τον οποίο ενίοτε τον φοβάσαι και ενίοτε δε θες πολλές παρτίδες μαζί του. Δε σας κρύβω ότι μετά τη θητεία των 14 χρόνων και γνωρίζοντας καθημερινά το τι κάνετε, πώς σας ενοχλούμε και πώς ανταποκρίνεστε, πρέπει να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ!»

Από την εκδήλωση δεν μπορούσε να λείπει ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος υπήρξε στο παρελθόν συνάδελφός τους. Ο κ. Ζερβός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Ένωσης και υποστήριξε ότι το στοίχημα της σημερινής γενιάς των συνδικαλιστών αστυνομικών είναι να κατοχυρώσουν την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδας συνεχάρη το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και εξέφρασε τη στήριξη της Ομοσπονδίας προς αυτό. Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί το αίτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του αστυνομικού δηλώνοντας «Έπρεπε να είχε ψηφιστεί χθες».

Η Ένωση κάλεσε να απευθύνει χαιρετισμό και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκη ο οποίος εξήγησε ότι η ιδιαίτερη σχέση που είχε πάντα με τα σώματα ασφαλείας οφείλεται στην υιοθέτηση από εκείνον της αρχαίας φράσης «το φυλάξαι τ’ αγαθά, του κτήσασθαι χαλεπώτερον είναι». Με τη σειρά του ευχήθηκε η πολιτεία να αναγνωρίσει κάποια στιγμή τους κινδύνους που διατρέχουν οι αστυνομικοί κατά την τέλεση του καθήκοντος.

Η εκδήλωση πέρα από την κοπή της πίτας περιλάμβανε πλούσιο μενού και μουσικό πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο τμήμα αλληλοβοήθειας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, το οποίο μεριμνά και συμπαρίσταται στα μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook